Μνήμες από την κρίση των Ιμίων φέρνει η πρόσφατη αντιπαράθεση στις ελληνοτουρικές σχέσεις με αφορμή το πρόγραμμα που εξήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών και θαλασσοπουλιών με τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων.
Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε ο Αγγελος Συρίγος βουλευτής της ΝΔ και και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Τα θαλάσσια πάρκα και οι γκρίζες ζώνες
Ερωτηθείς γιατί οι Τούρκοι επαναφέρουν τη δεδομένη χρονική στιγμή, τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, ο Άγγελος Συρίγος εξήγησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ότι στη γείτονα έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε οτιδήποτε αφορά σε βραχονησίδες, σε μικρά νησιά, σε οτιδήποτε δεν είναι κατοικημένο στο Αιγαίο, διότι θεωρούν ότι αυτό τους προσφέρει πόντους στη διαμάχη τους με την Ελλάδα και σε αυτό το πλαίσιο μέσα έρχονται και λένε ότι, κακώς πάτε να κάνετε οτιδήποτε, που εντάσσεται στη γενικότερη αντίληψή τους πως το Αιγαίο είναι μια θάλασσα συγκυριαρχίας.
Οι Τούρκοι έπρεπε να αντιδράσουν
Το ένα από τα δύο θαλάσσια πάρκα, αυτό στο Αιγαίο, περιλαμβάνει και 45 νησίδες, μικρές, ακατοίκητες, σημείωσε ο κ. Συρίγος.
«Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, οι Τούρκοι θεώρησαν ότι εδώ έχουμε πρόβλημα, οι Έλληνες πάνε να κατοχυρώσουν τα νησιά τους και εμείς πρέπει να αντιδράσουμε. Μην ξεχνάμε ότι η κρίση στα Ίμια το 1995, τον Δεκέμβριο, πιθανότατα ήταν μια απάντηση σε ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει πέντε μήνες πιο πριν το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το Υπουργείο Αιγαίου για τη δημιουργία υποδομών σε 12 μικρά νησάκια στο Αιγαίο και στο Ιόνιο» ανέφερε ο κ. Συρίγος.
Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μετά τις δημοτικές εκλογές
Ερωτηθείς αν υπάρχει ορατό ενδεχόμενο για νέα Ίμια, απάντησε αρνητικά. «Απλώς οι Τούρκοι αντέδρασαν για να αντιδράσουν. Για να πουν ότι αντιδρούν και επειδή δεν μπορούν να το χαρακτηρίσουν casus belli γιατί θα ακουγόταν γελοίο, βγαίνουν και λένε, δεν έχει καμία νομική συνέπεια. Αυτή είναι μία πιθανότητα. Η άλλη πιθανότητα που πρέπει να την έχουμε κατά νου γιατί είναι ισχυρή, είναι η συνολική αλλαγή ή επανατοποθέτηση του θέματος της εξωτερικής πολιτικής με βάση και τα αποτελέσματα των τουρκικών δημοτικών εκλογών» είπε χαρακτηριστικά.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αγκυρα
Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, απαντώντας στο κατά πόσο ναρκοθετείται ο ελληνοτουρκικός διάλογος, ο κ. Συρίγος ανέφερε τα εξής.
«Εάν ισχύει το δεύτερο ενδεχόμενο, ότι η Τουρκία επανατοποθετεί την εξωτερική της πολιτική σε νέα βάση, όπως φάνηκε με αυτό που έκανε με το Ισραήλ, τότε μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. Αυτό θα το δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι Τούρκοι με την ανακοίνωση που έβγαλαν και την κατάληξή της, που λέει ότι οποιαδήποτε κίνηση, οποιοδήποτε πάρκο περιβαλλοντικό και να γίνει, θεωρούμε ότι δεν έχει νομικές συνέπειες, το “ξεπέταξαν” από πάνω τους σε αυτή τη φάση και δε νομίζω ότι θα το δούμε μπροστά μας. Αλλά αυτό απομένει να φανεί τις επόμενες ημέρες».
Δε θα ταραχτούν οι ελληνοτουρικές σχέσεις
Δεν φαίνεται πως θα ταραχτούν τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις του τελευταίου έτους, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Συρίγου. «Νομίζω ότι η ακροτελεύτια παράγραφος που έλεγε, ό,τι και να κάνετε δεν έχει νομικές συνέπειες, τους απαλλάσσει από την ανάγκη να κάνουν κάτι άλλο, γιατί υπάρχει και ένα πρόβλημα. Τι να πεις, casus belli, γιατί ο άλλος κάνει περιβαλλοντικό πάρκο να σώσει τα θαλάσσια θηλαστικά από την καταστροφή; Ακούγεται και λίγο περίεργο» τόνισε ο κ. Συρίγος.
Πηγή: ert.gr