Κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων ψηφίσθηκε χθες Τετάρτη 10 Απριλίου από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού με τον τίτλο «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις».
Το νομοσχέδιο που δέχθηκε πολλές βολές την περίοδο που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση για την ενσωμάτωση της ελληνικής μουσικής στις ελληνικές οπτικοακουστικές παραγωγές, την εκτέλεση και ποσόστωση της ελληνικής ορχηστρικής μουσικής και του ελληνόφωνου τραγουδιού σε δημόσιους χώρους, όπως και την αύξηση της μετάδοσής του ελληνικού τραγουδιού από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς μέσω της παροχής κινήτρων, περιέχει αλλαγές στα άρθρα του.
Άρθρο 12
Συγκεκριμένα το επίμαχο άρθρο 12 για τις οπτικοακουστικές παραγωγές, τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές, ανεξαρτήτως περιεχομένου, έχει διαμορφωθεί διαφορετικά. Το άρθρο ορίζεται ως «Συγχρονισμός ελληνόφωνου τραγουδιού ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού, ή μουσικών έργων χωρίς στίχο ή με στίχο σε γλώσσα κράτους μέλους της ΕΕ σε οπτικοακουστικές παραγωγές, τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές ταινίες». Η ποσόστωση ελληνόφωνου τραγουδιού ή ορχηστρικής μουσικής απόδοσης στις οπτικοακουστικές παραγωγές δεν είναι υποχρεωτική αλλά δυνητική ενώ το άρθρο περιλαμβάνει και έργα με στίχο σε γλώσσα κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία ηχογραφούνται στην ελληνική επικράτεια. Οι οπτικοακουστικές παραγωγές δεν θα έχουν την υποχρέωση να ενσωματώνουν ελληνόφωνο τραγούδι κατά 70% αλλά το ποσοστό αυτό θα ορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση. Όσες παραγωγές το υιοθετούν θα δύνανται να αξιολογηθούν σύμφωνα με τους κανόνες και τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των εκάστοτε καθεστώτων ενίσχυσης ή χρηματοδοτικών εργαλείων του Ελληνικού Δημοσίου.
Ποσοστά μετάδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού
Επίσης το ποσοστό μετάδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων των καζίνο και των εμπορικών κέντρων μειώθηκε από 45% σε 40%, όπως μειώθηκε και το σχετικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης του νόμου από το πλαίσιο του 2000 ευρώ έως 20.000 ευρώ που κυμαινόταν αρχικά στο πλαίσιο του 1000 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Παρέχονται, επίσης, νέα οικονομικά κίνητρα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε σχέση με την ποσόστωση του ελληνικού τραγουδιού στις μεταδόσεις τους. Το ποσοστό μετάδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού για τα ραδιόφωνα ξενόγλωσσου ρεπερτορίου έχει μειωθεί στο 40% αντί του αρχικού 50% με τη δυνατότητα παροχής περισσότερου διαφημιστικού χρόνου έως και 30%. Στους ελληνόφωνους ραδιοσταθμούς παρέχεται η δυνατότητα για περισσότερο διαφημιστικό χρόνο σε ποσοστό 30% στην περίπτωση που μεταδίδουν έργα νέων δημιουργών σε ποσοστό άνω του 15% κατά τις ώρες υψηλής ακροαματικότητας.
Όπως τόνισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη: «Δεν υποχρεώνουμε κανέναν ραδιοφωνικό σταθμό ενημερωτικό ή μη στο να μεταδώσει ελληνόφωνο τραγούδι. Όποιο είδος μετέδιδαν μπορούν να εξακολουθούν να μεταδίδουν. Δεν υποχρεώνουμε κανένα χώρο ψυχαγωγίας, εστίασης, μπαρ, εμπορικά καταστήματα, καφέ – όπου και εάν αυτά δραστηριοποιούνται- να μεταδώσουν ελληνόφωνο τραγούδι, όποιο είδος μουσικής μετέδιδαν θα εξακολουθήσουν να το μεταδίδουν. Δεν υποχρεώνουμε κανένα κλάδο κατά την εκτέλεση της κύριας επαγγελματικής του δραστηριότητας να μεταδώσει ελληνόφωνο τραγούδι».
Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, το Υπουργείο Πολιτισμού παρέχει κίνητρα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς για την αύξηση της μετάδοσης ελληνικής μουσικής καθώς η μετάδοση, όπως σημείωσαν οι ίδιοι οι φορείς, είναι σημαντική. «Στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα εισάγεται η υποχρέωση της ποσόστωσης κατά 40% ελληνόφωνης μουσικής και τραγουδιού στους χώρους υποδοχής και τα ασανσέρ υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφασίσουν να μεταδίδουν μουσική στους χώρους αυτούς. Εάν αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να μεταδώσουν ή να μην συνεχίσουν να μεταδίδουν μουσική, αυτή η διάταξη δεν τους αφορά. Επίσης, θα εξακολουθούν να μεταδίδουν την μουσική που έχουν επιλέξει να μεταδίδουν στους υπόλοιπους χώρους του ξενοδοχείου τους (δωμάτια, εστιατόρια, μπαρ, πισίνες κ.λ.π). Εισάγουμε την ποσόστωση ελληνόφωνου τραγουδιού ή ορχηστικής απόδοσή τους στους χώρους στάθμευσης, σε διαδρόμους και τους λοιπούς χώρους παραμονής επισκεπτών, στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων (όχι εντός των καταστημάτων). Σε σταθμούς και αποβάθρες επιβίβασης μέσων συγκοινωνιών και αεροδρομίων εφόσον μεταδίδουν μουσική» ξεκαθάρισε η Υπουργός Πολιτισμού.