Οι ευρωεκλογές, με το χαλαρό εθνικό διακύβευμα, δεν θα είναι ο περίπατος που ετοίμαζε η κυβέρνηση για την ίδια ισοπεδώνοντας για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση. Ο αγώνας θα γίνει στα μαρμαρένια αλώνια με αντίπαλο, αν δεν μπορέσει ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης, την κοινή γνώμη.
Η «ακτινογραφία» της Metron Analysis χτυπάει πολλά καμπανάκια. Το πρώτο είναι η πτώση 5 μονάδων για τη ΝΔ μέσα σε έναν μήνα, από 36,5% τον Φεβρουάριο στο 31,4% τον Μάρτιο. Το δεύτερο είναι η υπεροχή του «Κανένα», με 39%, στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, έναντι 33% του Κ. Μητσοτάκη που έρχεται δεύτερος. Το τρίτο αφορά την αποδοχή της κυβέρνησης και των πολιτικών της.
Στους ανάλογους δείκτες της ίδιας εταιρείας, στο παρελθόν με την κυβερνητική πολιτική συμφωνούσε όχι μόνο η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 90%, αλλά και οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ σε αντίστοιχο, ακόμα και σε υψηλότερο, ποσοστό, και ένα αξιοσημείωτο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα το ποσοστό αυτών που αξιολογούν θετικά τη ΝΔ έπεσε στους ψηφοφόρους της στο 69%, στο ΠαΣοΚ στο 24% και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτο, 4%. Σε όσους αυτοχαρακτηρίζονται κεντρώοι, το κοινό δηλαδή για το οποίο ενδιαφέρεται ο Κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά μόνο από το 29%, ενώ έχει υποχωρήσει πολύ και η αποδοχή της από τους δεξιούς, στο 36%. Αυτά δείχνουν ότι η απόλυτη κυριαρχία της κυβέρνησης σε δύο κρίσιμα κομμάτια του εκλογικού σώματος δεν υπάρχει πια.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από το κόμμα του, με το 75% της ΝΔ να τον αξιολογεί θετικά και με διείσδυση το ακροατήριο του ΠαΣοΚ που φτάνει στο 32%. Η προσωπική του επίδραση, όμως, εμφανίζεται μειωμένη και στο κεντρώο και στο δεξιό ακροατήριο.
Ένας σκληρός πυρήνας 8% θέτει ζήτημα θεσμών, ενώ οι τομείς του κυβερνητικού έργου με τη μεγαλύτερη πτώση είναι η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων (-8) και οι υποδομές (-7). Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου, η τραγωδία των Τεμπών ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με ένα αναπάντεχο ξέσπασμα, ίσως γιατί μέσα στην προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών Μαίου – Ιουνίου η κοινωνία δεν πρόλαβε να πενθήσει. Μετά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, μόνο το 25% αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και σίγουρα σε αυτό το χαμηλό ποσοστό παίζουν ρόλο και οι υποκλοπές.
Το Βατερλό της κυβέρνησης είναι οι γυναίκες ψηφοφόροι, καθώς την αξιολογούν θετικά στην οικονομία μόλις το 17%, στην παιδεία το 15%, στην υγεία το 12%, στην εγκληματικότητα το 8%. Επίσης, αποκαλύπτονται προβληματικές εστίες, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που μόνο το 23% αποδέχεται την φορολογική πολιτική, οι φοιτητές που μόνο το 7% αξιολογεί θετικά την εργασιακή πολιτική και μόλις το 10% την παιδεία, ενώ η αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά σε όλες τις εργασιακές ομάδες και στους συνταξιούχους. Στα αξιοσημείωτα, η μεγάλη ανασφάλεια που προκαλούν η εγκληματικότητα και οι φυσικές καταστροφές.
Συμπέρασμα, οι ευρωεκλογές δοκιμάζουν την κυβέρνηση προτού καν διεξαχθούν και ίσως ο Κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί να αφήσει παράμερα τον Γκρίνμπεργκ και τα τεφτέρια του και να ασχοληθεί περισσότερο με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Δηλαδή, λιγότερη επικοινωνία και περισσότερη ουσία.