Στην βαριά σκιά των παραιτήσεων των δυο υπουργών Επικρατείας κορυφώθηκε η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας, σε κλίμα πόλωσης και …αμηχανίας για την «γαλάζια» πτέρυγα.
Μπορεί να επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνησης (με 159 ψήφους κατά της πρότασης δυσπιστίας έναντι 141 «υπέρ»), ωστόσο το πολιτικό αντίκτυπο των παραιτήσεων έδωσε τον τόνο καθώς επέφερε πολιτικές απώλειες για το Μέγαρο Μαξίμου.
«Ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη»
«Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό. Διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «δεν μιλήσαμε όσο θα έπρεπε για τους λόγους της τραγωδίας», ενώ κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι εισήγαγε στην προπαγάνδα της ένα νέο λεξιλόγιο μιλώντας για «συγκάλυψη», «μπάζωμα» και «μονταζιέρα».
«Αναλαμβάνω την ευθύνη να πω την αλήθεια όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα φανερά «άβολο» κλίμα λόγω των παραιτήσεων των δυο κορυφαίων υπουργών αλλά και υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τα Τέμπη για τις οποίες δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις στα ερωτήματα που του έθεσε η αντιπολίτευση. Περιορίστηκε να πει ότι το επίμαχο υλικό ήταν εξ αρχής στην διάθεση των ανακριτικών αρχών και γνωστό εδώ και ένα χρόνο («το ξέραμε από τις 2 Μαρτίου 2023, δεν λέει τίποτα το καινούργιο και υιοθετείται αμέσως από σας», είπε για το δημοσίευμα). διερωτώμενος «γιατί να θέλει κάποιος να αλλάξει το περιεχόμενο;».
«Λέτε ότι το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε; Αυτή ήταν η έννοια μου, πώς θα πειράξω τους διαλόγους!», είπε φανερά οργισμένος κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση» η οποία υπονοεί ότι «με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης», ο οποίος, όπως τόνισε, είναι προφυλακισμένος διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν επτά παραβιάσεις και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στην λάθος γραμμή.
Αντέδρασε έντονα στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει την αλήθεια με το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος («να συγκαλύψουμε τι ακριβώς, όταν ξέρετε πολύ καλά ότι εκείνη την στιγμή το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να δουν ποιοι ήταν από κάτω», είπε) δηλώνοντας: «Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη».
Επίσης, ανέφερε ότι ποτέ δεν κινήθηκε η Δικαιοσύνη με τέτοια ταχύτητα αποδίδοντας κατηγορίες σε 34 άτομα, ενώ παραδέχθηκε ότι εάν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 το πιθανότερο θα ήταν το δυστύχημα να έχει αποφευχθεί, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό θα βαραίνει την κυβέρνηση. Υπερασπιζόμενος τον Καραμανλή προέτρεψε την αντιπολίτευση αν πιστεύει ότι πρέπει να συσταθεί προανακριτική για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας με ενδεχόμενο δόλο «να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στην Βουλή για να το συζητήσουμε». Απέδωσε δε «εντυπωσιακά αντανακλαστικά» στον Ανδρουλάκη λέγοντας ότι «κάποιος καχύποπτος θα σας έλεγε ότι γνωρίζετε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα».
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζοντας το γεγονός ότι εισηγητής του κόμματος ορίστηκε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος καταδικάστηκε με 13-0 για παράβαση καθήκοντος, ενώ πυρά εξαπέλυσε και κατά του Στέφανου Κασσελάκη: «Να σταματήσει ο φαντάρος των 20 ημερών τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης ότι η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής και κανείς δεν έχει διανοηθεί να αμφισβητήσει το μεγαλύτερο κεκτημένο της εναλλαγής κυβερνήσεων μέσω ελεύθερων εκλογών», είπε. Ενώ κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ «σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».
«Όπως σας βλέπω θα καταφέρετε το αμίμητο, να είστε τρίτο κόμμα πίσω από τον κ. Κασσελάκη», του είπε. Αίσθηση προκάλεσε πάντως ότι ο Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου, ενώ τόνισε ότι δεν συγκυβερνά με συμφέροντα και με «κανένα παράκεντρο».
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Πυρ ομαδόν κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή εξαπέλυσαν τα τέσσερα κόμματα του «μετώπου» της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη και την αλλοίωση των ηχογραφημένων συνομιλιών.
«Δεν δυσπιστούμε μόνο οι συνυπογράφοντες αλλά η κοινωνική πλειοψηφία», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής «αυτό δεν σημαίνει ότι θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», στην οποία έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι «υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης».
