Ανέβηκαν οι τόνοι κατά την δεύτερη μέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, με την τοποθέτηση του υπουργού Μεταφορών κατά την περίοδο του δυστυχήματος των Τεμπών, Κώστα Καραμανλή, να συγκεντρώνει, όπως ήταν αναμενόμενο τα φώτα της δημοσιότητας.
Το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, ανεβαίνοντας στο βήμα δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σκύψω με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη όσων χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και σε όσους βρίσκονταν εκείνο το μοιραίο βράδυ στα βαγόνια και τις οικογένειές τους. Κανείς μας και ειδικά εγώ, δεν μπορώ να νοιώσω τον πόνο και το κενό της απώλειάς τους».
Ο βουλευτής Σερρών πρόσθεσε πως «ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Δεν είναι θεωρία, αλλά βασίζεται σε ομολογία. Επτά φορές παραβιάστηκε ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας. Αυτός που οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως το ευαγγέλιο του σιδηροδρόμου. Αυτό προκάλεσε το ατύχημα. Όλα αυτά τα γνωρίζετε, όπως γνωρίζετε ότι παρουσιάζετε στους πολίτες ως αυτονόητα συστήματα που υπάρχουν στο 15% του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου».
«Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη»
«Κατηγορείται εμένα για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδές ειδήσεις για να επιβιώνεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο και να ευτελίζεις διαδικασίες με λαϊκίστικές κορόνες. Να διαχέεις το μίσος από σκοτεινούς οργανισμούς στο διαδίκτυο. Ακούω τόσες αναφορές που γίνονται σε μένα. Νομίζετε ότι δεν πονάω όπως κάθε Έλληνας; Δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που πέρασαν τόσες οικογένειες; Νομίζετε ότι περνάει έστω μια μέρα που δεν το σκέφτομαι; Ότι δε θα έδινα τα πάντα για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι;» ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του, ο κ. Καραμανλής.
Νωρίτερα, το πολιτικό θερμόμετρο είχε ανεβάσει η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος σε αποστροφή της ομιλίας του στο βήμα της Βουλής ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όποιος λέει για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα».
Οι αντιδράσεις στην τοποθέτηση Φλωρίδη
Η τοποθέτηση του χαρακτηρίστηκε προκλητική και ειρωνική από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ σφοδρή επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής
«Πέρασε μια μέρα στην συζήτηση και δεν έχουμε ακούσει κάτι καινούργιο, πρέπει να οδηγηθούμε κάπου σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και προσέθεσε πως «άλλα λέει ο κ. Φλωρίδης το πρωί, άλλα το απόγευμα, τα άλλαξε γιατί κατάλαβε ότι αυτό εκθέτει την κυβέρνηση της ΝΔ».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος χαρακτήρισε «χυδαίο παραλήρημα» την τοποθέτηση Φλωρίδη αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «με απαράδεκτη φρασεολογία για όλη την αντιπολίτευση, επιτέθηκε λέγοντας ότι ‘για τα μπάζα είναι όσοι πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτό το θολό πράγμα για τα μπαζώματα’». «Του προτείνω να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων που ήρθαν και μας βρήκαν και μας περιέγραψαν πώς έψαχναν εβδομάδες μετά το τραγικό δυστύχημα να βρουν προσωπικά αντικείμενα των παιδιών ή των συγγενών τους, εκεί που μεταφέρθηκαν μαζί με τα μπάζα, τα υπολείμματα του δυστυχήματος», πρόσθεσε ο κύριος Φάμελλος, ενώ σχολίασε πως «δεν είναι ότι δεν έχει συναίσθηση, δεν έχει ούτε ηθική ο κ. Φλωρίδης. Έφτασε σε σημείο, ως σύγχρονος πολιτικός γενίτσαρος, να μας κατηγορήσει για αριστερόστροφο φασισμό. Είναι γνωστή η κατρακύλα του και ο λαϊκισμός του. Πιο ακροδεξιός από τον κ. Βορίδη έχει καταντήσει».
«Η πρόταση μομφής θα φέρει αναγκαστικά τον Μητσοτάκη στη Βουλή»
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρόσθεσε ακόμη ότι με την πρόταση δυσπιστίας ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει αναγκαστικά στη Βουλή, «θα έρθει να απολογηθεί στη Βουλή την οποία υποτίμησε και δεν ήταν όταν συζητάγαμε το πόρισμα της εξεταστικής, γιατί υποτίμησε τη Βουλή, την κοινωνία, την δημοκρατία και την μνήμη των θυμάτων – και αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι: πρέπει να έρθει εδώ και να απολογηθεί».