Νέα άνοδο στο 3,4% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο από 3,1% τον Φεβρουάριο, παρά την εφαρμογή των μέτρων Σκρέκα κατά της ακρίβειας, δείγμα της αναποτελεσματικότητάς τους. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat -σε μηνιαίο επίπεδο- υπήρξε άνοδος της τάξης του 1,8%, κάτι που δείχνει την αυξητική τάση που υπάρχει. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο, κινούμενος σε αντίθετο κατεύθυνση με τον ελληνικό, ο οποίος παραμένει για 6ο συνεχόμενο μήνα απάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον ΟΤ, η Ελλάδα σημείωσε την 5η μεγαλύτερη άνοδο τιμών, με χειρότερες επιδόσεις να εμφανίζονται από την Κροατία, την Αυστρία, την Εσθονία και το Βέλγιο. Παρά την περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, ο ρυθμός αύξησής τους στην Ελλάδα (4,8% τον Μάρτιο από 5,8% τον Φεβρουάριο) είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την ευρωζώνη, όπου μειώθηκε στο 2,7% από 3,9% τον Φεβρουάριο.
Εκτός αυτού, οι τιμές για τα βιομηχανικά αγαθά «έτρεξαν» με ρυθμό 3,4% από 3% έναν μήνα πριν, ενώ οι υπηρεσίες με 3,9% από 3,5% τον Φεβρουάριο.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4,0%, σταθερός σε σχέση με τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).
Ακόμη, ο δομικός (εξαιρουμένων τιμών ενέργειας και τροφίμων) στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάρτιο στο 2,9% ετησίως από το 3,1%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη κάμψη στο 3%. Αντίθετα, ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα επιταχύνθηκε με ρυθμό 3,4% από 3% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο.
Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1%, λιγότερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο (-2,8%).
Πτώση στη Γερμανία
Μεγαλύτερη πτώση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 2,3% τον Μάρτιο από 2,7% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,6% υψηλότερα.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας διαμορφώθηκε στο 3,3%.
Κάτω από 3% στη Γαλλία εδώ και 2,5 χρόνια
Την ίδια ώρα, υποχώρησε κάτω από το 3% ο πληθωρισμός στη Γαλλία, για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με 2,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, από 3,2% τον Φεβρουάριο. Η επιβράδυνση ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις για 2,8% σε έρευνα του Bloomberg.
Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός είχε ήδη πέσει κάτω από το 2% τον Οκτώβριο. Τα νέα στοιχεία της έδειξαν επιτάχυνση στο 1,3% από 0,8% που ήταν τον Φεβρουάριο, αλλά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,5%.