Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέτυχε να εγκρίνει σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας, αφού τα μόνιμα μέλη Ρωσία και Κίνα επέλεξαν να ασκήσουν βέτο.
Το σχέδιο που τέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου την Παρασκευή έλαβε 11 ψήφους υπέρ, τρεις κατά και μία αποχή. Επρόκειτο, επί της ουσίας, για την πιο έντονη -μέχρι σήμερα- προσπάθεια των ΗΠΑ να πιέσουν το σύμμαχό τους Ισραήλ, το οποίο έχει υποστηρίξει μόνο μια περιορισμένη διακοπή των μαχών για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Όπως μεταδίδει το AlJazeera, Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο κατά του ψηφίσματος, το οποίο θα μιλούσε για την “επιτακτική ανάγκη άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός” και θα καταδίκαζε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για μια “υποκριτική κίνηση” που δεν ασκεί πίεση στο Ισραήλ.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι το σχέδιο ήταν εξαιρετικά πολιτικοποιημένο και αποτελούσε ουσιαστικό «πράσινο φως» για το Ισραήλ να οργανώσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.
Δριμύ κατηγορώ από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ επέκρινε τα βέτο της Ρωσίας και της Κίνας, λέγοντας πως σχεδόν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της εξασφάλισης μιας άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός ως μέρος μιας συμφωνίας που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των ομήρων.
“Για άλλη μια φορά, η Ρωσία έβαλε την πολιτική πάνω από την πρόοδο”, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Barbara Woodward δήλωσε, από την πλευρά της, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βαθιά απογοητευμένο που η Ρωσία και η Κίνα δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν το σχέδιο.
Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να μεταφερθεί βοήθεια στη Γάζα «το συντομότερο δυνατό από ξηρά, θάλασσα και αέρα, αλλά η άμεση διακοπή των μαχών είναι ο μόνος τρόπος για να μεταφερθεί βοήθεια στη Γάζα που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται, καθώς και να σημειωθεί πρόοδος προς μια μόνιμη, βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».
Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ
Παρόλο που το ψήφισμα που προτάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκρίθηκε, αναλυτές δήλωσαν στο CNN ότι αποτελεί σημαντική απόκλιση από την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το σχέδιο ψηφίσματος ζητούσε «άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός… σε συνδυασμό με την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων» και έρχεται μετά το βέτο που άσκησε η Ουάσινγκτον σε τρία προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός.
Το ψήφισμα περιλάμβανε διατυπώσεις που οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν στο παρελθόν, σύμφωνα με τον Φρανκ Λόουενσταϊν – ο οποίος εργάστηκε ως ειδικός απεσταλμένος για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Γάζας το 2014.
Ο ίδιος εξειδίκευσε, κάνοντας αναφορά στην «άμεση κατάπαυση του πυρός», η οποία, όπως είπε ο πρώην διπλωμάτης, θα μπορούσε να βοηθήσει να επανέλθουν οι ΗΠΑ από την πολύμηνη διεθνή «απομόνωση».
Αλλά ο Λόουενσταϊν λέει ότι το βέτο της Ρωσίας «ήταν μια απροκάλυπτη προσπάθεια… (να) κρατήσει τις ΗΠΑ απομονωμένες, παρά το γεγονός ότι το ψήφισμα είναι σύμφωνο με τη συντριπτική πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την κατάπαυση του πυρός, βάζοντας την επιθυμία τους να απομονώσουν τις ΗΠΑ πάνω από τα συμφέροντα των Παλαιστινίων στη Γάζα που χρειάζονται απεγνωσμένα μια κατάπαυση του πυρός».
Οι ΗΠΑ, ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ισραήλ στην παγκόσμια διεθνή σκηνή, έχουν δεχτεί σοβαρές επικρίσεις από τις αραβικές χώρες και την Ευρώπη για την άρνησή τους να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός στις αρχές του πολέμου στη Γάζα. «Νομίζω ότι υπάρχει μια απόσταση από την πρώτη μέρα, μια απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων» δήλωσε ο Γιόσι Μέκελμπεργκ, συνεργάτης του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη δεξαμενή σκέψης Chatham House στο Λονδίνο. «Αλλά νομίζω ότι σταδιακά, ο λόγος και οι πράξεις έρχονται πιο κοντά, μειώνοντας το χάσμα».