Eπιστρέφουν στις Βρυξέλλες οι αγρότες την ερχόμενη Τρίτη για τη συνεδρίαση των υπουργών γεωργίας. «Ναι μεν, αλλά…» θα μπορούσε να είναι το σύνθημά τους, αφού από τη μία εκφράζουν σχετική ικανοποίηση για τα βήματα που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από την άλλη περιμένουν περισσότερα.
Είναι η τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες που σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στη βελγική πρωτεύουσα, σε μία «συμβολική διαμαρτυρία» όπως την χαρακτηρίζουν.
Η ΕΕ από την πλευρά της τείνει χείρα βοηθείας σε εκείνους που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα διεμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την Σύνοδο Κορυφής εξηγώντας τα βήματα που γίνονται για να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας.
«O αγρότης του οποίου το χωράφι είναι πλημμυρισμένο δεν μπορεί να δουλέψει σε αυτό» ανέφερε μιλώντας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ελάφρυνση τόσο του διοικητικού φόρτου όσο και για την αποφυγή των ποινών όταν οι αγρότες δεν καταφέρνουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζοντας ότι «αναγνωρίζουμε την ανάγκη να περιορίσουμε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία σε σχέση με την πράσινη μετάβαση και βέβαια να ενισχύσουμε το εισόδημα των αγροτών μας και να τους διευκολύνουμε σε αυτή τη μετάβαση, την οποία κανείς δεν αρνείται. Όμως, κάποιοι μπορεί να αμφισβητούν, και δικαιολογημένα, την ταχύτητα με την οποία αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί».
Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ακόμη ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι ότι πωλούν σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που παράγουν. Σε μια προσπάθεια να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο για μεγαλύτερη διαφάνεια σε μείζονα ζητήματα.
Οι στόχοι για τη στήριξη του αγροτικού τομέα αποτυπώνεται στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής στα οποία τονίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προχωρήσουν τις εργασίες τους χωρίς καθυστέρηση, ιδίως στα εξής:
- όλα τα πιθανά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα και καινοτόμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη μείωση του διοικητικού φόρτου και για την επίτευξη απλούστευσης για τους αγρότες,
- ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, ιδίως σε εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος,
- χαλάρωση της οικονομικής πίεσης των αγροτών με το σχεδιασμό μέσων πρόσθετης στήριξης, όπως όπως για παράδειγμα η επέκταση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις και η υποβολή εκθέσεων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,
- εξασφάλιση βασισμένου σε κανόνες και θεμιτού ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και στην εσωτερική αγορά,
- αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα για την Ουκρανία σε έκθεση και με ισορροπημένο τρόπο.
Oι υπουργοί γεωργίας την Τρίτη αναμένεται να εξετάσουν την πρόοδο που έχει γίνει σε σχέση με τις προτάσεις της Επιτροπής, ενώ θα έχουν ανταλλαγή απόψεων με τον Ουκρανό ομόλογό τους.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αποφάσεις για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων στην ΕΕ αφού η πολιτική συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ναυάγησε πριν καν δημοσιευτεί. Παρά το γεγονός ότι είχαν προστεθεί επιπλέον προϊόντα για τα οποία θα υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση που έμπαιναν στην ευρωπαϊκή αγορά από την Ουκρανία σε ανεξέλεγκτες ποσότητες (βρώμη, μέλι ενώ ήδη υπήρχε απόφαση για αυγά, ζάχαρη, πουλερικά), η διαφωνία για το ποια έτη θα συμπεριλαμβάνονται έτσι ώστε να βγαίνει μία μέση τιμή, δηλαδή ποσότητα πάνω από την οποία θα ενεργοποιείται το φρένο έκτακτης ανάγκης, έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα. Οι διαπραγματευτές ήταν υπέρ της διετίας 2022-2023, ενώ συνολικά το κοινοβούλιο υπέρ της τριετίας 2021-2022-2023.
Τέλος, η Κομισιόν αναμένει τις πρώτες συστάσεις του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον των αγροτών, ενώ το μήνυμα της Προέδρου της Επιτροπής ήταν ναι στη «μεγάλη μείωση του διοικητικού φόρτου διατηρώντας τους περιβαλλοντικούς στόχους».