Τζ. Κούσνερ: Οι μπίζνες του γαμπρού Τραμπ σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή

Κυνικότατος ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ και σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «για να τελειώσει η δουλειά στη Γάζα», θα μετέφερε τους αμάχους Παλαιστινίους. στην έρημο Νεγκέβ στο Νότιο Ισραήλ.

Μια γεύση και μάλιστα πικρή για το είδος της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στη Γάζα στην περίπτωση που επανεκλεγεί στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), έδωσε ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Η κυνικότητα Κούσνερ ήταν απροκάλυπτη και διάχυτη καθώς τάχθηκε χωρίς περιστροφές  υπέρ του εκτοπισμού των Παλαιστινίων σε έρημο του Νότιου Ισραήλ, του «καθαρισμού της Γάζας» και της ολοκλήρωση της δουλειάς εκεί. «Για να τελειώσει η δουλειά στη Γάζα» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό θα έκανα εγώ αν ήμουν εκεί» εξήγησε. Οι θέσεις αυτές φαίνονται ακόμη πιο ύποπτες αν τοποθετηθούν στο φόντο της αρχικά εκφρασμένης του εκτίμησης ότι η παραλιακή ζώνη της Γάζας έχει… εξαιρετικά πολύτιμες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Ολα αυτά τα ανέφερε κατά τη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού συζήτησης και προβληματισμού που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Από το δημόσιο ρόλο στο προσωπικό επιχειρηματικό όφελος»

Η τοποθέτηση του Τζάρεντ Κούσνερ υποψιάζει αρνητικά και προβληματίζει, πολύ περισσότερο μάλιστα που περίπου στον ίδιο χρόνο με τη συνέντευξή του στο Χάρβαρντ, οι New York Times δημοσιεύει αποκαλυπτικό και εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο: «Από το δημόσιο ρόλο στο προσωπικό επιχειρηματικό όφελος».

Η αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτει έγγραφα που δείχνουν το ρόλο του Κούσνερ ως στενού συνεργάτη του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που αποτέλεσε όχημα στην εξυπηρέτηση κοινών, ισχυρών επιχειρηματικών τους συμφερόντων τα οποία σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησής τους.

Ειδικότερα η εφημερίδα αποκαλύπτει το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ του Κούσνερ και κυβέρνησης της Σερβίας για την αξιοποίηση ακινήτου στο Βελιγράδι, η οποία φαίνεται πως είναι συνέχεια επιχειρηματικού ενδιαφέροντος που είχε επιδείξει νωρίτερα για την επένδυση και πριν αναλάβει την Προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλτν Τραμπ.

Ποιος είναι ο Τζάρεντ Κούσνερ

Η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ φθάνουν στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στο δυτικό μέτωπο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Ιανουάριος 20, 2017. REUTERS/Carlos Barria

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, πρώην έμπορος αυτοκινήτων, είναι γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ καθώς έχει παντρευτεί την κόρη του Ιβάνκα. Επί προεδρίας Τραμπ  κατείχε θέση ανώτερου συμβούλου εξωτερικής πολιτικής. Μεταξύ άλλων του είχε ανατεθεί η προετοιμασία ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.

Οι επικριτές του σχεδίου αυτού, το οποίο περιελάμβανε την επίτευξη συμφωνιών εξομάλυνσης του Ισραήλ με τα κράτη του Κόλπου, τον είχαν κατηγορήσει ότι παρέκαμψε τα ζητήματα σχετικά με το μέλλον των Παλαιστινίων. Κριτική που δε δείχνει να είναι άστοχη μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του για το Παλαιστινιακό ζήτημα και τη… λύση του.

Αν ο Τραμπ επιστρέψει στο Λευκό Οίκο

«Η παραθαλάσσια Γάζα θα μπορούσε να είναι πολύ πολύτιμη … αν οι άνθρωποι επικεντρώνονταν στην οικοδόμηση μέσων διαβίωσης», είπε ο Κούσνερ στον συνομιλητή του, τον πρόεδρο της σχολής Middle East Initiative του Χάρβαρντ, καθηγητή Tarek Masoud. Και εξέφρασε τη λύπη του για «όλα τα χρήματα» που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του δικτύου για τις σήραγγες και τα πυρομαχικά στην περιοχή της Γάζας αντί να επενδυθούν στην εκπαίδευση και την καινοτομία.

