Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας που αναμένεται να καταθέσει σήμερα η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης, μετά από τις αποκαλύψεις του Βήματος για παραποιημένα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών..

Σύμφωνα με πληροφορίες το επίμαχο κείμενο που συνέταξε ο έχων την πρωτοβουλία πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στα χέρια του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προς ενημέρωση και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν επ’ αυτού κάποιες προσθήκες ή αλλαγές πριν την κατάθεσή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σημειώνεται ότι ήδη ο κ. Ανδρουλάκης είχε ενημερώσει τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι, βάσει των δημόσιων δηλώσεών τους, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ συνυπογράφοντας την πρόταση δυσπιστίας, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αν και το κόμμα του δεν θα συνυπογράψει την πρόταση αλλά εφόσον κατατεθεί, όπως δήλωσε ο Περισσός, θα την στηρίξει ψηφίζοντάς την.

Η πρόταση δυσπιστίας

Για να κατατεθεί πρόταση μομφής ή δυσπιστίας, κατά της κυβέρνησης ή κάποιου μέλους της, χρειάζονται 50 βουλευτές, δηλαδή το 1/6 του σώματος της εθνικής αντιπροσωπείας, κάτι που περιγράφεται στο άρθρο 84 του Συντάγματος.

Αναλυτικότερα

Ηπρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αποτελεί το κορυφαίο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου που διαθέτει η αντιπολίτευση. Εφόσον υπογραφεί από τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών (50), θα κατατεθεί το μεσημέρι της Τρίτης 26 Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής οπότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2022 για την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εφόσον συγκεντρωθούν οι 50 κατ’ ελάχιστον υπογραφές που απαιτεί το Σύνταγμα (το άρθρο 84 προβλέπει ότι «η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση), τότε θα ανακοινωθεί στο Σώμα και η νομοθετική εργασία σταματά.

Η διαδικασία προβλέπει ότι «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της». Αυτό και αναμένεται να συμβεί (αν και το Σύνταγμα δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση αν το ζητήσει να αναβληθεί η συζήτηση για 48 ώρες).