Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 – Όλο το πρόγραμμα

Με πολιτική κατεύθυνση και εστίαση στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, δημιουργούς όπως ο Θόδωρος Τερζόπουλος και ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι, αλλά και γνώριμους αστέρες, όπως ο Sting και η Λορίνα ΜακΚένιτ, το φεστιβάλ παρουσιάζει φέτος 93 παραγωγές.

Με 93 παραγωγές που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια 85 ημερών, καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς, όπως η Καναδή τραγουδίστρια Λορίνα ΜακΚένιτ, ο πολυτάλαντος και ακαταπόνητος Sting, η Αμερικανίδα σούπερ σταρ της όπερας Ναντίν Σιέρα, οι σκηνοθέτες Κριστόφ Βαρλικόφσκι, Τιμοφέι Κουλιάμπιν, Κορνέλ Μούντρουτσο και Γκι Κασίερς, ο δημιουργός Σάιμον Στόουν, οι κορυφαίοι σολίστες Ιμάνιουελ Αξ, Λεωνίδας Καβάκος και Γιο-Γιο Μα και συνολικά 2.500 περφόρμερ και δημιουργούς από όλο τον κόσμο, σηκώνει αυλαία τον Ιούνιο το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Στους χώρους της Πειραιώς 260, των αρχαίων θεάτρων της Επιδαύρου και του Ηρωδείου αλλά και σε άλλους, σε όλη την Αθήνα, ενσωματώνοντας τους έντονους πολιτικούς προβληματισμούς της ταραγμένης μας εποχής και όλα τα βασικά αιτήματα για δημοκρατία, δικαιοσύνη, συμπερίληψη.

«Στο πρόγραμμα της Πειραιώς 260 επιλέξαμε παραστάσεις που, μέσα από διαφορετικές σκηνικές γλώσσες, απαντούν στο διπλό ερώτημα «Πώς να ζήσουμε τη ζωή μας; Πώς να αντέξουμε τη ζωή μας;». Aγγίζουν θέματα ταυτότητας, ερευνούν την επίδραση της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή, με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, μιλούν για το αίσθημα απομόνωσης σ’ έναν κόσμο που ο πολίτης νιώθει αφιλόξενο αλλά και για στιγμές ευδαιμονίας που χαρίζει η συνύπαρξη.» σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Το πολιτικό κίνητρο του καλλιτέχνη προτάσσει ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι στην παράσταση «Elizabeth Costello / J. M. Coetzee. Επτά μαθήματα και πέντε παραβολές» με αφετηρία τα βιβλία του νομπελίστα συγγραφέα Τζ. Μ. Κουτσί, ενώ σε ανάλογο πολιτικό ύφος κινείται και ο  Κορνέλ Μούντρουτσο στο «Parallax» και η Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν στο «Lacrima».

Το ρεπερτόριο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου εστιάζει στις έννοιες της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης μέσα από την «Ορέστεια», που ανεβάζει ο Θεόδωρος Τερζόπουλος με το Εθνικό Θέατρο, το οποίο παρουσιάζει επίσης τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου της Μαριάννας Κάλμπαρη με το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο του Νέου Κόσμου, τις «Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη και τον «Πλούτο» του Γιάννη Κακλέα για το ΚΘΒΕ.

Αρχαίο δράμα

Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν, μετά από ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, με έναν θίασο Ελλήνων ηθοποιών σε «μια σύγχρονη πολιτική ανάγνωση του κλασικού έργου». Η Κομεντί Φρανσαίζ έρχεται ξανά στην Επίδαυρο και ο Πορτογάλος σκηνοθέτης και νέος διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Τιάγκο Ροντρίγκες, έχει να δείξει το «Not Hecuba», «έργο όπου ο τραγικός μύθος της Εκάβης πλέκεται με την ιστορία μιας ηθοποιού και μητέρας». Σημειώνουμε ότι στην Αθήνα και στο Θέατρο Πάλλας ο πολυσχιδής δημιουργός Σάιμον Στόουν, με σημαντικό έργο στο θέατρο, στην όπερα και στον κινηματογράφο, ανεβάζει τη θρυλική παραγωγή «Μήδεια» από το Internationaal Theater Amsterdam.

Χορός

Με την αφρικανική κουλτούρα συνομιλεί ο Σερζ Εμέ Κουλιμπαλί, ο Λιβανέζος καλλιτέχνης Ράμπι Μρούε καταπιάνεται με την κυβερνητική διαφθορά, ενώ η Σούζαν Κένεντι επιστρέφει στο Φεστιβάλ με τον εικαστικό Μάρκους Σελγκ για ένα φουτουριστικό σχόλιο επάνω στη σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα του Χορού ανοίγει αυλαία με το «À la carte» του διεθνούς Έλληνα χορογράφου Γιάννη Μανταφούνη και την Dresden Frankfurt Dance Company, η οποία τελεί υπό τη διεύθυνση του. Η Αναστασία Βαλσαμάκη εμπνέεται στο «The Verso» από το ρομαντικό κίνημα Rückenfigur άλλων, ενώ η Αργεντίνα χορογράφος Αγιελέν Παρολίν έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η Ερμίνα Γκόρο επανέρχεται με ένα σόλο σε σπονδυλωτή σύνθεση τεσσάρων χορογράφων (Maria Hassabi, Hannes Langolf, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Ερμίρα Γκόρο).