«Βασιλικότερος» του Νετανιάχου ο Κούσνερ

«Είναι λίγο ατυχής η κατάσταση εκεί, αλλά από τη σκοπιά του Ισραήλ θα έκανα ό,τι μπορούσα για να απομακρύνω τους ανθρώπους και στη συνέχεια να το καθαρίσω», δήλωσε ο Κούσνερ. «Αλλά δεν νομίζω ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θέλει οι άνθρωποι να επιστρέψουν εκεί μετά».

Ο Μασούντ απάντησε ότι υπάρχουν «πολλά που πρέπει να συζητήσουμε εκεί».

«θα έβαζα μπουλντόζα στην έρημο Νεγκέβ»

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο Κούσνερ είπε επίσης ότι πιστεύει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να μετακινήσει τους αμάχους από τη Γάζα στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ.

Είπε ότι αν ήταν επικεφαλής του Ισραήλ, η νούμερο ένα προτεραιότητά του θα ήταν να απομακρύνει τους αμάχους από τη νότια πόλη Ράφα και ότι «με διπλωματία» θα ήταν δυνατόν να τους μεταφέρει στην Αίγυπτο.

«Αλλά εκτός από αυτό, απλά θα έβαζα μπουλντόζα στην έρημο της Νεγκέβ και θα προσπαθούσα να μεταφέρω ανθρώπους εκεί», είπε. «Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλύτερη επιλογή, ώστε να μπορείς να μπεις μέσα και να τελειώσεις τη δουλειά», συμπλήρωσε.

«Τι θα έκανα αν ήμουν στη Γάζα»

Επανέλαβε το θέμα λίγο αργότερα, λέγοντας: «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το άνοιγμα της Νεγκέβ, η δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής εκεί, η μετακίνηση των αμάχων έξω και στη συνέχεια η είσοδος και η ολοκλήρωση της δουλειάς θα ήταν η σωστή κίνηση».

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την έκπληξη του Μασούντ. «Αυτό είναι κάτι που συζητούν στο Ισραήλ;»» ρώτησε ο Μασούντ. «Θέλω να πω, είναι η πρώτη φορά που ακούω πραγματικά κάποιον, εκτός από τον πρόεδρο Σίσι [τον ηγέτη της Αιγύπτου], να προτείνει ότι οι κάτοικοι της Γάζας που προσπαθούν να διαφύγουν από τις μάχες θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο στη Νεγκέβ. Οι άνθρωποι στο Ισραήλ μιλούν σοβαρά για αυτό το ενδεχόμενο;»

«Δεν ξέρω», απάντησε ο Κούσνερ, σηκώνοντας τους ώμους του.

«Αυτό θα ήταν κάτι για το οποίο θα προσπαθούσατε να εργαστείτε;» ρώτησε ο Μασούντ.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο Μαϊάμι Μπιτς», είπε ο Κούσνερ. «Και κοιτάζω την κατάσταση και σκέφτομαι: τι θα έκανα εγώ αν ήμουν εκεί;».

Το αινιγματικό «ίσως» για την επιστροφή των Παλαιστινίων

Ερωτηθείς από τον Masoud σχετικά με τους φόβους των Αράβων της περιοχής ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, δεν θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους που εγκαταλείπουν τη Γάζα να επιστρέψουν, ο Kushner έκανε μια παύση και στη συνέχεια είπε: «Ίσως».

