Βουλή: Live η συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη

Απόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της εξεταστικής για την τραγωδία των Τεμπών

Στην ολομέλεια της Βουλής, συζητείται σήμερα, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Στο πόρισμα, που είχε εγκριθεί από την πλειοψηφία της επιτροπής, τονίστηκε ότι, εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως, το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, δεν θα είχε συμβεί.

Στο ίδιο πόρισμα έχουν κατατεθεί οι γνώμες της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τονίζει ότι πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να κάνει λόγο για απόπειρα κυβερνητικής συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη, το ΚΚΕ να σημειώνει πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς από το 2010 και μετά, την Ελληνική Λύση να ζητά την παραπομπή των υπουργών Μεταφορών από το 2012 και μετά, τη Νέα Αριστερά να προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, την ΚΟ Σπαρτιάτες να καταγράφει ως αυτονόητη την καταρχήν αρμοδιότητα των Δικαστικών Αρχών, και την ΚΟ Νίκη να αποδίδει ευθύνες στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς 2009-2023. Η Πλεύση Ελευθερίας, που δεν κατέθεσε πρόταση πορίσματος, ανέφερε διά της προέδρου της Ζ. Κωνσταντοπούλου ότι υπήρξε συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, με εντολή της κυβέρνησης.

Η σημερινή συνεδρίαση θα αρχίσει με τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ενώ αναμένεται να λάβουν το λόγο όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα, δεν αναμένεται να παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στην συζήτηση για ένα θέμα «αμιγώς κοινοβουλευτικό» και επί του οποίου ο ίδιος έχει τοποθετηθεί «δεκάδες φορές». Πρόκειται όπως αναφέρουν για μια πάγια πρακτική της κυβέρνησης, προκειμένου να τηρεί θεσμικές αποστάσεις σε ανάλογες διαδικασίες που αποτελούν προνόμιο της Βουλής.

Παρακολουθείστε live την συζήτηση στη Βουλή

Τσαβδαρίδης: «Πράξαμε το καθήκον μας»

Το κυβερνητικό αφήγημα συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Από το βήμα της Βουλής επέρριψε ξανά ευθύνες στον σταθμάρχη και τους νεκρούς μηχανοδηγούς. Όπως επεσήμανε «προσπαθήσαμε με ρεαλισμό να βρούμε στοιχεία που φωτίζουν τα αίτια της τραγωδίας», επιμένοντας πως «πράξαμε το καθήκον μας».

Στη συνέχεια ανάφερε ότι είναι «ζήτημα τιμής» η ανάδειξη της αλήθειας χωρίς να βλέπει την παραμικρή ευθύνη για την τραγωδία των Τεμπών. Παράλληλα, έριξε μερίδιο ευθύνης στην ΡΑΣ για τη μη ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου ασφαλείας των σιδηροδρομικών μεταφορών και στην Hellenic Train.

Για το μπάζωμα στον τόπο της τραγωδίας ανέφερε ότι έγιναν με «αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων» χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει. Τέλος, επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι σκοπίμως την κοινωνία.

Αποστολάκη: «Κυνική επίδειξη περιφρόνησης στους νεκρούς των Τεμπών»

Σκληρή γλώσσα σε βάρος της Κυβέρνησης και κυρίως κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη χρησιμοποίησε η Μιλένα Αποστολάκη. Η βουλευτής Βόρειου Τομέα και Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία της στη Βουλή τόνισε ότι η απουσία του πρωθυπουργού συνοψίζει την συστηματική και μεθοδευμένη οργάνωση της συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών από την κυβέρνηση.

Η κ. Αποστολάκη χαρακτήρισε την Εξεταστική Επιτροπή «ένα μαύρο στίγμα, μία μελανή σελίδα στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας», καθώς είχε «έναν και μοναδικό στόχο από την αρχή της σύστασής της: την οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών».

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης επιβάλλεται, καθώς, παρά τον παρελκυστικό τρόπο λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, κατέστη εφικτό να εξαχθούν ξεκάθαρα συμπεράσματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη αποχρωσών ενδείξεων ενοχής για τέλεση του ποινικού αδικήματος του Άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα, τελούμενου διά παραλείψεως και με ενδεχόμενο δόλο, όπως αυτό εισήχθη με τον ν. 4619/2019, αλλά και με την προηγούμενή του μορφή, καθώς και του ποινικού αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, για δύο αρμόδιους Υπουργούς Μεταφορών, τους κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή, οι οποίοι και φέρουν την ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση της Σύμβασης 717, η οποία τελεί σε άμεση αιτιώδη συνάφεια με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της σχολιάζοντας την απουσία του πρωθυπουργού ανέφερε: «κυνική επίδειξη περιφρόνησης στην μνήμη των νεκρών, στο συλλογικό πένθος, στην εθνική απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη και βέβαια στην κοινοβουλευτική και θεσμική τάξη».

