Τεχνητή Νοημοσύνη – Άξελ Βος: Βήμα μπροστά, αλλά με ερωτηματικά στην πράξη

Ο Άξελ Βος, κύριος διαπραγματευτής του ΕΛΚ για το νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, μιλάει στο Βήμα και εξηγεί το μικτό μήνυμα που στέλνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο κύριος διαπραγματευτής του ΕΛΚ για το νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, Άξελ Βος εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα επιταχυνθεί περαιτέρω μετά την υιοθέτηση του νόμου, καθώς η τεχνολογία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, ο καρκίνος ή η αλυσίδα εφοδιασμού διαταραχές».

Από την άλλη, ο κ. Βος είπε στο «Βήμα» ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα μικτό μήνυμα: είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά συνεπάγεται επίσης πολλά ερωτηματικά όσον αφορά στην πρακτική εφαρμογή του». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ο φόβος του είναι ότι δεν κάναμε αρκετά για να προωθήσουμε τις ευκαιρίες. Αυτό που λείπει είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάπτυξής της».

«Ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει πολλές πρόσθετες διασφαλίσεις και ειδικά η τεχνική τεκμηρίωση θα βοηθήσει να πέσει περισσότερο φως στο μαύρο κουτί της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, πρέπει να μας ενημερώσουμε ότι κανένας νόμος δεν θα εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια», ανέφερε ο Άξελ Βος.

Ποιο είναι το μήνυμα που έστειλε το ΕΚ μέσω της ψηφοφορίας για την τεχνητή νοημοσύνη;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατάφερε να υιοθετήσει έναν από τους πρώτους νόμους για την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως. Αυτό που είναι ευέλικτο και συνεργάσιμο, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στο μέλλον από πολλούς προηγούμενους ψηφιακούς νόμους της ΕΕ. Λόγω της πίεσης χρόνου με τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές, ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη έχει ωστόσο επίσης ένα μάλλον ασαφές νομικό κείμενο και δημιουργεί ένα υπερβολικά περίπλοκο σύστημα διακυβέρνησης. Ως εκ τούτου, θα υποστήριζα ότι το ΕΚ στέλνει ένα μικτό μήνυμα: είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, αλλά συνεπάγεται επίσης πολλά ερωτηματικά όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή του.

Πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η τεχνητή νοημοσύνη για τους πολίτες και με ποιον τρόπο;

Το AI γίνεται όλο και πιο σημαντικό στοιχείο στην καθημερινότητά μας. Το χρησιμοποιούμε στα κινητά μας τηλέφωνα, στο σπίτι ή στη δουλειά μας. Ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στο να γίνει η ανάπτυξη πιο διαφανής και θα βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα πότε και πώς παίζει ρόλο η τεχνητή νοημοσύνη. Ελπίζω ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα επιταχυνθεί περαιτέρω μετά την υιοθέτηση του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η τεχνολογία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, ο καρκίνος ή οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες ακόμη και όταν θα εφαρμοστεί ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη και ειδικά όσον αφορά τα βιομετρικά στοιχεία και τα θεμελιώδη δικαιώματα;

Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη εγκαθιστά πολλές πρόσθετες διασφαλίσεις και ειδικά η τεχνική τεκμηρίωση θα βοηθήσει να λάμψει περισσότερο φως στο μαύρο κουτί της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, πρέπει να μας ενημερώσουμε ότι κανένας νόμος δεν εγγυάται απόλυτη ασφάλεια. Σκεφτείτε τις απαγορεύσεις στο άρθρο 5. Είναι καλό που ορισμένες μορφές απομακρυσμένης βιομετρικής ταυτοποίησης απαγορεύονται στο εξής, αλλά οι ηθοποιοί με κακές προθέσεις δεν θα τηρούν το νόμο ούτως ή άλλως. Για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτούς τους εγκληματίες, πρέπει να βελτιώσουμε τις ψηφιακές δυνατότητες των αρχών επιβολής του νόμου και ίσως χρειαστεί επίσης να επανεξετάσουμε ορισμένες διατάξεις του ποινικού δικαίου.

Ποια είναι η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον στο μέλλον;

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει σε μεγάλο βαθμό ορισμένους τομείς, όπως το έργο των μεταφραστών ή των γραφιστών. Για άλλους, δεν βλέπω άμεσο αντίκτυπο αλλά περισσότερο μια αργή μεταμορφωτική διαδικασία. Αυτό που πιθανότατα θα δούμε επίσης όλο και περισσότερο είναι η χρήση αλγορίθμου σε σχέση με ερωτήσεις ανθρώπινου δυναμικού. Εδώ, ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και η οδηγία για την εργασία στην πλατφόρμα ενδέχεται να παρέχουν ήδη αποτελεσματικές πρόσθετες διασφαλίσεις. Η νέα Επιτροπή θα εξετάσει αυτό το πεδίο.

Είναι σε θέση η ΕΕ να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και ευκαιρίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη;

Ο νόμος AI εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στους κινδύνους και θα πρέπει να καλύπτει τους περισσότερους από αυτούς. Ο φόβος μου είναι ότι δεν κάναμε αρκετά για να προωθήσουμε τις ευκαιρίες. Αυτό που λείπει είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάπτυξής της. Ελπίζω ότι η επόμενη Επιτροπή θα επικεντρώσει το έργο της προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.