«Δίχως ιστορικό προηγούμενο η Γάζα»

Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν απομείνει πολλά από τη Γάζα σε αυτό το σημείο. Αν σκεφτείτε ακόμη και το κατασκεύασμα, η Γάζα δεν ήταν πραγματικά ένα ιστορικό προηγούμενο. Ήταν το αποτέλεσμα ενός πολέμου. Είχατε φυλές σε διάφορα μέρη και στη συνέχεια η Γάζα έγινε ένα πράγμα. Η Αίγυπτος τη διοικούσε και στη συνέχεια με την πάροδο του χρόνου ήρθαν διαφορετικές κυβερνήσεις».

«Εξαιρετικά κακή ιδέα ενός κράτος της Παλαιστίνης»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να έχουν το δικό τους κράτος, ο Κούσνερ χαρακτήρισε την πρόταση ως «μια εξαιρετικά κακή ιδέα» που «ουσιαστικά θα επιβράβευε μια πράξη τρομοκρατίας».

New York Times – Η συμφωνία του Κούσνερ στη Σερβία

Το σχέδιο του Τζάρεντ Κούσνερ και των επιχειρηματικών του εταίρων για την ανάπλαση μιας πολύτιμης τοποθεσίας στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, απηχεί το ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ πριν από μια δεκαετία για την επιδίωξη μιας συμφωνίας για την περιοχή και μια παρόμοια πρόταση που προωθήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο από έναν κορυφαίο σύμβουλο που τώρα συνεργάζεται με τον Κούσνερ, όπως προκύπτει από το προσχέδιο της προσωρινής συμφωνίας που δόθηκε στους New York Times από Σέρβο αξιωματούχο.

99 χρόνια μίσθωση χωρίς χρέωση

Η προσωρινή συμφωνία μεταξύ της ομάδας Κούσνερ και της σερβικής κυβέρνησης θα παραχωρούσε στην επενδυτική εταιρεία του Κούσνερ 99ετή μίσθωση, χωρίς χρέωση, και το δικαίωμα να κατασκευάσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο και συγκρότημα διαμερισμάτων και ένα μουσείο στο χώρο της πρώην έδρας του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Άμυνας στο Βελιγράδι, το οποίο βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 1999.

Το 2013, δύο χρόνια πριν αρχίσει να θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία, ο Τραμπ  είπε σε κορυφαίο αξιωματούχο της σερβικής κυβέρνησης ότι ήθελε να χτίσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην περιοχή. Συνεργάτες του Οργανισμού Trump ταξίδεψαν στο Βελιγράδι για να επιθεωρήσουν την τοποθεσία. Το έργο δεν υλοποιήθηκε πριν από την εκλογή του Τραμπ το 2016 και μετά την ορκωμοσία του ορκίστηκε να μην κάνει νέες συμφωνίες με το εξωτερικό. Αλλά η ανάπτυξη της περιοχής θα προσελκύσει και πάλι το ενδιαφέρον του κύκλου του Τραμπ.

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, τον οποίο ο Τραμπ είχε διορίσει ως ειδικό απεσταλμένο στα Βαλκάνια, προώθησε ένα σχετικό σχέδιο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο η Σερβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργάζονταν από κοινού για την ανοικοδόμηση του χώρου του Υπουργείου Άμυνας. Υποστήριξε τη χρήση αμερικανικών επενδύσεων για τη μετατροπή του χώρου στο Βελιγράδι, ενώ υπηρετούσε ακόμη με την επίσημη ιδιότητά του ως διπλωμάτης των ΗΠΑ το 2020, σύμφωνα με τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα και την ηχογράφηση των παρατηρήσεων που έκανε κατά τη διάρκεια διαφόρων κυβερνητικών συνεντεύξεων Τύπου.

Κούσνερ: Δε γνώριζα το ενδιαφέρον Τραμπ

Ο Τζάρεντ Κούσνερ στην εκδήλωση – ανακοίνωση της υποψηφιότητας Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς, στην Φλόριντα, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Κούσνερ  σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή δήλωσε ότι δεν είχε συζητήσει ποτέ το έργο του Βελιγραδίου με τον Τραμπ και δεν γνώριζε το προηγούμενο ενδιαφέρον του πεθερού του για την ανάπλαση της περιοχής.

