Στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην ακρίβεια και στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
«Ήταν μία δύσκολη απόφαση, γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και να αντέξουν οι επιχειρήσεις. Εμείς εξαντλήσαμε τις δυνατότητες από πλευράς αντοχών της οικονομίας. Η αύξηση υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς. Συνολικά από το 2019, η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι 11-12 μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Μειώσαμε 4,6 μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων από το 2019 και θα μειώσουμε περαιτέρω από 1η Ιανουαρίου 2025», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος στην ακρίβεια και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, τόνισε: «Όλοι συμφωνούν σε όλη την Ευρώπη, ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Στην Ελλάδα επιμένει ο πληθωρισμός. Ωστόσο, η κατάσταση αποκλιμακώνεται, ακόμη και στο ρεύμα».
Ο νέος κατώτατος μισθός
Ο νέος κατώτατος μισθός από την Δευτέρα 1η Απριλίου προσδιορίζεται – πλέον – στα 830 ευρώ, ενώ το κατώτατο ημερομίσθιο στα 37,07 και το επίδομα ανεργίας στα 509 ευρώ.
Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά αύξηση των κατώτατων αμοιβών από το 2019, όταν ο μισθός ήταν 650 ευρώ. «Πρόκειται για αύξηση 27,7% στις κατώτατες αμοιβές, όταν ο πληθωρισμός το αντίστοιχο διάστημα αυξήθηκε κατά 16,6%» τόνισε η υπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.
Εξειδικεύοντας τα μέτρα η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι υπολογίζοντας και σημερινή αύξηση οι εργαζόμενοι που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό θα λάβουν – ετησίως – τρείς επιπλέον μισθούς σε σχέση με τις αμοιβές του 2019.
Το κατώτατο μισθό λαμβάνουν περίπου 560.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και είναι κατά 26.000 λιγότεροι από αυτούς που τον ελάμβαναν το 2023. Επίσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο μέσος μισθός το 2023 διαμορφώθηκε στα 1.215 ευρώ.
Πηγή: ΟΤ