Παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ κοινωφελών ιδρυμάτων. Ένα Πρόγραμμα που λειτουργεί ως «φυτώριο» και έμπρακτα στηρίζει και ενισχύει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που προάγουν αξίες κοινές.
Το Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης», στο οποίο συμπράττουν δέκα κοινωφελή ιδρύματα με συντονιστή το Ίδρυμα Μποδοσάκη, απευθύνεται σε μικρές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα, τις οποίες υποστηρίζει στην υλοποίηση πρωτότυπων δράσεων μικρής κλίμακας και μέγιστου κοινωνικού αντίκτυπου, στην ενδυνάμωση των δομών τους, καθώς και στην ανάπτυξη ικανοτήτων που θα συμβάλουν στη βιωσιμότητά τους.
Τα «Σημεία Στήριξης» έχουν επιχορηγήσει 150 οργανώσεις μέχρι σήμερα
Το Πρόγραμμα έχει λάβει μέχρι σήμερα πάνω 1.000 αιτήσεις κι έχει επιχορηγήσει 150 οργανώσεις οι οποίες συνεργάστηκαν με 46 Εταίρους για την υλοποίηση των δράσεών τους.
Τα «Σημεία Στήριξης» έχουν ωφελήσει πάνω από 50.000 άτομα κι έχουν εντάξει την οργανωσιακή ενδυνάμωση ως οριζόντια παράμετρο στο πρόγραμμα επιχορήγησης.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιχορηγούμενες οργανώσεις, εκτός από το ποσό της δωρεάς, καλούνται ήδη από τη φάση της υποβολής της αίτησης να αξιολογήσουν τις προτεραιότητες και τις ανάγκες τους σε ό,τι αφορά στην οργανωσιακή τους εξέλιξη και στη συνέχεια να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια σειρά από υπηρεσίες ενδυνάμωσης μέσω του Social Dynamo, NGO hub του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Ένα Πρόγραμμα που εξελίσσεται διαρκώς και αφουγκράζεται τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Απόρροια της συνεχούς εξέλιξής του αλλά και της αναγνώρισης των υφιστάμενων συνθηκών, είναι η αύξηση του ποσού χρηματοδότησης από τις 5.000 ευρώ στις 10.000 ευρώ ανά δράση για τον 7ο κύκλο των Σημείων Στήριξης ο οποίος και εμπλουτίζεται με μια νέα σημαντική θεματική, αυτή των βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων.
Με στόχο το μέγιστο καλό
«Στο Ίδρυμα Μποδοσάκη πιστεύουμε βαθιά στην αξία της συνεργασίας και δη μεταξύ των κοινωφελών Ιδρυμάτων, με τα οποία θεωρούμε σημαντικό να μοιραζόμαστε όσα ως χρηματοδότες γνωρίζουμε και τελικά να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να συμπορευόμαστε προς όφελος της κοινωνίας.
Στηρίζουμε και προωθούμε τις μεταξύ μας συμπράξεις και αναλαμβάνουμε τον συντονισμό τους όταν δοθεί η ευκαιρία. Έτσι, με χαρά το Ίδρυμα Μποδοσάκη συντονίζει για 3η χρονιά το Πρόγραμμα Σημεία Στήριξης, ένα μοναδικό για την Ελλάδα παράδειγμα συνεργασίας Ιδρυμάτων.
Έως σήμερα έχουν υλοποιηθεί επιτυχώς 6 κύκλοι του προγράμματος και στη διάρκειά τους είδαμε ότι το πρόγραμμα λειτουργεί σαν φυτώριο και ότι πολλά από τα «δεντράκια» που στηρίξαμε τα προηγούμενα χρόνια μεγαλώνουν.