«Δεν είχα ιδέα ότι ο πεθερός μου ενδιαφερόταν για την περιοχή αυτή και αμφιβάλλω αν έχει επίγνωση αυτής της συμφωνίας πάνω στην οποία εργαζόμαστε», είπε.

Εκπρόσωποι του Τραμπ δεν απάντησαν σχετικά με την τρέχουσα προσπάθεια του Κούσνερ ή το προηγούμενο ενδιαφέρον του Τραμπ για την ανάπτυξη του Βελιγραδίου.

Ο Γκρένελ δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν γνώριζε για το ενδιαφέρον του Τραμπ για την περιοχή πριν από την προεδρία του. Αλλά τώρα συνεργάζεται με τον Κούσνερ για τη νέα συμφωνία ανάπτυξης και, σύμφωνα με τον Κούσνερ, ήταν η κύρια δύναμη που τον ώθησε να εξετάσει την επένδυση στο Βελιγράδι.

Στο ρόλο του ως ειδικού απεσταλμένου κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών της διακυβέρνησης Τραμπ, ο Γκρένελ βοήθησε στην προώθηση των συνομιλιών οικονομικής συμφιλίωσης μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, δύο γειτονικών κρατών που είχαν τεταμένες σχέσεις από το τέλος του πολέμου στη Βοσνία το 1995.

Η σύγκρουση του δημόσιου ρόλου και του προσωπικού κέρδους

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ

Η σύνδεση μεταξύ του ρόλου του Γκρένελ στην προώθηση της ανάπλασης της περιοχής του Βελιγραδίου, ενώ βρισκόταν τόσο εντός όσο και εκτός κυβέρνησης, και της προσωρινής συμφωνίας του Κούσνερ να υλοποιήσει τώρα την πρόταση για προσωπικό κέρδος εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των δημόσιων ρόλων τους και του ιδιωτικού τους πλούτου, καθώς ο Τραμπ διεκδικεί και πάλι την προεδρία, με τις ξένες κυβερνήσεις να παρακολουθούν στενά.

Επενδύσεις Κούσνερ και στην Αλβανία

Ο Κούσνερ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η επενδυτική του εταιρεία επιδιώκει τη συμφωνία στη Σερβία, καθώς και έργα πολυτελών ακινήτων στην Αλβανία, και ότι αναμένεται να οριστικοποιήσει τις συμφωνίες σύντομα.

Οι επενδύσεις στη Μέση Ανατολή

Η επικάλυψη μεταξύ των επίσημων ενεργειών στις οποίες προέβησαν ο Κούσνερ και ο Γκρένελ όσο υπηρετούσαν στην κυβέρνηση και των επιχειρηματικών συμφωνιών που επιδιώκουν σε περιοχές όπου υπηρέτησαν, φέρει απόηχους των συμφωνιών που έκλεισαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και ο Κούσνερ στη Μέση Ανατολή μετά την αποχώρησή τους από το αξίωμα.

Από τη διπλωματία στις επενδυτικές εταιρείες

Ο Μνούτσιν και ο Κούσνερ, οι οποίοι ήταν και οι δύο ενεργοί στη διπλωματία της Μέσης Ανατολής, δημιούργησαν επενδυτικές εταιρείες μετά την αποχώρησή τους από τη διοίκηση Τραμπ, οι οποίες στη συνέχεια εξασφάλισαν δισεκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Κυβερνητική ηθική

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους New York Times η Kathleen Clark, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, η οποία ειδικεύεται στην κυβερνητική ηθική,  το έργο των Κούσνερ στη Σερβία θα δημιουργούσε σύγκρουση συμφερόντων σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ, ακόμη και αν δεν επρόκειτο για κάποια μακροχρόνια προσπάθεια της οικογένειας να αποκτήσει πρόσβαση στην περιοχή.

