Συνεδριάζει ξανά σήμερα στις 14:00 το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ για να αποφασίσει την απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση, την ώρα που ηγέτες ανά την υφήλιο καλούν για αυτοσυγκράτηση ενώ ειδικοί αναλύουν τα σενάρια σχετικά με την μορφή που μπορεί να πάρει η απάντηση του Τελ Αβιβ στην Τεχεράνη.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» και ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.
«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε απ’ αυτό», δήλωσε ο Μπορέλ μιλώντας στον ισπανικό ραδιοσταθμό Onda Cero. «Πρέπει να πατήσουμε φρένο και να βάλουμε όπισθεν».
Ο Μπορέλ δήλωσε ότι περιμένει ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, όμως ελπίζει ότι η απάντησή του δεν θα πυροδοτήσει περαιτέρω κλιμάκωση.
«Να αποφευχθεί μια απάντηση στην απάντηση»
Ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχει «βαθιά διαίρεση» στο εσωτερικό του κυβερνώντος δεξιού συνασπισμού ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς, που επιδιώκουν σφοδρά αντίποινα, και μια «πιο μετριοπαθή και συνετή» παράταξη.
Η παράταξη αυτή υποστηρίζει την πραγματοποίηση αντιποίνων, δήλωσε ο Μπορέλ, «αλλά με τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια απάντηση στην απάντηση».
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως το Παρίσι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. «Όλοι ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση» ανέφερε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός της, προκάλεσε «βαθιά ρήξη».
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε σήμερα το Ιράν να μην πραγματοποιήσει νέα επίθεση στο Ισραήλ, αλλά σημείωσε ότι και η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Χθες, οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) καταδίκασαν «ομόφωνα» τη στρατιωτική επίθεση του Ιράν, το οποίο «με τις ενέργειές του», «κινδυνεύει να προκαλέσει ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση».
Η Τεχεράνη αναφέρει ότι οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών», «αντί να εξακοντίζουν κατηγορίες».
Από στεριά ή από θάλασσα το χτύπημα του Ισραήλ
Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α., τόνισε στο MEGA πως η κίνηση των Ιρανών ήταν προϋπολογισμένη.
«Το Ιράν ήθελε να δώσει περιθώρια στο Ισραήλ να το διαχειριστεί με τους δικούς του όρους. Πιστεύω αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι διπλωματικές προσπάθειες από τις ΗΠΑ», είπε.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η πιο εύκολη λύση για το Ισραήλ είναι η προσβολή από τη θάλασσα, ωστόσο σημείωσε πως μία τέτοια σύγκρουση δεν συμφέρει το Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ισαάκ Χερτζόγκ σημείωσε πως «η επίθεση του Ιράν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου» και πρόσθεσε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» μετά την εναέρια επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες drones και πυραύλους.
«Η αντίδραση του Ισραήλ θα είναι περιορισμένη»
«Μόνο του το Ισραήλ δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Η αντίδρασή του θα είναι περιορισμένη», εκτίμησε ο αντιπτέραρχος Αθανάσιος Παπανικολάου.
Και πρόσθεσε: «Εκτός από βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, είναι σχεδόν αδύνατη μια αεροπορική επιδρομή. Είναι μεγάλη απόσταση, πρέπει να περάσει από εναέριους χώρους χωρών οι οποίες πρέπει να το επιτρέψουν. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει, δεν θα το επιτρέψει η Συρία, το Ιράκ, η Ιορδανία. Εκτός κι αν κάνει κάποια επιχείρηση του στυλ του Ιράκ για να χτυπήσει πυρηνικά εργοστάσια, αλλά και αυτό είναι δύσκολο λόγω της απόστασης».
Εκτιμώ ότι δεν θα γίνει κάτι στο πλαίσιο αυτών που είδαμε αυτές τις ημέρες. Δεν θα είναι μια μαζική επιχείρηση, σημείωσε ο κ. Παπανικολάου.