Στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται σήμερα το πόρισμα της πλειοψηφίας για την τραγωδία των Τεμπών, κλείνει τυπικά ο κύκλος που άνοιξε με την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση των αιτιών και των ευθυνών που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε την ζωή σε 57 συνανθρώπους μας.
Οι καταγγελίες για συγκάλυψη
Στον απόηχο της παρουσίας της Μαρίας Καρυστιανού στην επιτροπή αναφορών του ευρωκοινοβουλίου, όπου παρέδωσε το ψήφισμα που υπογράφεται από 1.350.000 πολίτες για την άρση της βουλευτικής ασυλίας πολιτικών προσώπων, η Βουλή θα τοποθετηθεί επί του πορίσματος, το οποίο διαπιστώνει ανθρώπινα λάθη και παραβίαση επτά φορές του Γενικού Κανονισμού Κίνησης των σιδηροδρόμων με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, η απουσία του οποίου από την σημερινή συζήτηση αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επιθέσεων των κομμάτων.
Δεν θα παραστεί ο Μητσοτάκης
Η συνεδρίαση θα διαρκέσει όλη την ημέρα και θα έχει τέσσερις κύκλους ομιλητών βουλευτών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, ενώ αναμένεται να μιλήσουν και όσοι πολιτικοί αρχηγοί το επιθυμούν. Μεταξύ αυτών δεν θα είναι ο πρωθυπουργός καθώς δεν θα παραστεί στην συζήτηση για ένα θέμα «αμιγώς κοινοβουλευτικό» και επί του οποίου ο ίδιος έχει τοποθετηθεί «δεκάδες φορές», όπως λένε συνεργάτες του. Εξάλλου είναι πάγια η πρακτική της κυβέρνησης να τηρεί θεσμικές αποστάσεις σε ανάλογες διαδικασίες (εξεταστικές και προανακριτικές) που αποτελούν προνόμιο της Βουλής.
Έτσι για άλλη μια φορά τα υπουργικά έδρανα θα είναι άδεια πλην ενός: του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη που μαζί με τον «γαλάζιο» κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θάνο Πλεύρη θα σηκώσουν όλο το βάρος.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Από την Θήβα όπου υπηρετεί την θητεία του ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε μήνυμα στα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασαν χθες, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιλέγει «να φυγομαχήσει» από την συζήτηση και ότι από την αρχή «η μόνη του έννοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησής του» προτρέποντάς τον να μην οχυρωθεί πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «επιτρέποντας στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του και άλλων πολιτικών προσώπων».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχει συγκεκριμένο έγκλημα με συγκεκριμένες ευθύνες και εκεί θα επικεντρωθούμε», όπως λένε αρμόδιες πηγές της Κουμουνδούρου, διευκρινίζοντας ότι «δεν προτείνουμε προανακριτική γιατί έτσι θα δοθεί αμνήστευση στα πολιτικά πρόσωπα». Αυτό που επιδιώκουν είναι μέσω της τακτικής δικαιοσύνης να προχωρήσει η διαδικασία και να φτάσουμε στην άρση της βουλευτικής ασυλίας των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων.
Σφοδρά πυρά από Ανδρουλάκη
Σφοδρά πυρά αναμένονται και από τον Νίκο Ανδρουλάκη για «οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών» με το ΠαΣοΚ, πάντως, να αναμένει σε αυτή την φάση την εξέλιξη της υπόθεσης στην Δικαιοσύνη χωρίς να προτίθεται προς το παρόν να καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Αίτημα για άρση ασυλίας
Χθες εξάλλου με κοινό έγγραφο αίτημά τους η Καρυστιανού και ένας ακόμα γονέας που έχασε το παιδί του στα Τέμπη, ο Παύλος Ασλανίδης, ζητούν από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, να συμμορφωθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο «να σεβαστεί την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρ. 86 του Συντάγματος, ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».