«Η ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση της Σερβίας μπορεί να προσπαθήσει να επηρεάσει υπέρ της έναν μελλοντικό πρόεδρο Τραμπ, πλουτίζοντας την οικογένεια του», είπε. «Η εξωτερική πολιτική έναντι της Σερβίας θα πρέπει να επηρεάζεται από το τι είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι από οικονομικές χάρες που προέρχονται από τη σερβική κυβέρνηση»

Η επίσκεψη Βούτσιτς στον Λευκό Οίκο

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times από κυβερνητικούς  αξιωματούχους της Σερβίας έγινε γνωστό ότι το 2020 ο Γκρένελ ζήτησε να επανεξετάσει το ενδεχόμενο ανοικοδόμησης στο χώρο του βομβαρδισμένου πρώην στρατιωτικού αρχηγείου, αμέσως μετά τη φιλοξενία του προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς στον Λευκό Οίκο. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Βούτσιτς εξήρε την πρόοδο που είχε σημειώσει ο Γκρένελ στην εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου..

Ο Τραμπ επαίνεσε επίσης τον Γκρένελ στην τελετή. Εκείνος χαρακτήρισε την πρόοδο μεταξύ των δύο πλευρών ως σαφές αποτέλεσμα της προεδρίας Τραμπ, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολιτική τομή. Την ίδια περίοδο ο Κούσνερ υπηρετούσε ως ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το απομαγνηματοφώνηση  της εκδήλωσης ο Γκρένελ είχε δηλώσει:  «Από την αρχή, αυτό που είπε ο πρόεδρος Τραμπ είναι: Ας τους δώσουμε μια μικρή γεύση από την οικονομία του Τραμπ. Ας τους δείξουμε πώς να αναπτύσσουν την οικονομία, πώς να παίρνουν βιομηχανίες και να τις αναπτύσσουν».

Οι φιλοδοξίες Γκρένελ για το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Το 2018 και το 2019, ενώ υπηρετούσε ως πρεσβευτής στη Γερμανία στην κυβέρνηση Τραμπ, ο Γκρένελ φέρεται να έχει πει σε έμπιστους ότι φιλοδοξεί να γίνει υπουργός Εξωτερικών σε μια δεύτερη θητεία του Τραμπ. Για αυτό άλλωστε προσπάθησε να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του και να επιτύχει νίκες υψηλού προφίλ για το αφεντικό του, εκτιμούν οι New York Times. Ετσι, μπορεί να αποξένωσε κορυφαίους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης μέσω του καυστικού στυλ διπλωματίας του, αλλά είχε αρχίσει να καλλιεργεί άλλες σχέσεις σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων και με τον Βούτσιτς.

Σύμφωνα με  δύο πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμ, ο Γκρένελ, ενώ ήταν ακόμη πρέσβης στη Γερμανία,  πρότεινε στον Τραμπ την ιδέα να τον διορίσει ως διαμεσολαβητή στη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επενέβησαν στρατιωτικά για να προστατεύσουν τους μουσουλμάνους στο Κοσσυφοπέδιο από την εθνοκάθαρση της σερβικής κυβέρνησης. Το αρχηγείο του πρώην γιουγκοσλαβικού στρατού στο κέντρο του Βελιγραδίου, αν και σε μεγάλο βαθμό αχρησιμοποίητο εκείνη την εποχή, ήταν ένας από τους στόχους. Ο χώρος στέκεται από τότε στην κατεστραμμένη του κατάσταση και θεωρείται από τους Σέρβους ως σύμβολο των δεινών τους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του ΝΑΤΟ.

Το 2008, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία δεν αναγνωρίζει επίσημα το Κοσσυφοπέδιο ως κυρίαρχη χώρα.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο Τραμπ διόρισε τον Γκρένελ ως «ειδικό προεδρικό απεσταλμένο του για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε εντύπωση καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ήδη μια ομάδα που εργαζόταν σε αυτά τα θέματα σε αντίθεση με τον Γκρένελ που είχε σχετικά μικρή εμπειρία στα Βαλκάνια.

