Ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ.
Μια επίθεση η οποία έγινε με πυραύλους αλλά και δεκάδες drone που είχαν συγκεκριμένους στόχους. Η Τεχεράνη, σύμφωνα με τους αναλυτές, επέλεξε αυτόν τον τύπο της επίθεσης για να έχει το μικρότερο δυνατό κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά παράλληλα να είναι αποτελεσματική.
Σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζουν τα drone που στην πλειοψηφία τους αναχαιτίστηκαν από την «ομπρέλα» του Ισραήλ. Ποια είναι όμως τα «ΑΚ-47» της Τεχεράνης όπως αποκαλούνται.
Μικρό κόστος μεγάλη αποτελεσματικότητα
Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι τρία. Πρώτον έχουν εξαιρετικά μικρό κόστος παρασκευής συγκριτικά με άλλα drone. Υπολογίζεται ότι κάθε ένα από αυτά κοστίζει περίπου 20.000 δολάρια.
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης αρκεί να αναφέρουμε ότι τα «Bayraktar» κοστίζουν στην Τουρκία περίπου 5 εκατομμύρια το κάθε ένα. Την ίδια ώρα είναι εύκολη η παραγωγή τους, η οποία γίνεται από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν.
Σε αυτά τα δύο θα πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι μπορούν να πλήξουν με μεγάλη ακρίβεια στόχος αρκετά μακριά από την Τεχεράνη.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τους Ιρανούς τα συγκεκριμένα drone μπορούν να πλήξουν στόχους που βρίσκονται σε απόσταση έως 2000 χιλιομέτρων με μεγάλη ακρίβεια.
Αναλυτές ανέφεραν ότι τα drone που εκτοξεύτηκαν σε βάρος του Ισραήλ είχαν πάνω τους εκρηκτικές ύλες βάρους 20-25 κιλών το κάθε ένα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καν το όριό τους.
Αξίζει να αναφέρουμε πως κάθε ιρανικό drone μπορεί να φέρει εκρηκτικές κεφαλές έως και 80 κιλών. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.
Το μήκος τους φτάνει περίπου στα 3,5 μέτρα, ενώ το άνοιγμα φτερών τους φτάνει τα 2,5 μέτρα. Την ίδια ώρα οι Ιρανοί επισημαίνουν ότι μπορεί να πετάξει με ταχύτητες που φτάνουν τα 185 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Δεν χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά
Η σειρά των drone Shahed δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται. Πρόκειται άλλωστε για ένα όπλο που άρχισε να φτιάχνεται στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Στην επίθεση κόντρα στο Ισραήλ πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν drone διαφορετικής γενιάς. Η πλειοψηφία τους ήταν από την τελευταία, δηλαδή τα Shahed 136.
Ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες επιχειρήσεις. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακοινώσει πως έχουν αναχαιτίσει πολλά από αυτά κατά την εισβολή της Ρωσίας.