Η «πενταήμερη» του Στέφανου Κασσελάκη στην Κρήτη δεν είχε εκδρομικό χαρακτήρα. Τόσο το πολιτικό υπόβαθρο όσο και οι συμβολισμοί της «σάρωσης» της Μεγαλονήσου από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν συγκεκριμένη ταυτότητα, μιας και στόχος στους ακριβώς δύο μήνες που απομένουν ως τις κρίσιμες Ευρωεκλογές είναι η κεφαλαιοποίηση -στον απόλυτο βαθμό- της αδιαμφισβήτητης φθοράς της Νέας Δημοκρατίας.

Παρά τον «αέρα» και την αυτοπεποίθηση του δεύτερου κόμματος, που πηγάζουν από τα αποτελέσματα και της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε, ο Στ. Κασσελάκης δεν πρόκειται να εφησυχάσει. Με προσωπικό στοίχημα την κατάκτηση του 17% στην κάλπη και την εξασφάλιση τεσσάρων εδρών στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα πάψει να «πυροβολεί» ακατάπαυστα την κυβέρνηση στα τρωτά σημεία της, αλλά και να την εκθέτει για τρανταχτά λάθη της σε πυλώνες αξιών.

Παράδειγμα της στρατηγικής αυτής επιλογής του ήταν και η επίσκεψη στη Γαύδο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την κατάσταση που θα συναντήσει. Άρα θα ήταν σε θέση ν’ αρπάξει την ευκαιρία και να επιτεθεί προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για προσωπική έλλειψη ενσυναίσθησης.

Ούτε ένα 24ωρο χαμένο – Τρεις εκδηλώσεις σε τρεις ημέρες

Ανάλογα δυναμικές, λέγεται από την Κουμουνδούρου πως, θα είναι επίσης οι παρεμβάσεις του στις εντός λεκανοπεδίου μαζώξεις που έχουν προγραμματιστεί για την παρουσίαση των υποψηφίων της Αττικής στις προκριματικές εκλογές του ευρωψηφοδελτίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι παρών σε όλες, μία προς μία. Θ’ αρχίσει την «περιοδεία» του από τη Νέα Ιωνία την Τρίτη το απόγευμα, θα συνεχίσει στο Περιστέρι την Τετάρτη και θα καταλήξει στη Νέα Σμύρνη την Πέμπτη.

Ναι μεν θα δώσει τον λόγο σε καθέναν εκ των ανθρώπων που κατέθεσαν βιογραφικά κι επελέγησαν να διεκδικήσουν το χρίσμα μέσα απ’ αυτήν τη νέα διαδικασία, αλλά μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα φροντίσει ν’ αναδείξει ξανά και ξανά τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η ελληνική κοινωνία και οι θεσμοί, πασπαλισμένα από την αναλγησία της ΝΔ που ποντάροντας στο 41% των εθνικών εκλογών έχει κυριευθεί από «αλαζονεία».

Κατάλαβαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποπειράται πια ν’ αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα και να προλάβει το «μεγάλο κακό». Το έκανε δις δια του βήματος του «γαλάζιου» Συνεδρίου στο Ζάππειο, απαιτώντας συσπείρωση, θα συνεχίσει να το κάνει, φοβούμενος ένα κυβερνητικό ποσοστό – φιάσκο στις Ευρωεκλογές, αρκετά κάτω από το 30%.

Ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης ούτε οι συνεργάτες από το στενό περιβάλλον του ανησυχούν πάντως. Δεν φοβούνται την ανοικτή σύγκρουση, αντιθέτως την επιδιώκουν κιόλας σε μεγάλο βαθμό, θεωρώντας πως μόνο οφέλη έχουν ν’ αποκομίσουν στο τέλος της ημέρας. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα αποτυπώθηκε σε άρθρο του κ. Κασσελάκη στην «Κ», καθώς πλέον «οι πολίτες γνωρίζουν» σε ποιο αφήγημα έδωσαν τέτοια κυβερνητική πλειοψηφία.

Ακολουθεί το ταξίδι στη Ν.Υόρκη

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί και στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να διεκδικήσει το κομμάτι της εκλογικής πίτας που του αναλογεί από την επιστολική ψήφο της ομογένειας. Έχει καλούς φίλους και πολλούς γνωστούς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, θα κοιτάξει όμως ν’ ανοίξει κι άλλο τον κύκλο επαφών προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σ’ ένα ευρύτερο κοινό και να πείσει ότι αξίζει να στηριχθεί μια άλλη «αριστερή προσπάθεια».

Τυχαίο δεν είναι πως προγραμματίζει να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις (δοξολογία, δεξίωση, παρέλαση) για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Το ότι θα συνυπάρξει στο «Μεγάλο Μήλο» με τον υπ. Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι υπουργοί του βρίσκονται στον πυρήνα της κριτικής του.