Ο Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε την ενεργή συμμετοχή της Βρετανίας στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ. Σε δήλωση του, από την Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε πως «τα μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν αριθμό ιρανικών επιθετικών drone».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «χάρη σε μια διεθνή συντονισμένη προσπάθεια, στην οποία το ΗΒ συμμετείχε, σχεδόν όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, σώζοντας ζωές όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία».
Ενισχύθηκε ο ρόλος των βρετανικών αεροσκαφών
Πιστεύεται ότι η κατάρριψη των ιρανικών drone από τα βρετανικά αεροσκάφη έγινε πάνω από το Ιράκ και τη Συρία. Τα μαχητικά φέρονται να είχαν αναπτυχθεί σε αυτό το πεδίο ευθύνης ώστε να αντικαταστήσουν αμερικανικά αεροσκάφη που έσπευσαν προς άμυνα του Ισραήλ εγκαταλείποντας τις θέσεις τους στο πλαίσιο της πάγιας Επιχείρησης Shader. Πρόκειται για επιχείρηση αποτροπής της απειλής του ISIS σε Ιράκ και Συρία.
Ο κ. Σούνακ επανέλαβε πως είχε ενισχυθεί ο στόλος των βρετανικών αεροσκαφών στην περιοχή, με τους σχολιαστές να λένε ότι τα πρόσθετα αεροσκάφη είχαν σταλεί στη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε αναφερθεί η απογείωση τουλάχιστον ενός αεροσκάφους τύπου Voyager των Βρετανών από το Ακρωτήρι, με σκοπό τον εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών. Όπως επισήμαναν στρατιωτικοί σχολιαστές στο Λονδίνο, μετά από τη δήλωση Σούνακ επιβεβαιώνεται πως απογειώθηκαν και αεροσκάφη τύπου Typhoon.
«Η Βρετανία συμμετέχει ενεργά στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή»
Από τη στιγμή που πολεμικά αεροσκάφη της RAF συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάρριψης ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποδεχθεί πως έχει εμπλακεί ενεργά στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Αυτό δήλωσε ο πρώην υφυπουργός ‘Αμυνας της χώρας και μέχρι τον Σεπτέμβριο πρόεδρος της Επιτροπής ‘Αμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων, Τόμπιας Έλγουντ. Είναι πασιφανές ότι η Βρετανία μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση των πολιτών του και του εδάφους του, είπε ο Βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών τονίζοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται χωρίς κανένας να είναι σε θέση να προβλέψει που οδηγείται η κατάσταση».
Και ενώ αυτά δήλωνε από το Λονδίνο ο Τόμπιας Έλγουντ, στην Τεχεράνη το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τον Βρετανό πρέσβη για να του επιδώσει διάβημα στο οποίο μεταξύ άλλων χαρακτήριζε τη στάση της Βρετανίας να στηρίξει το Ισραήλ ως «ανεύθυνη». Το ίδιο έκανε τόσο με τον πρεσβευτή της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας.