Το γράμμα που περιμέναμε έφθασε χθες συστημένο από την Ουάσιγκτον στην Αθήνα και αφορά τα F-35.

Πρόκειται για το τελικό κείμενο της Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance) των ΗΠΑ που αφορά την πώληση στην Ελλάδα των μαχητικών F-35A Lightning II.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ελληνική πλευρά θα διαπραγματευθεί τον τελευταίο τύπο του F-35 (Version 4) που θεωρείται το πιο εξελιγμένο μαχητικό πέμπτης γενιάς, αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Και όπως έλεγε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, η νέα γενιά F-35 «θεραπεύει» κάποια ελαττώματα που εντοπίστηκαν έως τώρα», σημειώνει η ίδια πηγή.

Η επιστολή – κατά το σύνηθες – απεστάλη κατ΄ αρχήν στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC: Office of Defense Cooperation) στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για να προωθηθεί εν συνεχεία στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το LOA είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον, ενώ αμερικανικές διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η διαδικασία προχωρά εξαιρετικά, χωρίς ωστόσο να δίνουν λεπτομέρειες για την LOA.

Να υπενθυμίσω ότι η γραμμή παραγωγής για τα πρώτα 20 ελληνικά F-35 είναι η 8η και ότι η πρώτη παράδοση θα γίνει το 2028 που θα έχουν τη βάση τους στην Ανδραβίδα και την Κρήτη. Η διακρατική συμφωνία θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.