Υπό το βάρος των ερωτημάτων που ανακύπτουν από το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» για την συρραφή των ενδοεπικοινωνιών του ΟΣΕ το μοιραίο βράδυ της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας συνεχίζεται σήμερα με αμείωτη ένταση και κορυφώνεται αύριο βράδυ (στόχος του Προεδρείου είναι κατά τις 9.00) με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.
Τον τόνο θα δώσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών μεταξύ των οποίων και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον οποίο είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ότι «αυτή την φορά δεν έχει άλλη επιλογή, θα έρθει να απολογηθεί». Η καθυστέρηση χθες στην σύνταξη του τελικού κειμένου οφειλόταν στις διεργασίες με τα άλλα κόμματα -ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας- τα οποία ενημερώθηκαν από νωρίς τηλεφωνικά από τον Ανδρουλάκη ενώ στην συνέχεια τους εστάλη το κείμενο για να διατυπώσουν παρατηρήσεις που ενσωματώθηκαν στην τελική εκδοχή της πρότασης. «Αναλαμβάνω μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία γιατί η κυβέρνηση έχει κάνει συνήθειά της την συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου», είπε ο κ. Ανδρουλάκης καταθέτοντας την πρόταση η οποία φέρει 85 υπογραφές, τονίζοντας ότι «σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: διαφθορά – συγκάλυψη – ατιμωρησία».
Κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι είναι πολιτική επιλογή της «η ατιμωρησία και η συγκάλυψη» και ειδικότερα σε ότι αφορά τα Τέμπη, σημείωσε ότι από την 28η Φεβρουαρίου 2023 και μετά «το πανελλήνιο παρακολουθεί μια προσπάθεια μεθοδικής συγκάλυψης» (με την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας, με την απόρριψη της πρότασης για προανακριτική για την μη εκτέλεση της σύμβασης 717, με την εξεταστική επιτροπή και το «ανθρώπινο λάθος», ενώ πλέον μετά το δημοσίευμα του «Βήματος» και με την σπουδή κάποιων να παρέμβουν στις ηχογραφημένες συνομιλίες πριν παραδοθούν στην αστυνομία και την δικαιοσύνη).
«Η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει πραγματικές απαντήσεις», είπε θέτοντας τα ερωτήματα: Ποιος την ώρα της τραγωδίας είχε την προτεραιότητα να παρέμβει στο κρίσιμο ηχητικό υλικό; Ποιος είχε πρόσβαση σε αυτό πριν την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη; Ποιος επεξεργάστηκε τις συνομιλίες και ποιος τις διοχέτευσε στα ΜΜΕ για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους και μόνο; Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουμε εμπεδώσει πια ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου είναι έργο της παρέας του Μαξίμου, αυτών, που οργάνωσαν τις υποκλοπές και πήραν με παράνομο τρόπο στο κόμμα τους απόρρητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού». Απαντώντας δε σε όσους συνέδεσαν την πρόταση δυσπιστίας με «συμφέροντα» είπε ότι «κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια», δηλώνοντας: «Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία. Οι αποφάσεις μας δεν τέμνονται ούτε κινούνται παράλληλα με συμφέροντα, όπως οι δικές σας».
Στην πρόταση δυσπιστίας αναφέρεται ότι «οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο “συγκάλυψη – διαφθορά – ατιμωρησία”» ενώ τονίζεται ότι «η πρωτοφανής απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών δεν μπορεί να συνεχιστεί». Όπως ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη «έχετε ηθικά απωλέσει κάθε πολιτική νομιμοποίηση -απομένει η ηχηρή πολιτική σας καταδίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση». Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση ζητώντας να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία, ενώ σχολίασε ότι όσα αναπτύσσονται σε αυτήν έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια και τον δημόσιο διάλογο πλείστες όσες φορές. «Ποιο είναι το προστιθέμενο στοιχείο που σας οδηγεί στην κατάθεσή της; Το δημοσίευμα του “Βήματος” που αναφέρεται σε μια υπόθεση για την οποία δόθηκαν άμεσα εξηγήσεις και δεν καταλαβαίνει κανείς το περιεχόμενό της», συμπλήρωσε με το σκεπτικό ότι το επίμαχο υλικό «το οποίο βρίσκεται στον ανακριτή, έχει δημοσιευτεί και έχει παιχτεί εκείνες τις ημέρεςστην κρατική τηλεόραση, υλικό για το οποίο δόθηκαν όλες οι διευκρινίσεις, σεις κρίνετε ότι αυτό μόνο αρκεί για να ζητήσετε να πέσει η κυβέρνηση».
«Όταν σας λέμε λοιπόν ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων, εννοούμε ακριβώς τη σχέση αυτού του δημοσιεύματος, που είναι το μόνο πρόσθετο, με την πρόταση δυσπιστίας που συζητούμε σήμερα. Αλλιώς όλα τα υπόλοιπα έχουν αναπτυχθεί πλείστες όσες φορές», παρατήρησε ο Βορίδης, ο οποίος απέδωσε στην αντιπολίτευση «ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις και υπαινιγμούς» κατηγορώντας την ότι με την πρόταση δυσπιστίας «δημιουργεί συνθήκες εκμετάλλευσης της τραγωδίας για να αποκομίσει πολίτικά οφέλη».
Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Στέφανο Κασσελάκη «που λέει “σόου και κοκορομαχία θα είναι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας”». «Σόου και κοκορομαχία στο οποίο προσυπογράψατε», είπε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση. Την θέση Κασσελάκη για «παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές» επανέλαβε ο Σωκράτης Φάμελλος με δήλωσή του στο περιστύλιο, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς τόνισε ότι «εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη και εσείς θα παραιτηθείτε, για να ανασάνει η δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι η Πλεύση Ελευθερίας προσυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας για «δικαιοσύνη, λογοδοσία και τέλος της ατιμωρησίας», ενώ το ΚΚΕ έκανε γνωστό ότι αν και δεν συνυπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας, θα την ψηφίσει. Συνολικά εγγράφηκαν 175 ομιλητές, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία θα είναι εξαντλητική.