Η αφρικανική σκόνη αναμένεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα και αυτές τις ημέρες. Όπως θα δείτε και στο μοντέλο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που μπορείτε να βρείτε στο meteo.gr, η σκόνη από την Σαχάρα έχει σκεπάσει μεγάλο μέρος της Αφρικής, της Ευρώπης και της Ασίας.
Στην Αφρική φτάνει από τις Βόρειες χώρες μέχρι την Σομαλία και το Καμερούν, στην Ευρώπη έχει καλύψει όλες τις κεντρικές χώρες φτάνοντας μέχρι την Σκανδιναβία, ενώ στην Ασία βρίσκεται κυρίως πάνω από τη Μέση Ανατολή.
Μέχρι και τα τέλη Μαΐου η αφρικανική σκόνη
Νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης αναμένονται μέχρι και το τέλος Μαΐου. Αυτό υποστήριξε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης.
Όπως εξηγεί, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο».
Σχετικά με την τελευταία εισβολή αφρικανικής σκόνης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε ότι «υπήρχε ένα τριήμερο όπου οι τιμές συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης ήταν σημαντικά υψηλές, ενώ η χειρότερη μέρα ήταν η περασμένη Τετάρτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια η μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης σωματιδίων PM10 ήταν 65 μg/m³».
«Η τιμή αυτή», όπως προσέθεσε, «είναι αρκετά σημαντική, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το όριο των 50μg/m³ δεν πρέπει να το ξεπερνάμε πάνω από 35 φορές το έτος».
«Ουσιαστικά», συνέχισε, «ήταν ένα από τα σημαντικά επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης, το οποίο όμως δεν είναι δεν είναι ακραίο», αφού, όπως επαναλαμβάνει, «κατά την διάρκεια της άνοιξης έχουμε εισβολή αφρικανικής σκόνης».