Όταν στις 16 Απριλίου θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία η λαμπρή τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, θα πρέπει να ξέρετε ότι η Φλόγα θα παραμείνει στην Ελλάδα για δέκα ολόκληρες ημέρες.
Στην τελετή επρόκειτο να έρθει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την σύζυγό του Μπριζίτ, πλην όμως δεν έχει ακόμα η άφιξή τους οριστικοποιηθεί, αν και κάποιες πληροφορίες επιμένουν πως υπάρχει μια ψυχρότητα επειδή η χώρα μας αρνήθηκε να στηρίξει το σχέδιο Μακρόν για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Δυτική Ουκρανία ή ακόμα επειδή η Ελλάδα έχει στραφεί προς την αμερικανική επιρροή. Όπως και νάχει το πράγμα οι Γάλλοι δεν θα αφήσουν τέτοια τελετή που θα μεταδοθεί σε όλον τον κόσμο χωρίς επίσημη εκπροσώπηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος μάλιστα θα έχει και διμερείς συνομιλίες με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις οι Γάλλοι είναι large. Για την μεταφορά της φλόγας στη Μασσαλία οι Γάλλοι (και προσωπικά ο Μακρόν) φρόντισαν να μας στείλουν ένα τρικάταρτο, απίστευτης ομορφιάς, καράβι, το Belem. Και από εκεί και πέρα αρχίζουν οι συμβολισμοί. Το Belem θα συναντήσει στον Πειραιά την αρχαία Τριήρη του Πολεμικού Ναυτικού και μαζί θα πλεύσουν. Αλλά η μεταφορά της φλόγας μέσω θαλάσσης στη Μασσαλία έχει άκρως συμβολικό χαρακτήρα καθώς οι δύο πόλεις έχουν άρρηκτους δεσμούς από την αρχαιότητα όταν ξεκίνησε η επιρροή τους στη λεκάνη της Μεσογείου.
Ωστόσο η φλόγα στην Ελλάδα θα ταξιδεύει μεταφέροντας τα διαχρονικά μηνύματά της σε όλη την χώρα μας με πλοίο (της γραμμής) όπου και θα διανυκτερεύσει, με αεροπλάνο (επίσης της γραμμής), θα είναι η πρωταγωνίστρια στην παράδοση της φλόγας στους Γάλλους στο Καλλιμάρμαρο, θα διανυκτερεύσει στην γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, αλλά και στο Δημαρχείο του Παρισιού στις 14 Ιουλίου, που είναι η εθνική γιορτή της Γαλλίας, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετά το πρόσφατο τρομακτικό χτύπημα στη Μόσχα.
Πρωθιερέα στην Τελετή Αφής θα είναι η Μαίρη Μηνά, η οποία και θα παραδώσει την Φλόγα στoν πρώτο Λαμπαδηδρόμο, Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο. Αν και οι στολές στην εκδήλωση για την αφή είναι δια χειρός της διεθνούς φήμης σχεδιάστριας Μαίρης Κατράντζου, εν τούτοις φαίνεται ότι δεν άρεσαν στον «απλό» κόσμο.
***
Οι παραιτήσεις δύο υπουργών και οι διορθωτικές κινήσεις
Το ερώτημα που απασχολούσε τους γαλάζιους βουλευτές ήταν θα γίνει ανασχηματισμός μετά τις παραιτήσεις δύο υπουργών, του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου; Και οι δύο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ένοικοι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ρώτησα άλλον έναν στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού και μου είπε ότι δεν βλέπει να γίνεται ανασχηματισμός, απλώς θα καλυφθούν τα κενά με εσωτερικές μεταθέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Άλλωστε, μου λέει, ο Πρωθυπουργός δεν πολυσυμπαθεί τους ανασχηματισμούς, προτιμά να τους αποκαλεί «διορθωτικές κινήσεις». Ωστόσο παραιτήθηκαν δύο υπουργοί (ο ένας μάλιστα είχε την ευθύνη και του επιτελικού κράτους, αλλά και της ΕΥΠ) θα μείνουν οι θέσεις τους κενές; Ή θα καλυφθούν εκ των έσω, όπως λένε οι κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους. Κυβερνητικές πηγές στη Βουλή ανέφεραν πως «η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έστειλε το λάθος μήνυμα». Στο λίγο διάστημα από τις βολευτικές εκλογές και σε προεκλογική περίοδο ενόψει ευρωεκλογών, η κυβέρνηση μετρά ήδη τέσσερις παραιτήσεις υπουργών και έναν μίνι ανασχηματισμό (έστω διορθωτική κίνηση)!
