Πολλοί από εμάς πήγαμε για ύπνο χθες το βράδυ ανησυχώντας για το τι θα πληροφορούμεσταν όταν θα ξυπνούσαμε το πρωί, γράφει ο αναλυτής διεθνών θεμάτων στο Sky News, Dominic Waghorn.
Το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ, τη χώρα που αποκαλεί «Μικρό Σατανά» και θέλει να σβηστεί από τον χάρτη, στέλνοντας εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.
Η επίθεση εξουδετερώθηκε. Σχεδόν όλοι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και δεν έφτασαν στο στόχο τους.
Οι φόβοι για έναν μεγαλύτερο πόλεμο
Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος, αυτή παραμένει μια βαθιά ανησυχητική στιγμή. Παραμένει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος να εξελιχθεί όλο αυτό σε έναν πολύ μεγαλύτερο πόλεμο.
Πρώτον, το Ιράν μπορεί να σχεδιάζει περισσότερες επιθέσεις, ανεξάρτητα από το τι λέει ότι θεωρεί την υπόθεση «λήξασα» και η οποία ξεκίνησε από την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του στη Δαμασκό, .
Θα μπορούσε να εκτοξεύσει περισσότερους πυραύλους ή να χρησιμοποιήσει τους συμμάχους του στην περιοχή για να επιτεθεί στο Ισραήλ αντ’ αυτού. Η πρώτη επίθεση ήταν του Ιράν. Αλλά μπορεί εύλογα να προτιμήσει να μην υπάρξει οποιαδήποτε πιθανή συνέχεια.
Ανησυχία για τη στάση του Ισραήλ
Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία προς το παρόν είναι τι θα κάνει το Ισραήλ στη συνέχεια. Οι Ισραηλινοί αρέσκονται στην ερώτηση «τι θα έκανες εσύ;». Τι θα έκανε η Βρετανία αν γινόταν αποδέκτης μιας επίθεσης όπως αυτή που δέχθηκε το Ισραήλ χθες το βράδυ;
Οι Ισραηλινοί έχουν πλήρη επίγνωση της απειλής που συνιστά το Ιράν. Εδώ και χρόνια το Ιράν έχει συνεργαστεί στην περιοχή με όποια ομάδα αντιτίθεται στην ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ, εξοπλίζοντας, εκπαιδεύοντας και χρηματοδοτώντας από τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς ως τους Χούθις, για παράδειγμα.
Οι σύμμαχοι του Ισραήλ, εκτιμά ο αναλυτής του sky news θα παροτρύνουν την κυβέρνηση Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταθεί στη νίκη επί του Ιράν, όπως φέρεται να είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπάνιαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνήματος που έκανε, χθες, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα κρατήσουν την ίδια στάση και φυσικά το ίδιο θα κάνουν και με το Ιράν. θα το παροτρύνουν να μην κλιμακώσει περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Θα αφήσει το Ισραήλ το μεγαλύτερο εχθρό του ατιμώρητο
Μετά την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν οι δυτικοί διπλωμάτες ζήτησαν από το Ισραήλ να μην αντιδράσει υπερβολικά σε πιθανό χτύπημα του Ιράν και ότι θα έχουν την κάλυψή τους και τη βοήθειά τους αρκεί να μην εξωθήσουν την κατάσταση στα άκρα.
Τώρα, συνεχίζουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ και του προτείνουν να επιπλήξει το Ιράν μόνο μέσω της διπλωματικής οδού.
Κάτι τέτοιο όμως είναι αρκετό για το Ισραήλ; Είναι στη θέση, έχει την πολυτέλεια, να αφήσει αυτή την πρωτοφανή επίθεση από τον μεγαλύτερο εχθρό του να μείνει ατιμώρητη; αναρωτιέται ο αρθογράφος και εκτιμά πως όχι.
Τι δείχνει η ιστορία του Ισραήλ
Αν η ιστορία του Ισραήλ μιλά, ότε όχι. Το Ισραήλ δε μπορεί να βασιστεί στους άλλους για την ασφάλειά του. Εχει τη στρατιωτική επάρκεια για να πλήξει από μόνο του το Ιράν. Η ιρανική αεράμυνα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα ισραηλινά αεροσκάφη. Αυτή είναι η στιγμή για την οποία πολλοί στον ισραηλινό στρατό έχουν εκπαιδευτεί.
Το Ιράν έχει ήδη πει ότι αν το Ισραήλ ανταποδώσει, θα εξαπολύσει ακόμη μεγαλύτερη επίθεση από τη χθεσινή.
Αλλά ανεξάρτητα από τις διπλωματικές πιέσεις των συμμάχων να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, το Ισραήλ θα είναι απρόθυμο να αφήσει το Ιράν να έχει τον τελευταίο λόγο, καταλήγει ο αναλυτής.