Στο θέμα της Γάζας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Συνόδου που διεξάγεται στο Κάιρο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «ανησυχούμε ιδιαίτερα για τον πόλεμο στη Γάζα και πρέπει να σταθούμε ενάντια στη βίαιη μετατόπιση των Παλαιστινίων προς άλλες χώρες. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος πρέπει να συνεργαστούν για το μόνο μακροπρόθεσμο και ρεαλιστικό σχέδιο που θα λύσει την τραγωδία. Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων».
Η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια για την εφαρμογή των στόχων μας και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κάιρο στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια της Συνόδου.
«H δήλωση που θα υπογράψουμε σήμερα θέτει τα θεμέλια ουσιαστικά για να εφαρμόσουμε τους στόχους μας και να κάνουμε αυτή την στρατηγική συνεργασία αρκετά βαθιά. Να την εμβαθύνουμε τόσο όσο πρέπει για να καλύψουμε τα οικονομικά ζητήματα, τα ζητήματα ενέργειας, τα οποία αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικά.
Φυσικά, θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε όχι μόνο να σταθεροποιήσετε την οικονομία σας, αλλά να δημιουργήσετε και νέες θέσεις εργασίας για τους νεαρούς Αιγύπτιους.
Επενδύσεις, είτε αυτές έχουν σχέση με την ενέργεια, είτε με έργα όπως ο αγωγός διασύνδεσης της Ελλάδας και της Αιγύπτου και η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και φυσικά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα αυτά τα έργα θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ενεργειακή μας ασφάλεια.
Είτε μιλάμε για καινούργια και πιο καινοτόμα έργα, όπως για παράδειγμα ίσως η ικανότητα στο μέλλον να αποθηκεύουμε το διοξείδιο του άνθρακα από τις δικές σας κατασκευές και το δικό σας υπέδαφος, είτε πρόκειται για θέματα όπως η μετανάστευση.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε φυσικά την τεράστια δουλειά, την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Αίγυπτος για την υποδοχή μεταναστών από πολλές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστιες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες.
Θα ήταν επίσης καλό, πιστεύω, να υπογραμμίσουμε ότι η Αίγυπτος είναι μία σταθερή χώρα και η σταθερότητα της Αιγύπτου θα βοηθήσει στη σταθερότητα της Λιβύης, του Σουδάν και άλλων χωρών, στις οποίες οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να φεύγουν λόγω της κακής οικονομίας ή της κακής πολιτικής κατάστασης.
Είναι εξίσου σημαντικό να σταματήσουμε επιτέλους τους ανθρώπους που εμπορεύονται άλλους ανθρώπους. Να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης η εμπορίας ανθρώπους, αλλά να προσπαθήσουμε επίσης να παρέχουμε ασφαλείς δρόμους για νέους Αιγύπτιους, οι οποίοι θέλουν να εργαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για παράδειγμα, είμαστε πολύ κοντά στην Αίγυπτο. Είμαστε πάντα ανοιχτοί γι’ αυτή τη διμερή συνεργασία. Στην Ελλάδα εργάζονται πολλοί Αιγύπτιοι, όπως το γνωρίζετε και φυσικά θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας και να επιτύχουμε ό, τι περισσότερο μπορούμε».
Όσον αφορά το θέμα της Γάζας, θα ήθελα να σας πω ότι ανησυχούμε και εμείς πάρα πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση που υπάρχει εκεί. Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων και επίσης υποστηρίζω βεβαίως αυτό που είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης. Δεν θα ανεχτούμε τη βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες».
Ικανοποίηση για τις σχέσεις Αθήνας – Καΐρου
Νωρίτερα, την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο σε σε συνολική και στρατηγική συνεργασία, για την υλοποίηση της οποίας πρωτοστάτησε, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στο Κάιρο μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τέσσερις ακόμη Ευρωπαίους ηγέτες, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.
Μητσοτάκης – Αλ Σίσι για Μεταναστευτικό
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα (17/3) στο Κάιρο η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι όπου συζητήθηκαν μία σειρά από ζητήματα με το Μεταναστευτικό να κυριαρχεί στην ατζέντα.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου και την ανάληψη σημαντικού ρόλου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.
Η Ελλάδα κατά πρώτο λόγο αλλά και η Ιταλία το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν αυξημένες ροές από κυκλώματα δουλεμπόρων τα οποία διακινούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από λιμάνια της Ανατολικής Λιβύης με αφετηρία όμως την Αίγυπτο. Αυτό συμβαίνει γιατί εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας και ασφαλείας που υπάρχει στην Ανατολική Λιβύη όπου ο Στρατηγός Χαφτάρ που ελέγχει την περιοχή δεν αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα με συνέπεια να μην μπορεί να υπάρξει λύση.
Ακόμη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Επίσης ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου σε συνολική και στρατηγική συνεργασία. Ειδική αναφορά έκανε στην ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στη Σίβα. Η όαση της Σίβα έχει ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Άμμων Ρα το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.χ.
Η Αίγυπτος ήταν από τις χώρες η οποία έχει ταχθεί κατά του Τουρκολυβικού Μνημονίου και έχει συνάψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα.
Τετ α τετ Φον ντερ Λάιεν – Σίσι
Το δικό της τετ α τετ με τον Αιγύπτιο πρόεδρο είχε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Ο δύο αξιωματούχοι συζήτησαν ζητήματα διμερούς συνεργασίας και επικεντρώθηκαν κυρίως στην υπογραφή της Κοινής Πολιτικής Διακήρυξης για την έναρξη της διαδικασίας αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Συζήτησαν επίσης την περιφερειακή κατάσταση, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο να τονίζει την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο αλ Σίσι τάχθηκε κατά του ετοπισμού των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο.
Στην Αίγυπτο εκτός από την πρόεδρο της Κομισιόν και τον Έλληνα πρωθυπουργό βρίσκονται ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεμάχερ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου Τζόρτζια Μελόνι και Αλεξάντερ Ντε Κρόο βρίσκονται στο Κάιρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλ Σίσι σε μια έμπρακτη κίνηση στήριξης της Αιγύπτου με ένα πακέτο ενίσχυσης που θα φθάνει τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το Reuters τα χρήματα θα δοθούν την τριετία 2024-2027 στο πλαίσιο της συμφωνίας για διευρυμένη συνεργασία. Από τα χρήματα αυτά τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ θα αφορούν μακροοικονομική βοήθεια, τα 1,8 δισ. ευρώ θα αφορούν επενδύσεις και τα 600 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε επιχορηγήσεις.