Μητέρα Τοπαλούδη: Δεν πιστεύω στους αδιάφθορους της ΕΛΑΣ -Τα έχουν σκεπάσει

Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, μητέρες θυμάτων γυναικοκτονιών μίλησαν στη Νίκη Λυμπεράκη και στην Μεγάλη Εικόνα για όλα όσα βίωσαν και όλα όσα πρέπει να αλλάξουν - Ξέσπασε η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη

Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στους Αγίους Αναργύρους, μητέρες θυμάτων γυναικοκτονιών μίλησαν στη Νίκη Λυμπεράκη για όλα όσα βίωσαν, τα κενά του συστήματος και όσα πρέπει να αλλάξουν στην Ελλάδα.

Στο πλατό της εκπομπής «Μεγάλη Εικόνα» του MEGA φιλοξενήθηκαν η Κατερίνα Κώτη, μητέρα της Ντόρας Ζαχαριά που δολοφονήθηκε στα 31 της χρόνια από τον πρώην σύντροφό της στη Ρόδο, η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατούς Μανωλακέλλη, που δολοφονήθηκε στα 24 της από τον εν διαστάσει σύζυγό της στη Λέσβο και η Ρόζα Φωτιάδου, μητέρα της Σοφίας Σαββίδου που δολοφονήθηκε μαζί με τη σύζυγο του δράστη στη διπλή γυναικοκτονία έξω από σούπερ μάρκετ στην Κηφισιά το 2020.

Μαζί τους, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της βίας Κική Πετρουλάκη και από το Διδυμότειχο οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη.

Δείτε αποσπάσματα από την συζήτησή τους

«Καθαρά σεξιστική η δολοφονία, ήταν μίσος προς τις γυναίκες»

Μητέρα Ερατούς – θύμα γυναικοκτονίας: «Κάθε φορά ξαναζούμε τον θάνατο των παιδιών μας»

Ξαναζούμε τις δολοφονίες των παιδιών μας. Για εμάς είναι το ίδιο πράγμα. Η Κυριακή είναι η Ερατώ, είναι η Σοφία, είναι η Ντόρα, είναι η Γαρυφαλλιά, η Ελένη. Είναι όλα τα κορίτσια που έχουν φύγει έτσι», είπε η μητέρα της Ερατούς.

«Έχουμε η μία την άλλη, δεν μπορούμε να διανοηθούμε τη ζωή μας χωρίς τις άλλες μητέρες δίπλα μας»

«Η μία στηρίζει την άλλη και δεν ξέρω τι θα κάναμε ειλικρινά όλες μας αν δεν είχε η μία την άλλη. Αυτή η δύναμη, η ενσυναίσθηση, αυτό που νιώθουμε όλες μας, το στήριγμα που έχει η κάθε μία… όταν κάποια δεν νιώθει καλά θα πάρει την άλλη μαμά, αυτές είναι οι μόνες γυναίκες που με καταλαβαίνουν. Μόνο μία μητέρα που έχει χάσει το παιδί της θα καταλάβει», είπε η Κατερίνα Κώτη.

Από τη πλευρά της η Ελ. Κρεμαστιώτη συμπλήρωσε: «Θα προτιμούσαμε να μην είχαμε γνωριστεί, και ειδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες. Τώρα όμως που έχουμε γνωριστεί δεν μπορούμε να διανοηθούμε τη ζωή μας χωρίς την παρουσία της άλλης»

Κ. Πετρουλάκη: «Τα αγόρια αισθάνονται ότι είναι δικαίωμά τους τη ζωή που δε μπορούν να ελέγξουν να την πάρουν – Κάτι κάνουμε λάθος»

Ξέσπασμα της μητέρας της Ε. Τοπαλούδη: «Δεν πιστεύω στους αδιάφθορους της Αστυνομίας, να το μάθει όλος ο ελληνικός λαός»

«Είναι ό,τι πιο ανατριχιαστικό, ό,τι πιο σπαρακτικό να το ζούμε ξανά. Να ανοίγει ξανά το τραύμα, να αιμορραγεί και να μη σταματάει. Μας έξυσαν για ακόμη μία φορά πληγές αγιάτρευτες. Πονάμε κάθε στιγμή και κάθε λεπτό. Εδώ και πέντε χρόνια και τέσσερις μήνες που έχει συμβεί η φρικιαστική δολοφονία του παιδιού μου, ζω έναν τρομερό γολγοθά, όπως και οι υπόλοιπες μανούλες», είπε μιλώντας σε τηλεφωνική σύνδεση η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, Κούλα Αρμουτίδου.

