«Ανοχή τέλος» και σιδηρά πυγμή είναι το μήνυμα της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις καταλήψεων πανεπιστημιακών χώρων και έκνομων ενεργειών γύρω από αυτές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ πηγές της ΕΛΑΣ τόνιζαν πως μόνο τυχαίες δεν ήταν οι δυο επιχειρήσεις στην Πανεπιστημιούπολη και στο ΑΠΘ μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, στο εξής όταν οι αστυνομικοί διαπιστώνουν φθορές εντός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή επεισόδια γύρω από αυτά, θα παρεμβαίνουν χωρίς χρονοτριβή και δίχως ατέρμονες αναλύσεις με τους πρυτάνεις. Όταν διαπιστώνονται επεισόδια οι αστυνομικοί θα παρεμβαίνουν άμεσα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται ενοχλημένος με την αδράνεια που επέδειξαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σε κάποιες περιπτώσεις, με αποκορύφωμα την εμπρηστική επίθεση στου Ζωγράφου.
Μάλιστα, στην Κατεχάκη διαπιστώνουν πρόθεση «μπαχαλοποίησης» από μερίδα ατόμων με πρόσχημα το νόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Πρύτανης ΑΠΘ: Αυτεπάγγελτη η παρέμβαση των Αρχών
«Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.
«Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τη «μοναδική αλήθεια» τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των Α.Ε.Ι», τόνισε.
Επισήμανε, τέλος ότι «με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».