Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης, καταθέτει από το βήμα της Βουλής πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και χειροκροτείται, από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας τους κόμματος που βρίσκονται στην αίθουσα.
Αυτή η κίνηση ήταν το τέλος μίας διαδικασίας που ένωσε όλα τα κομμάτια εκείνα, τα οποία συνθέτουν το ετερόκλητο πολιτικό μωσαϊκό που ονομάζεται «αντιπολίτευση δημοκρατικού τόξου» και στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει διάχυτη ικανοποίηση για αυτό. Ικανοποίηση, που ενισχύεται από το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης κινήθηκε γρήγορα, αιφνιδίασε την κυβέρνηση και μπήκε στη θέση του οδηγού των πολιτικών εξελίξεων. Διευρύνοντας με αυτή την κίνηση το ακροατήριο του και δείχνοντας ηγετικά χαρακτηριστικά.
Παρασκηνιακές διαδικασίες
Ένα ακόμη στοιχείο που καταγράφεται στα θετικά των προηγούμενων ημερών κι έχει τη σημασία του, είναι οι παρασκηνιακές διαδικασίες που έγιναν για να φτάσουμε στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας. Το κείμενο που συνέταξε το ΠαΣοΚ ήταν στη σωστή κατεύθυνση για αυτό δεν έγιναν μεγάλες αλλαγές. Όπως τονίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, το αρχικό κείμενο παρέμεινε το ίδιο σε ποσοστό 90%, ωστόσο η συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα ήταν άψογη και διορθώθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό.
Κλίμα σύμπνοιας
Το κλίμα λοιπόν παραμένει καλό και υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των μελών του ΠαΣοΚ, που όπως λένε, ενωμένοι θα αντιμετωπίσουν τα πύρα της κυβέρνησης, που προσπαθεί να βγει δυναμικά για να μην τσαλακωθεί περαιτέρω το ήδη τρωθέν προσωπείο του Κυριάκου Μητσοτάκη από την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών. Μία τραγωδία, που όπως δηλώνουν στο ΠαΣοΚ συνεχίστηκε με απόπειρες συγκάλυψης των ενόχων που ευθύνονται για το θάνατο 57 συμπολιτών που ταξίδευαν εκείνο το βράδυ.
Υψηλοί τόνοι και κρυπτόμενος κυβερνήτης
Η συζήτηση θα κινηθεί και σήμερα σε υψηλούς τόνους. Κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη δήλωσε στο ΒΗΜΑ πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα εξτρεμιστικά. Επέλεξε να την εκπροσωπήσουν βουλευτές όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτές με ακροδεξιό παρελθόν που φωνάζουν και χάνουν την ψυχραιμία τους» και συνέχισε επισημαίνοντας πως «η δήλωση του κ. Βορίδη, που είπε πως δεν έχετε τη νομιμοποίηση για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας»» αποτελεί δηλωτικό στοιχείο της σύγχυσης που επικρατεί στην παράταξη τους. Πίστευαν πως το θέμα θα λήξει και θα σκεπαστεί, χωρίς να έρθει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής. Θα έρθουν και θα απαντήσουν σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα. Ερωτήματα που δεν απάντησαν όταν συζητήθηκε το πόρισμα της εξεταστικής, επειδή επέλεξαν να απέχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αμηχανία της κυβέρνησης
Ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει την αμηχανία στην όποια έχει βρεθεί η κυβερνητική παράταξη, όπως τονίζεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι οι συντεταγμένες αναφορές για σχέσεις του ΠαΣοΚ με εκδοτικά και οικονομικά συμφέροντα. Αναφορές που έγιναν από τον Άδωνι Γεωργιάδη σε τηλεοπτικό πάνελ και ακούστηκαν και μέσα στη Βουλή από τον Μάκη Βορίδη. Στελέχη του ΠαΣοΚ απαντούν πως αυτά είναι «ανέκδοτα», πως η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που ευνόησε τους μεγαλοεπιχειρηματίες και πως θα πάρει την απάντηση της θεσμικά, μέσα στη Βουλή, όταν εμφανιστεί ο πρωθυπουργός που μέχρι σήμερα κυβερνά κρυπτόμενος.
Στον κατάλογο των ομιλητών έχουν γραφτεί κι αναμένεται να τοποθετηθούν σήμερα από το ΠαΣοΚ, για επτά λεπτά όπως ορίζει η διαδικασία, ο Παύλος Γερουλάνος, η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος η Χριστίνα Σταρακά, ο Δημήτρης Μάντζος, η Κατερίνα Καζάνη, η Κατερίνα Σπυριδάκη, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, η Ελένη Βατσινά, ο Δημήτριος Μπιάγκης, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Μανώλης Χνάρης, ο Τάσος Νικολαΐδης, ο Ιωάννης Τσιμάρης και ο Ανδρέας Πουλάς. Οι τοποθετήσεις των βουλευτών θα γίνουν με αυτή τη σειρά και όσοι δεν προλάβουν θα μιλήσουν την Πέμπτη, την ημέρα που θα γίνει και η ψηφοφορία.