***
Το σύνδρομο της κοινοβουλευτικής φλυαρίας
Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στη Βουλή και αυτός είναι ο χρόνος των ομιλητών. Καθορίζεται βεβαίως κάθε φορά από το προεδρείο, αλλά πάντα καταστρατηγείται. Και καταστρατηγείται από τους πάντες, από βουλευτές, από αρχηγούς των κομμάτων ακόμα καμμιά φορά και από τον Πρωθυπουργό. Όλοι γκρινιάζουν, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι για να συντομεύσει ή τουλάχιστον να βρίσκεται εντός του χρόνου.
Έτσι πάμε σε μεταμεσονύκτιες συνεδριάσεις. Για παράδειγμα στη συζήτηση για την ψήφο δυσπιστίας υπήρχαν ομιλητές που μίλησαν στις 3 μετά τα μεσάνυχτα. Και ποιος άραγε τους άκουγε εκείνη την ώρα; Μάλλον οι δύο- τρεις υπουργοί που βρίσκονταν αναγκαστικά στην αίθουσα. Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπήρχαν τηλεθεατές που έμειναν άγρυπνοι έως εκείνη την ώρα για να ακούσουν κάποιο βουλευτή ας ήταν και… συγγενής τους. Ακόμα με καθυστέρηση και τεράστιο όγκο χαρτιών ανέβηκε στο βήμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Να σκεφτείτε χθες τελευταία ημέρα της συζήτησης για την ψήφο δυσπιστίας διακόπηκε ξαφνικά η συζήτηση για να συζητηθεί το αίτημα να υπάρξει παράταση για τρεις ακόμα ώρες της συνεδριάσεως, ώστε να προλάβουν να μιλήσουν και άλλοι. Τελικά αφού μιλούσαν επί ώρα δεν κατέληξαν σε απόφαση. Και μέσα σε όλα αυτά με ψιθύρους ότι «κουραστήκαμε» ή «μείναμε άγρυπνοι», έρχεται ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος να τους πει την εμπειρία του που αποκόμισε από το ευρωκοινοβούλιο: «Δύο λεπτά δίνουν στον κάθε ομιλητή, όποιος κι αν είναι αυτός.
Εάν τα ξεπεράσει του κλείνουν το μικρόφωνο». Κατά περίεργο τρόπο και οι Έλληνες ευρωβουλευτές πειθαρχούν. Κυρίως όμως όσοι γνωρίζουν ότι μετά από τρία λεπτά αποσπάται η προσοχή του ακροατή.
***
«Rebranding – Alexis Tsipras»
Θα ήταν ο τίτλος της ημέρας αν δεν υπήρχε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η φωτογραφική μηχανή (ή το κινητό) ενός επιβάτη αεροπλάνου «έπιασε» στα πράσα τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να διαβάζει ένα κείμενο με τον παραπάνω τίτλο, της γνωστής διαφημιστικής εταιρείας Publicis Communications.
Ταξιδεύοντας σε οικονομική θέση, άνετος και ξένοιαστος, φορώντας πλέον γυαλιά πρεσβυωπίας, ο κ. Τσίπρας ήταν απορροφημένος στο κείμενο αυτό, το οποίο προφανώς θα του έλεγε πώς να φτιάξει από την αρχή το προφίλ του. Πώς θα ξαναφτιάξει το… brand Τσίπρας. Κι αν μη τι άλλο, ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλει να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική.
Αλλιώς γιατί να ζητήσει να του φτιάξουν μια έκθεση η οποία τον συμβουλεύει τι πρέπει να κάνει για την πολιτική του… ανάσταση; Είναι σίγουρο ότι όταν βγήκε στη δημοσιότητα αυτή η είδηση κάποιοι δεν θα αισθάνθηκαν καθόλου άνετα στην Κουμουνδούρου. Αλλά και στη Θήβα όπου υπηρετεί τις τελευταίες του ώρες ο Στέφανος Κασσελάκης.
***
Μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μου
Ορκίζεται σήμερα, μαζί με άλλους 1.208 νεοσύλλεκτους ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης: «Μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μου…» θα ανακράξει ενώπιον 4.000 προσκεκλημένων (συγγενών και φίλων) στο στρατόπεδο, του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα.
Ανάμεσά τους και οι συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καθλως και η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου. Χθες έκανε την τελευταία του δοκιμαστική παρέλαση και ο ουλαμός με τον οποίο παρέλασε ενώπιον του διοικητή ταξίαρχου Κωνσταντίνου Σιρλαντζή ήταν άψογος. Αμέσως μετά θα πάρει, όπως και οι υπόλοιποι πενθήμερη άδεια, θα επιστρέψει στη μονάδα του μόνον και μόνον για να πάρει το απολυτήριό του. «Καλός πολίτης», εύχονται στους νεοσύλλεκτους και ο κ. Κασσελάκης θα βρίσκεται νομίμως εκτός στρατεύματος, αφού προηγουμένως εξαγοράσει το υπόλοιπο της θητείας που δικαιούται (σύμφωνα με υπολογισμούς κάπου 4.500 ευρώ).