Φανερά υπέρ της Σερβίας

Ο Γκρένελ θεωρούνταν ευρέως από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι ευνοούσε τη σερβική πλευρά στις διαπραγματεύσεις και έγινε θερμά δεκτός στο Βελιγράδι. Άσκησε τεράστια πίεση στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι για να μειώσει τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα, ενώ επιφανείς σύμμαχοι του Τραμπ άρχισαν να ζητούν δημοσίως την απόσυρση των αμερικανικών ειρηνευτικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο. Ο Γκρένελ είχε έναν σημαντικό σύμμαχο στο Κοσσυφοπέδιο: τον τότε πρόεδρο, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος αργότερα κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου.

Ο Γκρένελ απέρριψε κάθε υπόνοια ότι υποστήριζε τους Σέρβους. Είπε ότι τελικά τιμήθηκε από τους ηγέτες και των δύο εθνών – τον Βούτσιτς στη Σερβία και τον Θάτσι στο Κοσσυφοπέδιο – για το ρόλο του στη διαμεσολάβηση για τη σύναψη συμφωνίας οικονομικής εξομάλυνσης.

Αλλά αναγνώρισε ότι είχε σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο υπό τον Τραμπ στη σύσφιξη των οικονομικών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σερβίας.

Η πολλή αγάπη Γκρένελ για τις σεροβαμερικανικές σχέσεις

Ενδεικτική της στάσης Γκρένελ η δήλωσή του σε συνέντευξή του στους Times on Sunday: «Είχα αναπτύξει πολλή αγάπη για την προώθηση των σερβοαμερικανικών σχέσεων».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως απεσταλμένος στα Βαλκάνια, ο Grenell ανέπτυξε φιλίες με κορυφαίους Σέρβους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του Vucic και του Sinisa Mali, του Σέρβου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Βελιγράδι, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσωρινή έγκριση της συμφωνίας για το ξενοδοχείο Kushner.

Οι New York Times ζήτησαν να έχουν ένα σχόλιο από τον Μάλι σχετικά, αλλά εκείνος δεν απάντησε στο αίτημά τους.

Ωστόσο, χαρακτηριστικό για τη σχέση των δύο αντρών ήταν βίντεο που είχε δημοσιεύσει ο Γκρένελ στη σελίδα του στο Instagram με τον ίδιο και τον Μάλι να τραγουδούν το 2021 μέσα σε ένα κατάμεστο κλαμπ του Βελιγραδίου, περιτριγυρισμένοι από άλλους που χόρευαν έχοντας στα χέρια τους σερβικές σημαίες, αναμμένα βεγγαλικά και πυρσούς.

Από τον Λευκό οίκο στα αναπτυξιακά έργα σε Σερβία και Αλβανία

Ο Γκρένελ επέστρεψε στη Σερβία και τη γειτονική Αλβανία λίγο μετά την αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο για να αρχίσει να προωθεί αναπτυξιακά έργα που έκτοτε υιοθετήθηκαν από την εταιρεία του Κούσνερ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για το Βελιγράδι.

Το προσχέδιο της συμφωνίας Κούσνερ

Το προσχέδιο της συμφωνίας που δόθηκε στους Times από αξιωματούχο της σερβικής κυβέρνησης διευκρινίζει επίσης τη δυνατότητα επίσημης δωρεάν μεταβίβασης της κυριότητας του ακινήτου στη σύμπραξη του Κούσνερ, μετά την κατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και των πολυτελών κατοικιών.

Ο Κούσνερ, σε συνέντευξή του, δεν αμφισβήτησε την αλήθεια του εγγράφου που περιήλθε στην κατοχή των Times. Είπε ότι τα μέρη είχαν συμφωνήσει προσωρινά να δώσουν στη σερβική κυβέρνηση το 22% των κερδών που θα προέκυπταν από το έργο ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία του Κούσνερ, Affinity Partners, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η περιοχή του Βελιγραδίου θα «μετατραπεί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο παγκόσμιας κλάσης», αλλά ότι θα περιλαμβάνει επίσης ένα μουσείο και ένα μνημείο σχεδιασμένο από Σέρβους αρχιτέκτονες, για να αποτίσει φόρο τιμής στη σημασία της τοποθεσίας στην πρόσφατη σερβική ιστορία.