«Πού πάει αυτή η κοινωνία; Νοσεί ανεπανόρθωτα. Να ασχοληθούμε με τα θύματα, με τις κακοποιημένες γυναίκες και πώς θα τις κάνουμε να μιλήσουν», συμπλήρωσε.

Σ. Κυριάκου, Αστυνόμος Β’ για γυναικοκτονίες: «Η εκπαίδευση των Αστυνομικών είναι συνεχής – Δηλώνω συγκλονισμένη για όσα έχουν γίνει»

«Όσον αφορά στους συναδέλφους και τον υπηρεσιακό τους οπλισμό, υπάρχει μία προβλεπόμενη διαδικασία η οποία ορίζεται με νομοθετικές διατάξεις. Κάθε πέντε χρόνια συγκροτούνται οι επιτροπές αξιολόγησης, ωστόσο οι διαδικασίες, όχι μόνο αξιολόγησης αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης του προσωπικού, είναι συνεχείς», είπε από την πλευρά της η Σοφία Κυριάκου, Αστυνομικός Β’ σε τηλεφωνική σύνδεση.

«Οι γυναίκες που έρχονται να καταγγείλουν είναι αδερφές μας, είναι μητέρες μας, σύζυγοι και σύντροφοί μας, είναι συνάνθρωποί μας. Εμείς δεν έχουμε απλώς τη νομική υποχρέωση αλλά και την ηθική υποχρέωση να τις προστατεύουμε. Μιλώντας λιγότερο ως αστυνομικός και περισσότερο ως γυναίκα, να σας πω ότι κάθε φορά που γίνεται μια ανρωποκτονία, το θεωρώ σαν μια προσωπική αποτυχία, ακόμη κι αν δεν έχω άμεση ευθύνη», συμπλήρωσε.

Κ. Πετρουλάκη: «Οι Αστυνομικοί αντιμετωπίζουν την καταγγελία κακοποιημένης γυναίκας σα να μην είναι έγκλημα»

Σ. Κυριάκου, Αστυνόμος Β’ : «Γίνονται μεγάλοι αγώνες για να πείσουμε τα θύματα να μας εμπιστευτούν – Τώρα πηγαίνουμε δέκα βήματα πίσω»

Συγκλονίζει η Νίκη Λυμπεράκη για γυναικοκτονία Κυριακής: «Μετά από αυτό ποια γυναίκα θα πάει εύκολα στο Α.Τ.»

Μητέρα Ε. Τοπαλούδη: «Ξέρετε πόσες γυναικοκτονίες έχουν μείνει ανεξιχνίαστες – Τα έχουν σκεπάσει»

«Το παιδί μου είχε πάει με τις φίλες της στο αστυνομικό τμήμα και ούτε καν το άκουσαν. Ούτε κατέγραψαν το συμβάν και το έδιωξαν σαν σκουπίδι. Αυτοί είναι τα σκουπίδια, τα ανεπαρκή και τα άχρηστα της αστυνομίας. Και δεν τους τσουβαλιάζω, δεν είναι όλοι έτσι. Υπάρχουν όμως και αυτοί οι απάνθρωποι. Έπρεπε να μας ειδοποιήσουν την ίδια στιγμή και εγώ θα έφτανα στη Ρόδο. Αλλά τι έκαναν; Έδιωξαν το παιδί αυτοί οι ανεπαρκείς και τον επόμενο χρόνο, όταν δολοφονήθηκε, πήγαν αυτοβούλως στην εισαγγελέα να καταθέσουν. Και ήρθαν τώρα οι αδιάφθοροι και τα βρήκαν όλα καλώς καμωμένα. Εγώ δεν τους πιστεύω και να το μάθει όλος ο ελληνικός λαός. Δεν πιστεύω στους αδιάφθορους της Ελληνικής αστυνομίας. Ξέρετε πόσες γυναικοκτονίες έχουν μείνει ανεξιχνίαστες; Τα έχουν σκεπάσει», συμπληρώνει η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη.

Σ. Κυριάκου, Αστυνομικός Β’: «Νιώθω ευθύνη κάθε φορά που συμβαίνει μια γυναικοκτονία – Το θεωρώ προσωπική αποτυχία»

Συγκινεί ο Γ. Τοπαλούδης, πατέρας Ελένης: Το μετάλλιο που αφιέρωσε σε όλες τις μανάδες που έχασαν τα κορίτσια τους από γυναικοκτόνους

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.