Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το τέλος της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε αυτοπροσώπως η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για την υπόθεση του κόμματος των Σπαρτιατών. Μια υπόθεση που πέραν από τις τυχόν ποινικές διαστάσεις της έχει και πολιτικές επιπτώσεις.
Τελευταίος που έδωσε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης της αξιόποινης πράξης της ηθικής αυτουργίας σε εξαπάτηση εκλογικού σώματος ήταν ο -έγκλειστος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης- Ηλίας Κασιδιάρης. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν εκ μέρους μέσα από τη φυλακή όπου εκτίει την πρωτόδικη ποινή του ήταν στο πλαίσιο της έρευνας μετά από δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής του κόμματος των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα.
Ο Βασίλης Στίγκας είχε προβεί σε καταγγελίες για ύπαρξη έκνομων δράσεων από βουλευτές του και παρασκηνιακές κινήσεις στο κόμμα του πέραν της νομιμότητας, κάνοντας λόγο για Greek Mafia και για «Δον Κορλεόνε».
Όπως είναι γνωστό με αφορμή αυτές τις καταγγελίες άρχισε η έρευνα της ανώτατης εισαγγελέα και η διαβίβαση εγγράφου στη Βουλή με βάση το οποίο ζητούσε την άδεια του Κοινοβουλίου προκειμένου να καλέσει ως υπόπτους τους βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος με το σκεπτικό ότι πίσω από το εν λόγω κόμμα ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Έτσι μετά τη σχετική άδεια της Βουλής οι εξηγήσεις δόθηκαν από όλους τους ύποπτους, με αποτέλεσμα η έρευνα της Εισαγγελέως να έχει περάσει πλέον στο κρίσιμο στάδιο των αποφάσεων για την κίνηση ποινικών διώξεων.
Τι υποστήριξε ο Κασιδιάρης
Στις ανωμοτί εξηγήσεις του ο καταδικασμένος για τη δράση του με τη Χρυσή Αυγή φέρεται να υποστήριξε ότι δεν υπήρξε προγενέστερος σχεδιασμός για να δημιουργήσει κόμμα – κέλυφος, όπως επίσης ότι η στήριξη του στο κόμμα των Σπαρτιατων υπήρξε δημόσια και δεν εξαπάτησε κανένα ψηφοφόρο.
Πότε στοιχειοθετείται δίωξη
Η εισαγγελική απόφαση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον με δεδομένο ότι για το κόμμα των Σπαρτιατών εκκρεμεί η απόφαση και του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου) για τη νομιμότητα συμμετοχή του στη Βουλή, καθώς ήδη έχουν εκδικαστεί οι σχετικές προσφυγές.
Σε περίπτωση που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κρίνει ότι στοιχειοθετείται το ερευνώμενο αδίκημα και προχωρήσει στο επόμενο στάδιο θα πρέπει και πάλι να διαβιβάσει νέα έγγραφο στη Βουλή, ζητώντας άδεια άρσης ασυλίας των ελεγχόμενων βουλευτών προκειμένου να κινηθεί η ενδεχόμενη σε βάρος τους δίωξη.