Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2019, στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, παγώνοντας τον χρόνο για τους κατοίκους του Παρισιού και υποχρεώνοντας τα βλέμματα του κόσμου να στραφούν στο τρομακτικό φλεγόμενο θέαμα του ιστορικού μνημείου. Όλοι θυμόμαστε το ζοφερό σκηνικό: την οροφή του καθεδρικού ναού να τυλίγεται στις φλόγες, τη φωτιά να καταβροχθίζει το κωδωνοστάσιο και να γκρεμίζει σχεδόν τα κύρια καμπαναριά. Τα δύο τρίτα της οροφής κατέρρευσαν ενώ το εσωτερικό του καθεδρικού ναού υπέστη σοβαρές ζημιές.
Σήμερα εν έτει 2024 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι να είναι προ των πυλών, οι εργασίες αποκατάστασης του ρωμαιοκαθολικού ναού είναι εντός προγράμματος ώστε να είναι έτοιμος στα τέλη του 2024 να ανοίξει και πάλι τις πύλες του. Μάλιστα το κωδωνοστάσιο της Νοτρ Νταμ διακρίνεται ξανά στο ύψος του.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η δεύτερη και τελευταία θητεία λήγει το 2027, επιδιώκει η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού να ενισχύσει την εθνική υπερηφάνεια των Γάλλων αλλά και τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησής του. «Μόνο μία φορά σε έναν αιώνα φιλοξενεί κανείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, μόνο μία φορά στη χιλιετία ανοικοδομεί έναν καθεδρικό ναό», σημείωσε ο Μακρόν στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του το 2024.
Καταστροφή και αναγέννηση
Αν επιχειρήσουμε μία αναδρομή στα αίτια της πυρκαγιάς, θα διαπιστώσουμε ότι παραμένει ασαφές τι ακριβώς την προκάλεσε. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας των αρχών δεν υπήρχε δόλος ή εμπρησμός, ενώ το πόρισμα των ερευνητών κάνει λόγο για ατύχημα από τσιγάρο που δεν είχε σβήσει σωστά, κατά τις τότε εργασίες ανακαίνισης ή από ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα.
«Ένας πυροσβέστης μου είπε »Κύριε, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στην πρόσοψη, γιατί αν δεν καταφέρουμε να σβήσουμε αυτή τη φωτιά, όλα θα καταστραφούν»», θυμάται ο Πατρίκ Σοβέ, ο πρώην αρχιερέας της Παναγίας των Παρισίων. Η πρόσοψη κράτησε, αλλά η ζημιά χρειάστηκε πέντε χρόνια συστηματικών εργασιών σταθεροποίησης και αποκατάστασης.
Περήφανοι για το έργο αποκατάστασης του ναού
«Αυτό είναι το κατασκευαστικό έργο μιας ζωής, γιατί η αποκατάσταση ενός ολόκληρου μνημείου σε όλη του την τρισδιάστατη μορφή, είναι κάτι μοναδικό», είπε η Emma Roux, τεχνίτρια που εργάζεται στα εμβληματικά βιτρό.
Η επαναλειτουργία του μεσαιωνικού ναού έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2ο24 και αυτή τη στιγμή εκτελείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όπως διαβεβαιώνει ο υπεύθυνος του έργου.
«Είμαστε στην ώρα μας και εντός προϋπολογισμού», σχολίασε ο αρχιτέκτονας Φιλίπ Ζοστ τον περασμένο μήνα σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική Γερουσία. Το έργο μέχρι στιγμής έχει κοστίσει 550 εκατομμύρια ευρώ (587 εκατομμύρια δολάρια), και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από παχυλές δωρεές, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τον δισεκατομμυριούχο Francois Henri Pinault και από την οικογένεια Arnault. Σύμφωνα με τον Ζοστ, έχουν δοθεί τόσα πολλά χρήματα που θα μείνουν ακόμη και κεφάλαια για περαιτέρω επενδύσεις στο κτίριο.
«Πρέπει να διατεθούν επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ και – με την έγκριση των χορηγών μας – θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού και την αντιμετώπιση προβλημάτων που προϋπήρχαν της πυρκαγιάς, τα οποια αφορούν κυρίως την εξωτερική λιθοδομή», πρόσθεσε ο 63χρονος Ζοστ, μηχανικός που πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στο υπουργείο Άμυνας. Ο ίδιος ανέλαβε επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης του ναού αφού ο προκάτοχός του, στρατηγός Jean-Louis Georgelin, πέθανε σε ατύχημα το 2023.
Η Νοτρ Νταμ ή Παναγία των Παρισίων στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στις όχθες του Σηκουάνα, είναι ξακουστή παγκοσμίως ως μάρτυρας της ιστορίας του γαλλικού έθνους και δεν αποτελεί μόνο θρησκευτικό σύμβολο, αλλά και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού, η ανέγερση του οποίου διήρκεσε 180 χρόνια και ολοκληρώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα.
Σε μια κρίσιμη εποχή για την Ευρώπη η αποκατάσταση της πρότερης δόξας της Παναγίας των Παρισίων και η επαναφορά της στην γαλλική κοινωνία συμβολίζει την αναγέννηση και την ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στις αντιξοότητες.