Το καλύτερό όμως σας το φύλαξα για το τέλος. Σήμερα το βράδυ, ως πολίτης πλέον ο κ. Κασσελάκης έχει προσκαλέσει όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε δείπνο στο all day που ακούει στο ιντριγκαδόρικο όνομα «Τράγος». Πρόκειται για ένα καινούργιο «μοντέρνο καφενείο», όπως αυτοπροσδιορίζεται στου Ψυρρή, απέναντι από το ιστορικό εστιατόριο για τον ΣΥΡΙΖΑ «Νικήτας» (το οποίο εάν θυμάστε έκανε το ντελίβερι με τα κοντοσούβλια στο Μαξίμου επί Τσίπρα). Το δείπνο βεβαίως δεν γίνεται τόσο για την απόλυσή του από τον Στρατό (μετά από 15 ημέρες θητείας και μία παρέλασης), αλλά επειδή έχει τα γενέθλιά του.
***
Και πρόεδρο και αντιπρόεδρο έχουν οι Δημοκράτες
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ. Την ανακοίνωση έκανε ο Πρόεδρος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος με βιντεοσκοπημένη παρουσίαση. Ο κ. Λοβέρδος καλωσορίζοντας στους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ τον κ. Παπαθεοδώρου υπογράμμισε πως «ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου έχει έντονο παρελθόν, έντονο παρόν και μέλλον. Υπήρξε ένας πολιτικός με αξιοσημείωτη πορεία με σοβαρότητα και ευγλωττία. Τον καλωσορίζω με χαρά, αισθάνομαι τιμή και είμαι πάρα πολύ σίγουρος ότι η πορεία μας θα είναι μία πορεία νίκης».
***
Τι γυρεύουν τα αμερικανικά πράσινα μπερέ στην χώρα μας
Μαθαίνω λοιπόν ότι εδώ και λίγες ημέρες Αμερικανοί Special Forces (τα γνωστά «Πράσινα Μπερέ) βρίσκονται στην Ελλάδα και συνεκπαιδεύονται με τους δικούς μας άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων.
Μαθαίνω επίσης ότι εκτελούν μικρές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, άλματα ελευθέρας πτώσεως, καταδύσεις, αγώνα σε κατοικημένους τόπους και θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και άλλα πολλά. Κυκλοφορούν και βίντεο από την υπόψη δραστηριότητα στο διαδίκτυο (με μεγάλη απήχηση). Σίγουρα θα υπάρξει ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και από τις δύο πλευρές. Φανερώνεται συνεπώς η εκτίμηση, που απολαμβάνουν πια οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις από τους συμμάχους μας.
***
Όταν επισκεπτόσουν την Αλβανία του Χότζα
Τη «Σύντομη Ιστορία της Ελλάδας» αφηγείται στις σελίδες του βιβλίου του ο διεθνούς φήμης Βρετανός καθηγητής Richard Clogg. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε επικαιροποιημένη τέταρτη έκδοση, που καλύπτει πλέον και την πρόσφατη περίοδο της οικονομικής κρίσης κατά την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα, καθώς και τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Την αλβανική μετάφραση της συγκεκριμένης έκδοσης του βιβλίου «Μια Σύντομη Ιστορία της Ελλάδας», παρουσίασε σε εκδήλωση στα Τίρανα η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία, παρουσία του ίδιου του συγγραφέα, που έκανε εμβριθή αναφορά στο βιβλίο του και στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας που περιλαμβάνει.
Από τον λόγο του βέβαια δεν έλειψε το χιούμορ, αφού μοιράστηκε με το κοινό ένα ευτράπελο που ανέσυρε από τη μνήμη του, το οποίο είχε να κάνει με την πρώτη φορά που επισκέφτηκε τη χώρα, το 1975, μία επίσκεψη που συνοδεύτηκε από αναγκαστικό…κούρεμα, στο οποίο είχε υποβληθεί από το καθεστώς Χότζα.
Η έκδοση είναι καρπός πολύμηνης συνεργασίας της Πρεσβείας της Ελλάδας και του Albanian Institute for International Studies (AIIS), με στόχο την ακριβή και έγκυρη ενημέρωση της αλβανικής κοινής γνώμης για την ιστορία τη γειτονικής τους χώρας από το 1770 μέχρι σήμερα από την πένα ενός έγκριτου καθηγητή, μακριά από προκαταλήψεις, στερεότυπα και εθνικισμούς.