Η ολική επαναφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης σε κλίμα απόλυτης τοξικότητας είναι το νέο δεδομένο της περιόδου, στον απόηχο της πολλαπλώς επεισοδιακής συζήτησης και καταψήφισης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν το ΠαΣοΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.
Νέο στοιχείο ωστόσο είναι και η μία ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας (του Χάρη Κατσιβαρδά, ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τους Σπαρτιάτες) κατά την ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης.
Εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες
Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί μεθοδεύσεων της κυβέρνησης και προσπάθειας συγκάλυψης των συνθηκών και αιτιών του δυστυχήματος των Τεμπών και παραπλάνησης της κοινής γνώμης, βάσει και του πρόσφατου δημοσιεύματος του Βήματος της Κυριακής, έδωσαν τον τόνο της τριήμερης συζήτησης και προκάλεσαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ πολιτών αρχηγών, βουλευτών και υπουργών.
Οι καταληκτικές ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκαν σε αντιπαράθεση εφ όλης της ύλης, και φυσικά σε παράλληλους μονολόγους, με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες.
Συσπειρωμένη, αλλά τραυματισμένη η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση βγαίνει από την συζήτηση κοινοβουλευτικά κερδισμένη και συσπειρωμένη, όμως και με έναν βαρύ τραυματισμό, καθώς αναγκάστηκαν άρον άρον σε παραίτηση οι δύο στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος.
Η αντιπολίτευση και ειδικότερα το ΠαΣοΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνουν από την ίδια διαδικασία με αναπτερωμένο ηθικό, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους κατόρθωσαν έπειτα από ένα μακρύ χρονικό διάστημα να ασκήσουν εν πολλοίς από κοινού πίεση στην κυβέρνηση και να διαμορφώσουν μία νέα πολιτική ατμόσφαιρα. Εκκρεμεί ωστόσο η διαπίστωση ως προς το αν πρόκειται και για μία νέα πραγματική πολιτική συνθήκη.
Κρίσιμα εκλογικά στοιχήματα για όλους
Μένει να φανεί στο προσεχές διάστημα και ειδικώς στις λίγο περισσότερες από 70 ημέρες έως τις ευρωπαϊκές εκλογές, τι θα κατορθώσει να κεφαλαιοποιήσει η κάθε πλευρά και πώς αυτό θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Η μεν κυβέρνηση έχει μπροστά της το στοίχημα να επιβεβαιώσει την αντιστοίχιση της κοινοβουλευτικής της ισχύος με την συσπείρωση της κομματικής και εκλογικής της βάσης.
Η δε αντιπολίτευση, ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ, καλούνται να αποδείξουν αν έχουν κατορθώσει να διαμορφώσουν μία εκλογική δυναμική και σε ποια έκταση, στον μεταξύ τους διαγκωνισμό για τη δεύτερη θέση.