O μετα-συνεδριακός ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο κόμμα. Τουλάχιστον δημοσκοπικά. Αρχίζει σταδιακά να εμφανίζεται πιο συμπαγής στις έρευνες των στατιστικολόγων και ν’ ανακτά το μεγαλύτερο μέρος των εκλογικών δυνάμεων που είχε απωλέσει κατά το διάστημα που ακολούθησε των εθνικών εκλογών, συνδυαστικά με την αλλαγή στην προεδρία.
Εκ της εικόνας που παρουσιάζεται εσχάτως, το προ μηνός Συνέδριο στο Φάληρο εξελίχθηκε σ’ ένα σημείο καμπής και χρησίμευσε -εκ του αποτελέσματος πάντα- προς όφελος του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Ο αρχηγός του κόμματος όχι μόνο «επιβίωσε» της εσωκομματικής αμφισβήτησης που γεννήθηκε ύστερα από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά αποδεικνύεται πως εξήλθε μάλλον ενισχυμένος μετά το πέρας της κυρίαρχης διαδικασίας.
Η τάση ανόδου, που άρχισε να διαφαίνεται τις προηγούμενες εβδομάδες, επαληθεύτηκε πρόδηλα στα στοιχεία της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA.
Αύξηση δύναμης που άγγιξε τις δύο μονάδες
Βάσει αυτής ΣΥΡΙΖΑ ήταν δίχως αμφιβολία από τους «κερδισμένους» της δημοσκόπησης (παρέα με τον την Ελ.Λυ του Κυρ. Βελόπουλου), συγκριτικά με ό,τι ίσχυε στα μέσα Φεβρουαρίου, μιας και βελτίωσε τα συνολικά ποσοστά και τη γενική απήχησή του στην κοινωνία. Το έδαφος που κέρδισε σε αυτό το διάστημα ήταν της τάξεως των δύο ποσοστιαίων μονάδων (+1.8%), καθώς στην εκτίμηση ψήφου ανέβηκε μεμιάς από το 13.3% στο 15.1%!
Μάλιστα τη στιγμή που υπολειπόταν 1.6% του ΠαΣοΚ στην άκρως αμφίρροπη και ρευστή μάχη για τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές και το ηθικό πλεονέκτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο, εμφανίζεται να υπερτερεί με διαφορά που υπερβαίνει το 2% (15.1% έναντι 13%). Άρα στον έναν μήνα από την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας κατάφερε να καλύψει με ένα εντυπωσιακό άλμα απόσταση μεγαλύτερη των 3,5 μονάδων!
Είναι μια ανατροπή που δεν αποκλείεται να χαρίσει στον ΣΥΡΙΖΑ μια τέταρτη έδρα στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό θα συνέβαινε, βάσει του νέου συστήματος κατανομής εδρών, αν η τωρινή εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis συνέπιπτε ακριβώς σε ποσοστά με την έκβαση της μάχης της 9ης Ιουνίου.
Πηγές της Κουμουνδούρου υποστήριζαν χαρακτηριστικά ότι αυτή η μεταστροφή πιστώνεται αφενός στον Στ. Κασσελάκη, που με τις συνεντεύξεις του κέρδισε τις εντυπώσεις κόντρα στη «μιντιοκυβερνητική» απόπειρα να σπιλωθεί το όνομά του, αφετέρου στην άνευ παλινωδιών στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια (και όχι μόνο) και η οποία έχει εκτιμηθεί δεόντως.
Περιμένουν δε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο το τέλος της προεκλογικής καμπάνιας κι αφού ο πρόεδρος του κόμματος ενεργοποιηθεί ξανά έχοντας εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία του.
Ώρα συσπείρωσης ψηφοφόρων
Το στοιχείο που επιτρέπει σε επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αισιοδοξούν, βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο, είναι βελτίωση, μικρή αλλά όχι αμελητέα, του ποσοστού συσπείρωσης. Πλέον το αποτύπωμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βάση των ψηφοφόρων του ανιχνεύεται στο 58.1%, όταν κινδύνευε να πέσει κάτω από το 50%.
Η διαφορά δε από την προηγούμενη φορά έφτασε το 4%. Όσο δηλαδή κυλά ο χρόνος και πλησιάζουν οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζεύει ξανά τους «πιστούς» του.
«Αρπάζει» από το ΠαΣοΚ
Ως ποσοστό το 58.1% είναι όντως χαμηλό, αλλά όσο αυξάνεται τόσο αφήνει χαραμάδες ελπίδας για το επόμενο δίμηνο, την ώρα που το ΠαΣοΚ, ο βασικός αντίπαλος, χάνει εννέα ολόκληρες μονάδες από τη συσπείρωση φλερτάροντας να κατρακυλήσει κάτω από το 70%. Είναι εξόχως σημαντικό άλλωστε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καρπώνεται απ’ αυτές τις απώλειες συσπείρωσης της Χαριλάου Τρικούπη, κερδίζοντας ένα 3.2% όταν προ μηνός το αντίστοιχο νούμερο ήταν μη ανιχνεύσιμο!
