Για μία εκ των πραγμάτων σκληρή πολιτική αντιπαράθεση προετοιμάζεται η κυβέρνηση, εν αναμονή και της επίσημης κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας από το ΠαΣοΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, στον απόηχο του δημοσιεύματος του Βήματος της Κυριακής, περί παραποιημένων ενδοεπικοινωνιών του ΟΣΕ το βράδυ του δυστυχήματος των Τεμπών.
Η πρώτη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης εκδηλώθηκε με την κατηγορία ότι οικονομικά συμφέροντα (τα οποία δεν κατονομάστηκαν) απεργάζονται την ανατροπή της και ότι το ΠαΣοΚ συνεργάζεται με αυτά. Θεωρείται βέβαιο ότι σε αυτό το πνεύμα και σε πολύ υψηλότερους τόνους ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης θα αντεπιτεθούν με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά την ουσία του νέου αυτού επεισοδίου της πολιτικής κόντρας, δεν αναμένονται πολλά νέα στοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η κυβέρνηση θα βρεθεί βαλλόμενη πανταχόθεν και αναγκασμένη να δίνει εξηγήσεις, ενώ παράλληλα θα εξελίσσεται ένας διαγκωνισμός στο χώρο της αντιπολίτευσης, μεταξύ ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο και των πρόσφατων δημοσκοπήσεων.
Το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι μεν προδιαγεγραμμένο, καθώς η πρόταση δυσπιστίας δεν πρόκειται να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, αντιθέτως, θα δώσει ευκαιρία συσπείρωσης της ΝΔ, όμως την ίδια στιγμή αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω καλλιέργεια αμφιβολιών σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών (για την οποία υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis, εννέα στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος).
Από κυβερνητικής πλευράς έχουν ήδη δοθεί δείγματα γραφής. Μιλούν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, εκβιασμούς και ναρκοθέτηση της ομαλότητας και κατηγορούν για αυτά το ΠαΣοΚ και το ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντιπαράθεση στη Βουλή αναμένεται να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, δεδομένης και τη συγκυρίας, κατά την οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται σε μία αξιοσημείωτη δημοσκοπική κάμψη, με στοιχεία κρίσης αξιοπιστίας, η αντιπολίτευση παρουσιάζει μία στασιμότητα και έλλειμμα δυναμικής, ενώ γενική είναι η αίσθηση ότι μεταξύ των πολιτών διαμορφώνεται ένα κλίμα γενικής απαξίωσης.