Στο στόχαστρο του Φάμελλου δεν βρέθηκε μόνο ο Καραμανλής με αφορμή την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας (τον χαρακτήρισε «προκλητικό και αμετανόητο») αλλά και η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα για το θερμό χειροκρότημα που επιφύλαξε στον πρώην υπουργό.
«Γνωρίζαμε ότι η πρόταση δυσπιστίας θα συσπειρώσει την ΝΔ. Την υποβάλλαμε για να μάθει η κοινωνία τι κρύβεται πίσω από τις μάσκες σας», είπε, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις πιστοποιούν πως η κυβέρνηση «συνέδεσε» τις πρώτες δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τις παραποιημένες συνομιλίες.
Μάλιστα έθεσε επίμονα το ερώτημα: «Ποιος σας ενημέρωσε με βάση παραποιημένες συνομιλίες για να κάνετε την δήλωση που κάνατε;» (περί ανθρώπινου λάθους). Ενώ κάλεσε τον Καραμανλή «να μην κρυφτεί πίσω από τους βουλευτές της ΝΔ» και πρότεινε να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα τον στείλει πάραυτα στην Δικαιοσύνη για να ελεγχθεί για όλα. «Έτσι δεν θα επιτρέψουμε καμία αθώωση με πολιτική υστεροβουλία», σημείωσε.
«Ο πυρήνας της διαφθοράς παραμένει το Μέγαρο Μαξίμου»
Για «επιτελικό παρακράτος με όρους που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και για έγκλημα «που δεν θα ανεχθούμε να επιβάλλετε ένα κλίμα σιωπής και συνενοχής». Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης είπε ότι «το μόνο σας ενδιαφέρον ήταν να επενδύσετε στην κακιά στιγμή και στο ανθρώπινο λάθος», αλλά το δημοσίευμα του «Βήματος» αποκάλυψε ότι «λίγες ώρες μετά την φονική σύγκρουση, κάποια νοσηρά μυαλά είχαν μια άλλη προτεραιότητα βάζοντας σε εφαρμογή το έγκλημα χειραγώγησης της κοινής γνώμης».
Μάλιστα ρώτησε ευθέως τον Μητσοτάκη τι έκανε ένα χρόνο από τότε «για να βρεθεί το χέρι που χάλκευσε τις συνομιλίες» και «ποιος έδωσε την εντολή». Αναφερθείς δε στα «σενάρια περί αποσταθεροποίησης της χώρας», είπε στον πρωθυπουργό ότι «αναζητάτε εχθρούς και σκοτεινά κέντρα που μηχανεύονται το κακό σας», ενώ κλιμακώνοντας τα πυρά του είπε στον Μητσοτάκη: «Στο Μαξίμου είστε ένας απλός ενοικιαστής. Μόνιμος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός σας έβαλε αυτός θα σας βγάλει».
«Ο πυρήνας του προβλήματος, ο πυρήνας της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου», τόνισε. Μετωπική επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει». «Δεν πάει άλλο», είπε ενώ δεν απέφυγε να στιγματίσει τις δηλώσεις Κασσελάκη περί διεθνών παρατηρητών, σχολιάζοντας ότι «προσφέρουν ένα τελευταίο καταφύγιο αποπροσανατολισμού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη». Πρότεινε δε στα άλλα κόμματα να διαμορφώσουν ένα μέτωπο για την υλοποίηση της πρότασης για ένα σύγχρονο ενιαίο δημόσιο φορέα για τους σιδηροδρόμους και για την ασφάλεια των μεταφορών αλλά και για την ανάπτυξη.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ανήλθε στο βήμα με το ογκώδες υλικό που έχει συγκεντρώσει από την υπόθεση των Τεμπών, κατηγόρησε την ΝΔ ότι «αφαιρέσατε την ζωή από 57 ανθρώπους, 57 ψυχές ζητούν δικαίωση και μαζί τους οι γονείς, οι συγγενείς, οι οικογένειες, οι τραυματίες θύματά σας», ενώ επιτέθηκε στον Καραμανλή λέγοντας: «Ζήτησε συγγνώμη; Όχι. Είπε ότι έκανε λάθος; Όχι. Είπε ότι όλα τα έκανε καλά».
«Σας είπε ότι το ζήτημα που κρίνεται είναι η μεγάλη σας παράταξη που συμπληρώνει 50 χρόνια και τον χειροκροτήσατε. Χειροκροτήθηκε σαν πρωθυπουργός από σύσσωμη την Κ.Ο. σας και αυτό αντικατοπτρίζει την γραμμή Μητσοτάκη “προστατέψτε τον”», παρατήρησε.