Ο Κούσνερ δήλωσε ότι ο Γκρενέλ τον ενθάρρυνε να συνεχίσει το έργο. «Ο Ρικ είναι μεγάλος υποστηρικτής των επενδύσεων στα Βαλκάνια και προσπαθεί να με πείσει να επενδύσω σε αυτό το έργο από τότε που ξεκίνησα το ταμείο μου», δήλωσε ο Κούσνερ, σημειώνοντας ότι μια αμερικανική εταιρεία θα ανοικοδομήσει μια περιοχή που το ΝΑΤΟ είχε βομβαρδίσει.

«Κοροϊδία για τους πολίτες της Σερβίας»

Η Danijela Nestorovic, μέλος του κοινοβουλίου της Σερβίας από το κόμμα της αντιπολίτευσης, και άλλα μέλη του κόμματός της καταδίκασαν την προτεινόμενη συμφωνία Κούσνερ σε δήλωσή τους στους Times, σημειώνοντας ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και  τραυματίστηκαν κατά την περίοδο της επίθεσης του ΝΑΤΟ όταν χτυπήθηκε το κτίριο.

«Το κτίριο του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι ένα μνημείο για εμάς», ανέφερε στη δήλωσή της, αναφερόμενη στο βομβαρδισμένο στρατιωτικό αρχηγείο. «Ξυπνά βαθιά, κρυμμένα συναισθήματα για τα θύματα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Το να χτιστεί εκεί ένα ξενοδοχείο – θα ήταν μια κοροϊδία για τους πολίτες της Σερβίας».

Η επούλωση των πληγών του παρελθόντος

Ο Γκρένελ, σε συνέντευξή του στους Times της Κυριακής, δήλωσε ότι η συμφωνία Κούσνερ αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία «να μετατραπεί ένα σύμβολο προηγούμενης σύγκρουσης σε γέφυρα φιλίας και ανανέωσης» και ότι «συμβολίζει την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος».

Το 2020, όταν ο Γκρένελ είχε πιέσει τους Σέρβους αξιωματούχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με Αμερικανούς επενδυτές για την ανάπλαση του χώρου στο Βελιγράδι, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος υπηρετούσε ως τότε ως υπουργός Εξωτερικών στη σερβική κυβέρνηση, θυμήθηκε μια επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη το 2013. Τότε ήταν που ο Τραμπ είχε συζητήσει για πρώτη φορά το σχέδιο για ξενοδοχείο στο χώρο του πρώην αρχηγείου άμυνας.

«Δεν νομίζω ότι έχει ξεχάσει αυτή την επιθυμία», δήλωσε ο Ντάτσιτς σε συνέντευξη Τύπου το 2020, αναφερόμενος στον Τραμπ.

Τρεις οι συμφωνίες Κούσνερ στα Βαλκάνια

Το προτεινόμενο έργο στη Σερβία είναι μόνο μία από τις τρεις συμφωνίες που ο Κούσνερ και ο Γκρένελ προσπαθούν να αναπτύξουν στα Βαλκάνια.

Ο Κούσνερ δήλωσε προσφάτως ότι οι τελικές συμβάσεις δεν είχαν υπογραφεί, αλλά ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει πολύ και ότι ήταν αισιόδοξος ότι θα οριστικοποιηθούν. Αμφισβήτησε κάθε υπόνοια ότι η εταιρεία του είχε ειδική μεταχείριση.

Είπε επίσης ότι γνώριζε πόσο υψηλού προφίλ είναι η θέση του – είναι παντρεμένος με την μεγαλύτερη κόρη του Τραμπ, την Ιβάνκα, και διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στον Λευκό Οίκο του Τραμπ – οπότε δεν είχε άλλη επιλογή από το να είναι προσεκτικός ώστε να ενεργεί εντός νομικών και ηθικών ορίων.

«Τα πάντα πρέπει να είναι διαφανή και ειλικρινή», δήλωσε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.