Κόκκαλης: «Η απουσία Μητσοτάκη είναι ομολογία ενοχής»

«Σήμερα περίμενα τον πρωθυπουργό. Η απουσία του είναι ομολογία ενοχής κι εσείς θα μείνετε στην ιστορία ως συνεργοί σε αυτήν την συγκάλυψη, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ,Βασίλης Κόκκαλης», τόνισε ότι το πόρισμα είναι προσβλητικό, και ντροπιαστικό.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μεταξύ άλλων τόνισε: «Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη συγκαλυφθεί η υπόθεση και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποδειχτεί ότι πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα και κυρίως να αποδειχθεί ότι ο κύριος ένοχος είναι τα κέρδη του κεφαλαίου που θυσιάζονται στο βωμό του το λαό».

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης, δήλωσε: «Κανείς δε μιλάει για την ευθύνη των μεγαλοεργολάβων. Για αυτούς που διασύρουν το πολιτικό σύστημα. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται στο πολιτικό σύστημα να εξαγνιστεί, αλλά επιχειρείτε μεθοδικά και συστηματικά να την συγκαλύψετε».

Σαράκης: Υποκρύπτεται ένα πολιτικό έγκλημα

Για τη «μεγαλύτερη σύγχρονη ανθρωποθυσία στο βωμό της διαφθοράς και της διαπλοκής, του αμαρτωλού τριγώνου: πολιτικά πρόσωπα, υπηρεσιακοί παράγοντες και μεγαλοεργολάβοι, μίλησε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Π. Σαράκης.

Όπως είπε, πρόκειται για μια «μία ανείπωτη τραγωδία στην οποία υποκρύπτεται ένα έγκλημα πολιτικό, ποινικό, αλλά και ηθικό». Σύμφωνα με τον κ. Σαράκη, «η ελληνική κοινωνία, πέρα και πάνω από κομματικές προτιμήσεις, αντιλαμβάνεται με πλήρη διαύγεια και νηφαλιότητα, ότι επιχειρείται μεθοδικά και συστηματικά, να εκτραπεί η πορεία της διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών, προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση: Αυτή της απόδοσης του δυστυχήματος σε ανθρώπινο λάθος, και, μακριά από τις ευθύνες εκείνων που άφησαν να εκτελείται η αμαρτωλή σύμβαση 717 […] για να εξυπηρετήσουν τα αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα των εθνικών εργολάβων, με τους συνεταίρους τους, πολυεθνικούς μονοπωλιακούς κατασκευαστικούς ομίλους».

«Βολές» από βουλευτές της αντιπολίτευσης

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Π. Πέρκα είπε ότι η εξεταστική επιτροπή απετέλεσε «ντροπή» για το ελληνικό Κοινοβούλιο. Απευθυνόμενη στους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε ότι «η συμμετοχή σας στην προσπάθεια συγκάλυψης θα σας ακολουθεί στον πολιτικό και όχι μόνο βίο σας». «Υποστηρίξατε την βολική για σας πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική και όχι προανακριτική», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «»με το καλημέρα», είχαμε αποκλεισμό μελών της επιτροπής, άρνηση για διακομματικό προεδρείο και αποκλεισμό μαρτύρων-κλειδιά».

Τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη των ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων ζήτησε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΚΟ Σπαρτιάτες, Π. Δημητριάδης. Όπως είπε, το πόρισμα της πλειοψηφίας είναι ελλιπές και αφήνει πάρα πολλά σκοτεινά σημεία, λόγω της απόφασής της να σταματήσει τις εργασίες της επιτροπής χωρίς να καλέσει ουσιώδεις μάρτυρες και πριν κατατεθεί στην επιτροπή η δικογραφία του εφέτη ανακριτή Λάρισας. Παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι θα χυθεί άπλετο φως και για ανοιχτό κατάλογο μαρτύρων, δεν εκλήθησαν όσοι μιλούσαν για τα αίτια της πυρκαγιάς μετά τη σύγκρουση των τραίνων, είπε ο κ. Δημητριάδης.

Επίθεση στον πρωθυπουργό και τη ΝΔ εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Τ. Οικονομόπουλος λέγοντας ότι «το πιο προβληματικό απολειφάδι του ελληνικού κράτους, εδώ και 50 χρόνια, είστε εσείς και ότι αντιπροσωπεύετε: Η διεφθαρμένη κομματοκρατία από μία δράκα πολιτικάντηδων, που δεν αγαπούν ούτε νοιάζονται τον ελληνικό λαό». «Όταν ένα έγκλημα της εκτελεστικής εξουσίας ξεπλένεται από μέλη της νομοθετικής εξουσίας, που παριστάνουν την δικαστική εξουσία, αυτό λέγεται κουρέλιασμα της διάκρισης των εξουσιών» είπε ο κ. Οικονομόπουλος.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την ύβρι της απώθησης της μνήμης των 57 νεκρών των Τεμπών στη χώρα τής λησμοσύνης» είπε στην ομιλία της η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελ. Καραγεωργοπούλου. «Μαζί με τους συγγενείς των δολοφονημένων, μαζί με το 1.350.000 πολίτες που υπέγραψαν το ψήφισμα, μαζί με όλους τους πολίτες της χώρας, που διψούν για την αλήθεια, τη μνήμη, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία, θα παλέψουμε για την ολοκλήρωση της αρχέγονης διαδικασίας: ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.