Είμαστε στην αρχή ενός γενικευμένου πολέμου ή ήταν προειδοποιητική η απάντηση του Ιράν, το Σάββατο το βράδυ, και δεν θα υπάρξει συνέχεια; «Αυτό θα κριθεί από τα πιθανά αντίποινα του Ισραήλ, και από τη στάση των ΗΠΑ. Αν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, τότε το Ιράν θα το ξανατιμωρήσει. Εκτός και αν οι ΗΠΑ ζητήσουν από το Ισραήλ να υποχωρήσει», λέει στο ΒΗΜΑ από την Τεχεράνη ο Μοχάμαντ Μαραντί, σύμβουλος της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας για τα πυρηνικά στη Βιέννη, πολιτικός σχολιαστής και πανεπιστημιακός.

«Οι Ισραηλινοί έχουν επιτεθεί στους Ιρανούς πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά το Ιράν επέδειξε μεγάλη αυτοσυγκράτηση. Στοχεύουν στην ιρανική κυριαρχία. Επομένως, το Ιράν τιμώρησε το Ισραήλ με την επίθεση του Σαββάτου. Αν η Τεχεράνη δεν προέβαινε σε αντίποινα, το Ισραήλ θα συνέχιζε να δολοφονεί Ιρανούς βομβαρδίζοντας στον Λίβανο, στο Ιράκ και αλλού», προσθέτει.

«Η μεγάλη ειρωνεία είναι το ότι ενώ ΗΠΑ, Γαλλία και Ην. Βασίλειο υποκρίνονται ότι υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο, αρνήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσουν την ενέργεια κατά του ιρανικού προξενείου (στη Δαμασκό την 1η Απριλίου). Η απροθυμία τους κατέστησε αναγκαίο για το Ιράν να τιμωρήσει το ισραηλινό καθεστώς», λέει ο κ. Μαραντί. «Η επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό ήταν παραβίαση όλων των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό να προκαλέσει το Ιράν».

Στην επίθεση του Σαββάτου, το 99% των 170 μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των 30 πυραύλων κρουζ και των 120 βαλλιστικών πυραύλων που έστειλε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα με τη βοήθεια Αμερικανών και Βρετανών.

Τα ιρανικά χτυπήματα δεν ήταν «ανώδυνα» και «συμβολικά», λένε στο ΒΗΜΑ διπλωματικές πηγές από το Ιράν. «Χτυπήθηκαν δυο σημαντικές βάσεις. Το Κέντρο Πληροφοριών (στα υψώματα του Γκολάν) και η αεροπορική βάση Νεβατίμ (στο νότιο Ισραήλ). Αν το Ισραήλ συνεχίσει να επιτίθεται με οποιοδήποτε τρόπο κατά του Ιράν, τότε η Τεχεράνη θα απαντήσει πιο δυνατά», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Η Τεχεράνη υποστήριξε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Σαββάτου, που πραγματοποιήθηκε «σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την αυτοάμυνα, είναι μια απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος στα διπλωματικά μας κτίρια στη Δαμασκό. Μπορεί να θεωρηθεί ότι το θέμα έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η αντίδραση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σκληρή».