Τα βρετανικά ταμπλόιντ οργίαζαν, οι θεωρίες συνωμοσίες είχαν δημιουργήσει τη δική τους πραγματικότητα του παραλόγου. Η αλήθεια αποδείχτηκε πιο πεζή, πιο σκληρή και πιο κοντά σε όλους μας. Η Κέιτ Μίντλετον, στα 42 της με τρία παιδιά μικρής ηλικίας με περίσσιο θάρρος και δύναμη είπε μπροστά στις κάμερες, μπαίνοντας σε κάθε σπίτι αυτό που εμείς οι ίδιοι φοβόμαστε πολλές φορές να παραδεχτούμε και να αποδεχτούμε για τους εαυτούς μας και τους δικούς μας ανθρώπους: ότι διαγνώστηκε με καρκίνο, αλλά είναι δυνατή και θα τα καταφέρει. Πόσα δάκρυα δεν έχουν χυθεί στο άκουσμα ενός γιατρού που μεταφράζει τις ακαταλαβίστικες εξετάσεις; Πόσες οικογένειες δέθηκαν και άλλες απομακρύνθηκαν μπαίνοντας στον δύσκολο αγώνα; Πόσοι ηττήθηκαν, αλλά και πόσοι τα κατάφεραν με κόπο, πείσμα, θέληση για ζωή και είδαν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν και τους εαυτούς τους να ξαναγεννιούνται.
Ο καρκίνος στην Ευρώπη με αριθμούς
Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 12 εκατομμύρια επιζώντες από καρκίνο στους οποίους περιλαμβάνονται περίπου 300.000 που είχαν νοσήσει από παιδικό καρκίνο, χάρη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την έγκαιρη ανίχνευση, τις αποτελεσματικές θεραπείες και την υποστηρικτική φροντίδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περίπου το 40 % των κρουσμάτων καρκίνου μπορεί να προληφθεί. Όπως τονίζεται, οι αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο, να σώσουν ζωές και να ανακουφίσουν τον πόνο.
Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στις χώρες της ΕΕ μετά τις καρδιαγγειακές νόσους. Κάθε χρόνο 2,6 εκατομμύρια άτομα διαγιγνώσκονται με τη νόσο, η οποία προκαλεί τον θάνατο 1,2 εκατομμυρίων ατόμων. Παράλληλα, η Ευρώπη αριθμεί το ένα τέταρτο των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου και λιγότερο από το 10 % του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος του καρκίνου στην Ευρώπη ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου
Η Κομισιόν παρουσίασε τον Φεβρουάριο του 2021 το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου ως απάντηση στις ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις καθώς και στις εξελίξεις στον τομέα αντιμετώπισης του καρκίνου με στόχο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στη μάχη κατά του καρκίνου.
«Είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη έχει ένα ισχυρό και ολιστικό σχέδιο για τον καρκίνο, από την πρόληψη στην επιβίωση και την ποιότητα ζωής. Είναι η πρώτη φορά που έχει σχέδιο που χρηματοδοτείται με πάνω από 4 δισ. ευρώ. Και αυτό το σχέδιο ήδη υλοποιείται. Αισθάνομαι ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε κάνει περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον καρκίνο, από αυτά που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια» είχε σημειώσει η επίτροπος υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στο «Βήμα» τον περασμένο Δεκέμβριο.
Με βάση δέκα πρωτοβουλίες και διάφορες υποστηρικτικές δράσεις, αποτελεί μέρος των προτάσεων της Επιτροπής για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια ασφαλέστερη, καλύτερα προετοιμασμένη και ανθεκτικότερη ΕΕ. Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου για τον καρκίνο βρίσκονται τόσο οι ασθενείς όσο και οι φροντιστές τους και διαρθρώνεται γύρω από ορισμένους βασικούς τομείς: πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων
Τα αποτέλεσματα του σχεδίου
To ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου μέχρι στιγμής έχει αποτελέσματα μεταξύ άλλων στα εξής:
-Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, υπάρχουν νέες σύγχρονες και επιστημονικές συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που καλύπτουν τύπους καρκίνου που μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 55% όλων των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην ΕΕ κάθε χρόνο.
-Ένα πρώτο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ανισοτήτων για τον Καρκίνο για την καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών καταστάσεων στα κράτη μέλη και για την καλύτερη καθοδήγηση της επένδυσης και της υποστήριξής της ΕΕ.
– Ένα ευρωπαϊκό δίκτυο για νέους που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο και το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των επιζώντων από καρκίνο παιδικής ηλικίας, εφήβων και νεαρών ενηλίκων μέσω της βελτιωμένης κοινωνικής δικτύωσης και της χρήσης πλατφόρμας για τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ ατόμων, ασθενών, επιζώντων καρκίνου και κοινωνικών επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και φροντίδα του καρκίνου σε ολόκληρη την ΕΕ.
– Ένα διασυνοριακό πρόγραμμα κατάρτισης για τον καρκίνο της ΕΕ για μάθηση και ανάπτυξη που θα επιτρέπει σε διαφορετικούς επαγγελματίες ογκολογίας από διαφορετικές χώρες να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους από κοινού μέσω κοινών προγραμμάτων κατάρτισης.
– Συνεχείς εργασίες για τη δημιουργία του πρώτου Δικτύου Ολοκληρωμένων Κέντρων Καρκίνου της ΕΕ έως το 2025 για τη βελτίωση των προτύπων περίθαλψης στην ΕΕ.
-Πρώτη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τον καρκίνο, στο πλαίσιο της Ειδικής Ομάδας Υγείας ΕΕ – ΗΠΑ, με επίκεντρο αρχικά τον καρκίνο παιδικής ηλικίας/νεανικής ηλικίας και τον καρκίνο του πνεύμονα.
– Συνολικά, υπάρχουν περίπου 40 δράσεις για τον καρκίνο που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health και είναι αυτή τη στιγμή σε λειτουργία.
Επίσης, η Κομισιόν θα στηρίξει τα κράτη μέλη ώστε να διασφαλιστεί ότι το 90 % του πληθυσμού της ΕΕ που πληροί τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου θα υποβληθεί σε τέτοιου είδους εξετάσεις έως το 2025. Η πρόταση της Επιτροπής επεκτείνει ταυτόχρονα τον οργανωμένο προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου στον πληθυσμό, ώστε να συμπεριλάβει τον καρκίνο των πνευμόνων, του προστάτη και, υπό ορισμένες συνθήκες, του στομάχου.
Οι δράσεις εξελίσσονται, όπως και η επιστήμη προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους. Και το ποτήρι μπορεί να είναι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, όπως μας είχε πει η κ. Κυριακίδου: «Πάντα βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο σε ό,τι κάνω. Και πάντα μαθαίνω από τα δύσκολα πράγματα στη ζωή. Και το να έχω καρκίνο δεν με καθορίζει. Είναι μέρος του εαυτού μου. Είναι μέρος της διαδρομής μου. Αλλά μου επέτρεψε επίσης να δω πραγματικά τι πρέπει να κάνουμε στον τομέα της υγείας γενικά, όχι μόνο για τον καρκίνο, αλλά για να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες».