Οι φωτογραφίες από την ολική έκλειψη ηλίου που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας έκαναν τον γύρο του κόσμου. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ήδη πότε η σελήνη θα μας κρύψει είτε ολικά είτε μερικά τον ήλιο.
Πότε όμως θα δούμε το συγκεκριμένο φαινόμενο ξανά στη χώρα μας; Στις 12 Αυγούστου του 2026 όσοι μένουν στη βορειοδυτική Ελλάδα θα μπορέσουν να δουν ελάχιστα την ολική έκλειψη ηλίου που θα συμβεί. Το 2027 θα έχουμε μερική έκλειψη ηλίου που θα είναι ορατή και από τη χώρα μας.
Το 2030 θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ωστόσο ένα σπάνιο φαινόμενο. Θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί δακτυλιοειδής έκλειψη στην Ελλάδα από το 1976. Για να καταλάβει κανείς τη σπανιότητα του φαινομένου αρκεί να αναφέρουμε ότι έως την 1η Απριλίου 2136 δεν αναμένεται κάποια άλλη δακτυλιοειδής έκλειψη πάνω από την Ελλάδα.
Τι είναι η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου
Πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη μπαίνει ανάμεσα στη γη και τον ήλιο όμως η θέση της δεν της επιτρέπει να καλύψει όλο το μέγεθός του. Έτσι, αφήνει γύρω της ένα φωτεινό δαχτυλίδι και η έκλειψη ονομάζεται «δακτυλιοειδής».
Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα είναι περισσότερο ορατή
Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι ορατή από τους νομούς Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, καθώς και σε όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική, στην κεντρική και νότια Θεσσαλία, σε σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στα 3 πόδια της Χαλκιδικής και στους νομούς Καβάλας, Ροδόπης και Έβρου.
Η δακτυλιοειδής φάση θα διαρκέσει 3 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα στην Αθήνα, 4 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα στην Πάτρα, 4 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα στη Χαλκίδα καθώς και περίπου 4.5 λεπτά στα νησιά Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος. Στην υπόλοιπη χώρα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική. Ενδεικτικά, αναμένεται κάλυψη του ηλιακού δίσκου κατά 87% στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα και κατά 83.5% στο Ηράκλειο.