Τον ολιστικό μετασχηματισμό της Ρόδου σε έναν βιώσιμο τουριστικό προορισμό παρουσίασαν την Πέμπτη 28 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Grand Hyatt ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου TUI, κ. Sebastian Ebel και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος TUI Care Foundation, κ. Thomas Ellerbeck. Πρόκειται για μία εμβληματική πρωτοβουλία που υλοποιείται για πρώτη φορά, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω του προγράμματος «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination».
Ο Όμιλος TUI Group, το ίδρυμα TUI Care Foundation και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, εγκαινίασαν το The Rhodes Co-Lab τον Ιανουάριο του 2022, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη της Ρόδου σε διεθνή φάρο και την ανάδειξη του νησιού σε διεθνές πρότυπο για την ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών. Το The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination συνεργάζεται με την τοπική τουριστική βιομηχανία, τοπικούς και εθνικούς φορείς καθώς και διεθνείς εταίρους για την ανάπτυξη και εφαρμογή στοχευμένων καινοτόμων λύσεων στη Ρόδο, στο πλαίσιο ενός πενταετούς σχεδίου υλοποίησης.
Το πρόγραμμα θέτει σημαντικούς στόχους στον τομέα του τουρισμού και του Environmental and Social Governance (ESG), με άξονα μία ολιστική προσέγγιση στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Οικονομία. Συγκεκριμένα, το νησί της Ρόδου έχει δεσμευτεί για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, καθώς και για τη σημαντική μείωση του πλαστικού αποτυπώματος, με στόχο το νησί να ελαχιστοποιήσει τη χρήση των πλαστικών έως το 2027. Παράλληλα, οι παραλίες του νησιού θα ανασχεδιαστούν, ώστε η Ρόδος να είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία έως το 2025. Επιπλέον, ως στόχος έχει τεθεί και η αύξηση της τοπικής γεωργικής παραγωγής κατά 50%, που θα συμβάλλει μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση της προσφοράς τοπικών προϊόντων για τους επισκέπτες ταξιδιού εμπειρίας που αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2025. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στον τουρισμό, με παράλληλη διασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας, ενώ τέλος η πολιτιστική κληρονομία του νησιού θα διασφαλιστεί μέσω συγκεκριμένων μέτρων προστασίας έως το 2025.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτοβουλίας “The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination” ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος σημείωσε: «Ο τουρισμός του μέλλοντος είναι βιώσιμος. Το πρόγραμμα μας επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: την αναγέννηση και προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, την προώθηση της Κοινωνικής Ανάπτυξης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη διασφάλιση μιας Οικονομικής Ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, δεν βελτιώνουμε μόνο τον τουρισμό στο νησί μας, αλλά κάνουμε τη Ρόδο έναν καλύτερο τόπο για τους κατοίκους της και ένα πρότυπο για άλλους προορισμούς».
Συνεχίζοντας, ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός για τον βιώσιμο μετασχηματισμό της Ρόδου ανέρχεται στα €250 εκατομμύρια ευρώ και ότι τα κονδύλια θα προέρχονται από προγράμματα της ελληνικής κυβέρνησης. Ανάμεσα στα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνονται:
- Η ηλεκτροκίνηση του λεωφορειακού στόλου του νησιού και η αναβάθμιση των ξενοδοχείων για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.
- Η δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί για την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και τη μετατροπή έως και 20.000 τόνων οργανικών αποβλήτων σε ενέργεια σε ένα νέο εγκατεστημένο εργοστάσιο βιοαερίου.
- Η αναβάθμιση πολιτιστικών εγκαταστάσεων, όπως η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και ο ναός του Απόλλωνα, καθώς και η επαναλειτουργία του εθνικού θεάτρου του νησιού.
«Επιτέλους έχουμε δικό μας σχέδιο, έχουμε προϋπολογισμό και χρονοδιαγράμματα. Από εδώ και πέρα πρέπει να δουλέψουμε όσο μπορούμε καλύτερα για να επιτύχουμε τους σημαντικούς στόχους που έχουμε θέσει. Ο σημαντικότερος όλων είναι τα παιδιά μας να μπορούν να ζουν και να εργάζονται στον τόπο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Αναπληρωτής Δημάρχου Ρόδου, κ. Βάιος Καλοπήτας.
O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε την πρόθεση «να συγχρηματοδοτήσουμε προγράμματα για τη μείωση της κατανάλωσης του νερού στον τουριστικό τομέα, στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα έλλειψης νερού». Από την πλευρά της η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, επεσήμανε: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια μετάβασης των ελληνικών τουριστικών προορισμών προς την βιωσιμότητα και την αειφορία. Το Υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στο να συνθέσει ένα τουριστικό προϊόν που θα αναπτύσσεται με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία και βεβαίως τον σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην συνέχεια, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε: «Ανακοινώσαμε σήμερα τρία πολύ σημαντικά προγράμματα. Την ενεργειακή διασύνδεση της Ρόδου με την ηπειρωτική Ελλάδα που θα εξασφαλίσει ενεργειακά το νησί και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2028, την κατασκευή ενός υβριδικού σταθμού ΑΠΕ με μπαταρία που θα αυξήσει στο 40%, από 15% σήμερα, την ενέργεια από ΑΠΕ στο νησί και ένα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα ξενοδοχεία, αποκλειστικά για τη Ρόδο με ενέργεια που θα αυτοκαταναλώνεται την στιγμή που παράγεται».