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης φροντίσει να «φρενάρει» τις διαρροές προς το ΚΚΕ (από 6% σε 4.4%), προς την Πλεύση Ελευθερίας (από 3% σε 1.3%) και προς το ΜέΡΑ25 (από 3.2% σε 1.5%).
Η Νέα Αριστερά τον «πληγώνει» σταθερά
Από την άλλη, αυτό που δεν διαφαίνεται εφικτό ν’ αποφύγει είναι οι απώλειες που καταλήγουν στη δεξαμενή της Νέας Αριστεράς. Το εν λόγω ποσοστό έχει παγιωθεί σε διψήφιο όριο, παρουσιάζοντας μάλιστα αυξητικές τάσεις, μιας και χάθηκε άλλη μια μονάδα σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε τον Φεβρουάριο (από το 10.2% στο 11.2%).
Είναι μια ανοιχτή πληγή στο σώμα κόμματος που δεν έχει κλείσει από τις αρχές Δεκεμβρίου που συγκροτήθηκε ως ΚΟ και κατόπιν ως νεοπαγές κόμμα η ριζοσπαστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως αυτή η πληγή αιμορραγεί όλο και περισσότερο.
Όπως έχουν τα πράγματα, στην Κουμουνδούρου θα πρέπει πιθανώς να συμβιβαστούν με αυτή τη συνθήκη, καθώς δεν βρίσκουν αντίδοτο, και μαζί ν’ αναζητήσουν εφεξής αλλού τις ψήφους που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο κοντά στο ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2023 (17.83%). Αυτό ούτως ή άλλως είναι το ύψος του πήχη που ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έχει θέσει πολλές φορές στο παρελθόν ως μίνιμουμ στόχο επιτυχίας για την παρθενική εκλογική μάχη που δίνει ως πρόεδρος. Στρατιωτικός όρκος κι αυτός…
Πού θα βρει τις ψήφους για το 17%
Το 7.9% που φεύγει προς το ΠαΣοΚ θεωρείται σίγουρα μια εφικτή αποστολή επιστροφής, όπως και το 3.2% προς την Ελληνική Λύση (που του «έπαιρνε» 1.7% στην προηγούμενη μέτρηση).
Κυρίως όμως τα στελέχη της παράταξης τ’ απασχολεί η αύξηση της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές και η ταυτόχρονη μείωση της αποχής, διότι πιστεύεται πως ένα μέρος εκδηλώνει μ’ αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του στην κυβέρνηση. Άρα υπάρχει περιθώριο να πειστεί να επιλέξει ένα διαφορετικό κυβερνητικό πρόγραμμα πηγαίνοντας στην κάλπη.
Ήδη το 2.3% που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκομίζει από τις διαρροές της ΝΔ είναι ένα υπολογίσιμο ποσοστό για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον ενόσω προηγουμένως το κέρδος ήταν της τάξεως του 2.1%. Στην Κουμουνδούρου ποντάρουν στη μετακινούμενη δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων, βλέποντας πως ούτε το ΠαΣοΚ είναι σε θέση να τους πάρει στο πλευρό του – μην τους χάνει οριστικά κιόλας.
Ένα μέρος τους είναι σίγουρα αναποφάσιστοι και πάνω σ’ αυτούς έχει στοχεύσει επίσης η ηγεσία Κουμουνδούρου για να κερδίσει τη σκληρή μάχη της «χαμένης ψήφου». Γι’ αυτό και σκοπός είναι η σύνθεση ενός ευρωψηφοδελτίου με προσωπικότητες που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και θα είναι σε θέση να κεντρίσουν το ενδιαφέρον, εκθέτοντας παράλληλα ένα προς ένα τα λάθη των αντιπάλων τους.
Μετά το πρόγραμμα των δέκα αξόνων για την «Άλλη Ευρώπη» που ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης είχε αναλύσει πριν παρουσιαστεί στη Θήβα, εγκρίθηκε από την Πολιτική Γραμματεία και η προκριματική διαδικασία που θα διεξαχθεί οριστικά στις 14 Απριλίου.
Μέγας πόθος η μονοψήφια διαφορά
Η έρευνα της Metron Analysis δεν απέκλεισε, με τα υπάρχοντα στοιχεία και το σφάλμα που συνοδεύει τέτοιες μετρήσεις, το ταβάνι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι όντως στο πολυπόθητο 17%. Σε μια τέτοια περίπτωση το στοίχημα θα έχει κερδηθεί.
Και θα διεκδικείται ένα άλλο: η μονοψήφια διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία που ήδη φθείρεται ασύστολα σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και φλερτάρει πλέον με ποσοστό μικρότερο του 30%. Πολύ δύσκολο και φουλ αισιόδοξο σενάριο, αλλά τηρουμένων των αναλογιών όχι ακατόρθωτο πλέον, δεδομένων των ορίων που δίδονται στην παρούσα φάση.
Δεν πρέπει ν’ αμελείται εξάλλου ότι προ μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ φλέρταρε με το μονοψήφιο ποσοστό και τον φόβο της τέταρτης θέσης στην κομματική πυραμίδα της χώρας, αλλά τώρα αντιμετωπίζει ως φαβορί τη μάχη της δεύτερης θέσης και κοιτά ψηλότερα παίζοντας με αβαντάζ.