Τα τελευταία τριάντα τουλάχιστον χρόνια στην πατρίδα μας κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο η ανάγκη για τις  απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις προκειμένου  η χώρα να αφήσει πίσω της τις διαχρονικές παθογένειες της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας και να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. 

Μάταια. Η χώρα ενίοτε μοιάζει καταδικασμένη να βαδίζει την ανηφόρα του Σισύφου, οι πολίτες δεμένοι χειροπόδαρα στο κρεβάτι του Προκρούστη και η καθημερινότητα του Έλληνα μοιάζει με τη μέρα της Μαρμότας. Συμβαίνουν ωστόσο και μικρά θαύματα. 

Από την πρώτη στιγμή που μπήκα με ορμή και όρεξη μεγάλη για προσφορά  στον στίβο της αυτοδιοίκησης, ήξερα, από την εμπειρία μου στην δουλειά, ότι όλες οι μεγάλες αλλαγές χτίζονται πάνω σε μικρά -μικρά βότσαλα προσπάθειας και ότι χτίζεις από κάτω και όχι με άνωθεν εντολές. Αυτήν την βαθιά πεποίθηση δεν την εγκατέλειψα ούτε μια μέρα κατά την διάρκεια αυτών των ετών που είμαι Δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης  και Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού, του ΣΠΑΥ.  

Η διαφύλαξη του Υμηττού ήταν από την πρώτη στιγμή πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας, των δώδεκα Δήμων που απαρτίζουν την μεγάλη οικογένεια του ΣΠΑΥ, αλλά και των πολύτιμων συνοδοιπόρων της όλα αυτά τα χρόνια, όπως οι εκατοντάδες εθελοντές μας και οι καθ’ ύλη αρμόδιοι. Με χρηματοδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 17 εκατομμύρια ευρώ, με έναν ανανεωμένο στόλο πυροσβεστικών οχημάτων και υδροφόρων, με δεκάδες δράσεις ενίσχυσης της περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης, με την επανένταξη του δάσους στην καθημερινότητα χιλιάδων κατοίκων της Αττικής μέσω του καθαρισμού μονοπατιών και της δημιουργίας διαδρομών και τέλος ένα έργο που σήμερα (μετά από έτη συστηματικής προσπάθειας ) πλέον εγκαινιάζεται, του «Έξυπνου Υμηττού». Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που φέρνει τον Υμηττό μας στο επίκεντρο μιας νέας εποχής και που αξιοποιεί με τον βέλτιστο τρόπο την τεχνητή νοημοσύνη και τις έξυπνες τεχνολογίες για την προστασία του μοναδικού δασικού μας οικοσυστήματος. 

Έχοντας τον «Έξυπνο Υμηττό» ως πιλότο δημιουργίας και προόδου, πριν λίγες μόλις μέρες, στο Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου μας, ενενήντα ένας Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, υπογράψαμε την ίδρυση του «Ελληνικού Δικτύου Πόλεων για την Ανθεκτικότητα και την Πολιτική Προστασία». Ο στόχος ξεκάθαρος. Να συνεργαστούμε προκειμένου να φέρουμε πιο κοντά την διάσωση των δασών μας. Να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις ραγδαία επιδεινούμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Να συνδέσουμε την καινοτομία και την τεχνολογία με το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό πόρο και χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο σε θεωρητικές προσεγγίσεις , ατελέσφορες μελέτες  και σε «προμήθειες για τις προμήθειες», αλλά να μπούμε δυναμικά στην δράση.

Ο Υμηττός ήταν από πάντα σημείο κατατεθέν της Αττικής. Το σπουδαιότερο μετά τον Παρθενώνα και χιλιοτραγουδισμένο από τον κορυφαίο Έλληνα Μάνο Χατζηδάκι. Σπίτι των Νυμφών και των Σατύρων. Σύμβολο αφθονίας και πολύτιμων ελληνικών προϊόντων όπως το μέλι και το θυμάρι. Σημείο συνύπαρξης του ελληνικού βουνού με την θάλασσα σε μια απόλυτη, συμμετρική και επιβλητική αρμονία. Ένα βουνό που μέχρι τώρα που μιλάμε και τα τελευταία χρόνια το υπερασπίστηκαν σθεναρά οι δικοί του άνθρωποι από την καταστροφή. 

Σήμερα αυτός ο Υμηττός  θέλουμε να αποτελέσει ένα ισχυρό παράδειγμα για όλην την χώρα. Ένα μικρό θαύμα που μπορεί ωστόσο να αποτελέσει αυτό που λέμε game changer. Προκειμένου να εμπεδώσουμε όλοι ότι ο σύγχρονος πατριωτισμός δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, ούτε παλιομοδίτικο κατάλοιπο άλλων εποχών, ούτε ασφαλώς επιτήδειο εργαλείο χειραγώγησης μαζών. Ο σύγχρονος πατριωτισμός είναι τα μικρά -μικρά βήματα που κάνει ο καθένας από εμάς σε μια νέα εποχή. Μια νέα χώρα που  προστατεύει τον πλούτο του περιβάλλοντος, τα βουνά, τις θάλασσες , τη γη της. Που δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο τις συνθήκες να μένουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στην ελληνική ύπαιθρο, στον τόπο τους. Που κάνει τις πόλεις και τα χωριά πιο ανθρώπινα, πιο φιλόξενα προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να αποφασίζουν να κάνουν παιδιά, γιατί η δραματική συρρίκνωση είναι πλέον ο εχθρός εντός των πυλών. Που χαράσσει στρατηγικές για ανάπτυξη μιας οικονομίας εντάσεως εργασίας (όπως ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση) και όχι μονομερώς εντάσεως κεφαλαίου (όπως οι ενεργειακές επενδύσεις που ωφελούν λίγους και όχι τους πολλούς). Που θέλει επενδύσεις, αλλά εξασφαλίζει και δημόσιο χώρο για τους ανθρώπους της. Που τιμάει τον εθελοντή, αλλά δεν του ζητάει να υποκαταστήσει εθελοντικά τον καθημαγμένο κρατικό μηχανισμό προστασίας. Που προχωράει στο μέλλον με την αυτοπεποίθηση που προσφέρουν αφενός οι στέρεες ρίζες του παρελθόντος και αφετέρου  η βαθιά ενσυναίσθηση για ατομική εξέλιξη σε μια χώρα που προοδεύει συλλογικά. 

Αγωνιζόμαστε για τον Υμηττό. Προστατεύουμε την χώρα μας. Αγαπάμε την Ελλάδα. 

Του Γιαννη Κωνσταντάτου Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης – Προέδρου ΣΠΑΥ ( Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού)