Ο μπακαλιάρος είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά που καταναλώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά ανήμερα της 25ης Μαρτίου.
Συχνές είναι όμως οι περιπτώσεις παραπλάνησης των καταναλωτών με άλλο ψάρι, που παρουσιάζεται σαν μπακαλιάρος, δεν είναι όμως. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη, σύμφωνα με τηνΈνωση εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων.
Η Ένωση προχωράει στις παρακάτω διευκρινίσεις για να μην εξαπατηθούν οι καταναλωτές:
- Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία και Νήσων Φερόε.
- Πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
- Τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λινγκ έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
- Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
- Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.