Δημοκρατία – Δικαιοσύνη – Αρχείο

Ακόμη, ο Καταλανός Roger Bernat θα δώσει την οπτική του πάνω στη θρυλική χορογραφία της Πίνα Μπάους The Rite of Spring, ενώ σε έναν φόρο τιμής στα 80 χρόνια από τη γέννηση του Λευτέρη Βογιατζή, θα προβληθεί η αρχειακή βιντεοσκόπηση της Αντιγόνης που σκηνοθέτησε στην Επίδαυρο (2006 και 2007), με στενούς συνεργάτες του επί σκηνής.

Για το αφιέρωμα του Φεστιβάλ στον Κύκλο της Μεταπολίτευσης, οι Ξένια Καλπακτσόγλου, Χριστόφορος Μαρίνος και Χρήστος Χρυσόπουλος αναβιώνουν την τηλεοπτική εκπομπή του Ροβήρου Μανθούλη «Μια ταινία, μια συζήτηση» (ΕΡΤ, 1976 – 1982) και ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί την παράσταση 50 χρόνια, μια νύχτα. Στο αφιέρωμα συμμετέχει ο Διονύσης Σαββόπουλος με συναυλία του, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τριήμερη πλατφόρμα δράσεων «What We Owe Democracy» σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, που θα διεξαχθεί στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

What We Owe Democracy

Ακόμη, στο Φεστιβάλ επιστρέφει μια περσινή επιτυχία, τα «Τραγούδια του ελληνικού λαού – Drag Oratorio» από τον Γιάννη Σκουρλέτη και τους Bijoux de Kant, ενώ στην Πειραιώς 260 θα δούμε τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στην Αγαπημένη του κυρίου Λιν σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βέλγου Γκι Κασίερς.

Ηρώδειο

Στο Ηρώδειο παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα με μεγάλες ορχήστρες, κορυφαίους μαέστρους και ερμηνευτές. Η παρουσίαση της νέας δημιουργίας της Anne Teresa De Keersmaeker και των Rosas στο Ηρώδειο σε μια χορογραφία θεωρείται το καλλιτεχνικό γεγονός του Ηρωδείου, ενώ θα απολαύσουμε, ακόμη, την «Τόσκα» του Πουτσίνι σε μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και την «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι με την Ναντίν Σιέρα σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σημειώνει: «Ως προς το κλασικό ρεπερτόριο επιδιώξαμε μια ισορροπία ανάμεσα σε νεότερες ορμητικές δυνάμεις της μουσικής, όπως ο ιδιοσυγκρασιακός κόντρα τενόρος Jakub Józef Orliński και ο αρχιμουσικός Santtu-Matias Rouvali, καταξιωμένα ονόματα, όπως οι Emanuel Ax, Λεωνίδας Καβάκος και Yo-Yo Ma, και σπουδαία ορχηστρικά σύνολα: την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τον Λουκά Καρυτινό και τον διάσημο Αμερικανό, εσθονικής καταγωγής μαέστρο Neeme Järvi, την Chamber Orchestra of Europe, με τον Simon Rattle, τη Φιλαρμονική του Γκρατς, με τον Βασίλη Χριστόπουλο, τη Philarmonic Brass, με τον Philippe Auguin, και τη Philharmonia Orchestra. Σπουδαίες γυναίκες ερμηνεύτριες θα λαμπρύνουν επίσης το πρόγραμμά μας: Khatia Buniatishvili, Patricia Kopatchinskaja, Magdalena Kožená και Αλεξία Μουζά. To πρόγραμμα του Ηρωδείου ανοίγει και κλείνει με τις δύο παραγωγές όπερας από την Εθνική Λυρική Σκηνή.»

Στο ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου περιλαμβάνονται, εκτός από τον Διονύση Σαββόπουλο, με τη συναυλία για τη Μεταπολίτευση, η Τάνια Τσανακλίδου, με μια μουσική παράσταση για τα 50 χρόνια της δισκογραφίας της και ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος φέτος κλείνει 100 χρόνια ζωής.

LOREENA MCKENNITT

Στο πρόγραμμα του Ηρωδείου και η καλλιτέχνιδα ΑΝΟΗΝΙ και οι Johnsons, η Λορίνα ΜακΚένιτ, ο Sting αλλά ο θρυλικός τζαζίστας Τσαρλς Λόιντ, με το κουαρτέτο του και και τη Μαρία Φαραντούρη.

Κλείνοντας φέτος τα 69 του χρόνια, το Φεστιβάλ διευρύνει τη συνεργασία του με ιστορικούς θεσμούς και ποικίλους χώρους στην πόλη, από την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου ως το Θέατρο Παλλάς, από την αλάνα του ΙΜΕ ως την ιστορική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, από το ΕΜΣΤ και την Εθνική Βιβλιοθήκη ως το Νοσοκομείο Σωτηρία, το Σύγχρονο Θέατρο και το Ωδείο Αθηνών όπου και επανέρχεται ανανεωμένο το Subset Festival, η πολυπρισματική μουσική πλατφόρμα που εστιάζει στον διάλογο της σύγχρονης μουσικής με τα νέα μέσα. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινάει από τις 2 Απριλίου 2024.

Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου εδώ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.