Οκτώ ταινίες απαρτίζουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου που θα λάβει χώρα από την Τετάρτη 17 Απριλίου ως την Τετάρτη 24 του μηνός στην αίθουσα STUDIO new star art cinema της πλατείας Αμερικής. Η προσπάθεια αυτή που στοχεύει στην ανάδειξη της σύγχρονης σουηδικής κινηματογραφικής παραγωγής, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Στοκχόλμης, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Κάποιες από τις ταινίες που θα προβληθούν έχουν ήδη παιχτεί στις ελληνικές αίθουσες και κάποιες κάνουν για πρώτη φορά την πρεμιέρα τους στην χώρα μας.
Το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία με την προβολή της ταινίας «The emigrants» (Utvandrarna, 2021) του Ερικ Ποπ, που μας μεταφέρει στην Σουηδία του 1849 εστιάζοντας σε μια φτωχή οικογένεια που αποφασίζει να μετακομίσει στην Αμερική με την ελπίδα να βρει μια καλύτερη ζωή. Παρόλο που γνωρίζουν ότι το ταξίδι θα είναι επικίνδυνο και η πίεση του να αντιμετωπίσουν μια νέα ζωή σε μια παράξενη και άγρια γη είναι μεγάλη, είναι αποφασισμένοι να τα καταφέρουν. Η ταινία δίνει ζωή στο μυθιστόρημα του Βίλχελμ Μόμπεργκ «Οι μετανάστες» που είχε γυριστεί ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Γιαν Τρόελ με τους Μαξ Φον Σίντοφ, Λιβ Ούλμαν.
Οι φίλοι του ποδοσφαίρου θα είναι γνώστες της ταινίας «Ζλάταν» του Γιενς Σγιόγκερν που αναφέρεται στην ιστορία ενηλικίωσης του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς σε ένα ταραχώδες σουηδικό προάστιο. Με καταγωγή από Βαλκάνιους γονείς, το ποδόσφαιρο ήταν η λύτρωση του Ζλάταν, όπου το ιδιαίτερο ταλέντο και η αυτάρκειά του, τον οδήγησαν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, στην κορυφή του διεθνούς ποδοσφαίρου. Η παραγωγής 2021 ταινία είχε διανεμηθεί στις ελληνικές αίθουσες και προβάλλεται την Πέμπτη 18 Απριλίου.
Το μεγάλης κλίμακας υφαντικό έργο τέχνης «Historjá» της Μπρίτα Μαράκατ-Λάμπα παρουσιάστηκε στο Documenta 14 στο Κάσελ και έκανε αίσθηση διότι απεικονίζει μοτίβα από την ιστορία της φυλής των Σάμι. Είναι, επίσης, το σημείο εκκίνησης του ντοκιμαντέρ «Historjá -Stitches for Sapmi» του Τόμας Τζάκσον, το οποίο μας μιλά για τον πολιτισμό των Σάμι, του οποίου η ιστορία έχει σημαδευτεί από έναν αγώνα ενάντια στον πλειοψηφικό πληθυσμό. Στο «Historjá – Stitches for Sapmí» που θα προβληθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου, ιστορικά γεγονότα και μυθολογικές εικόνες υφαίνονται μαζί με το πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τη σύγχρονη εκτροφή ταράνδων και συνεπώς την ύπαρξη του πολιτισμού των Σάμι.
Θεωρούμενη ως μια από τις πρώτες queer ταινίες στην ιστορία του σινεμά, το «The Wings – Vingarne» (1916) του Μόρτις Στίλερr προβλήθηκε στους κινηματογράφους σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλική επιθυμία έπρεπε ακόμα να κρύβεται πίσω από μάσκες και υπαινιγμούς, αποκαλύπτοντας τη μορφή της μόνο σε όσους γνωρίζουν. Η ταινία του Στίλερ είναι η αφετηρία από την οποία το ντοκιμαντέρ «Prejudice and Pride – Swedish Film Queer» μας ταξιδεύει λεπτομερώς στην εξέλιξη του σουηδικού queer σινεμά: από τη Βαβυλώνα του Βερολίνου τη δεκαετία του 1920 μέχρι τα χρόνια του Χόλιγουντ της Γκρέτα Γκάρμπο τη δεκαετία του ’30, την καταπιεσμένη σεξουαλικότητα στο έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μέχρι μια νέα συνάντηση με το Fucking Åmål. Η ταινία προβάλλεται το Σάββατο 20 Απριλίου.
Η προσπάθεια μιας δεκατριάχρονης να γίνει stand-up κωμικός είναι η βάση της δραματικής ταινίας «Comedy queen» (2022) της Σάνα Λένκεν (Κυριακή 21 Απριλίου), ενώ η «Συνομωσία του Καίρου» (2022) του Ταρίκ Σαλέκ που προβάλλεται την Δευτέρα 22 Απριλίου είναι ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ με φόντο την καρδιά των θρησκευτικών και κρατικών ινστιτούτων της Αιγύπτου, το οποίο είχε κάνει αίσθηση στην εποχή του κερδίζοντας το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ των Καννών.
Tην Τρίτη 23 Απριλίου θα παιχτεί η ταινία «Burn All My Letters” (Brann alla mina brev, 2022) που είναι βασισμένη στο ομώνυμο ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Σουηδού συγγραφέα Aλεξ Σούμαν: μια συναρπαστική ιστορία αγάπης που επικεντρώνεται γύρω από την Κάριν Στόλπε που στη δεκαετία του 1930, είχε έναν παθιασμένο έρωτα με τον συγγραφέα Σβεν Στόλπε και με τον πολλά υποσχόμενο συγγραφέα Oλοφ Λάγκερκραντζ.
Το φεστιβάλ θα κλείσει την Τετάρτη 24 Απριλίου με την προβολή της «Hilma» του Λάσε Χάλστρομ, ένα βιογραφικό δράμα για την Χιλμα αφ Κλιντ (1862-1944) μια από τους πρώτους ζωγράφους της αφηρημένης τέχνης που όμως, στην εποχή της παρεξηγήθηκε και παραμελήθηκε μέχρι πολύ καιρό μετά τον θάνατό της. ταινία ξεκινά από την πρώιμη ζωή της και τελειώνει σήμερα. όταν η τέχνη της συνδέεται με ανθρώπους όλων των θρησκειών και πολιτισμών. Όπως ακριβώς ήθελε.