Παρατηρούμε δε με χαρά ότι στις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών όχι μόνο υπάρχει πλούσια παραγωγή ιδεών, αλλά και ότι ακόμη και με σχετικά περιορισμένη χρηματοδότηση μπορούν να προκύψουν εξαιρετικά αποτελεσματικές δράσεις», δήλωσε στο ΒΗΜΑ η Jennifer Clarke, Διευθύντρια Προγραμμάτων & Δωρεών του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Ο 7ος κύκλος
Κινητήρια δύναμη ότι οι οργανώσεις που ξεκίνησαν από τα «Σημεία Στήριξης» εξελίσσονται έχοντας θέσει γερά θεμέλια κι ένα όραμα που πραγματικά υπηρετεί τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί: 44 δράσεις για την κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία. 40 δράσεις για την υποστήριξη ατόμων της Τρίτης Ηλικίας. 26 δράσεις για το περιβάλλον. 24 δράσεις για το παιδί (υγεία, παιδική προστασία). 9 δράσεις για την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων. 8 δράσεις για την κοινωνική καινοτομία σε μικρές τοπικές παραθαλάσσιες κοινωνίες. 3 δράσεις για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των ενηλίκων. 3 δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και της επισιτιστικής κρίσης.
Στον 7ο Κύκλο του Προγράμματος συμπράττουν το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Helidoni Foundation.
Μια ουσιαστική υποστήριξη που ξεπερνά τις 900.000 ευρώ
«Τιμή για εμάς που τα συνεργαζόμενα Ιδρύματα έχουν εμπιστευθεί τη Social Dynamo για τον συντονισμό του Προγράμματος για τρίτη χρονιά. Τα “Σημεία Στήριξης” από την έναρξή τους έχει υποστηρίξει συνολικά 157 δράσεις προς όφελος πληθυσμών των οποίων οι ανάγκες συχνά εκπίπτουν του συστήματος κοινωνικής προστασίας.
Το συνολικό ποσό που έχει προσφερθεί για την υποστήριξη των φορέων που υλοποίησαν αυτές τις δράσεις, κατά τους 6 πρώτους κύκλους, ξεπερνά το ποσό των 900.000 ευρώ.
Τα συνεργαζόμενα Ιδρύματα καταβάλλουν προσπάθειες να αφουγκραστούν και να ανταποκριθούν στις κοινωνικές ανάγκες κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγέθυνση του Προγράμματος – τόσο σε ποσοτικούς, όσο και σε ποιοτικούς όρους- χωρίς φυσικά να χάνει τη φυσιογνωμία του που δεν είναι άλλος από την απεύθυνσή του σε μικρές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών», ανέφερε η Επικεφαλής Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης της ΚτΠ του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Σταυρούλα Παλαιολόγου.
Ο λόγος σε τρεις από τις οργανώσεις που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί, μεταξύ πολλών άλλων, σε προηγούμενους χρηματοδοτικούς κύκλους του προγράμματος. Είναι οι άνθρωποι που έγιναν κομμάτι των Σημείων Στήριξης. Είναι κάποια από εκείνα τα «δεντράκια» που με φροντίδα μεγάλωσαν κι έγιναν δέντρα με ρίζες δυνατές.
Η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου του “Women on Top”, η Αργυρώ Σπυριδάκη από το «Διαβάζω Για τους Άλλους» και ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος του “Messolonghi by Locals” μίλησαν για τη συμμετοχή τους στα «Σημεία Στήριξης» αλλά και για το πώς το Πρόγραμμα συνέβαλε καταλυτικά στην εξέλιξή τους.
Διαγενεακό mentoring από το «Women on Top»
Το “Women on Top” ξεκίνησε το 2012 ως ένα Facebook Mentoring Group. To mentoring ήταν και παραμένει στον πυρήνα του οργανισμού για αυτό και το Πρόγραμμα που έτρεξαν στον 3ο Κύκλο των Σημείων Στήριξης το ονόμασαν «Εμπειρία Ζωής» και είχε σκοπό να φέρει κοντά γυναίκες 65+ με γυναίκες που ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους ζωή για να κάνουν εθελοντικά mentoring.
Δεν είχαν καταθέσει ποτέ ξανά αίτηση χρηματοδότησης σε κανένα πρόγραμμα. Για να λάβουν μέρος και να δηλώσουν συμμετοχή έγιναν ΑΜΚΕ. Μέχρι τις 13 Ιουλίου του 2018 το Women On Top ήταν μια άτυπη ομάδα. Αυτό ήταν για εκείνες ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα γιατί τους έδωσε μια ώθηση για να κάνουν τελικά αυτό πραγματικά ήξεραν ότι έπρεπε να κάνουν.
«Η αίτηση στα “Σημεία Στήριξης” ήταν ένα σπρώξιμο για να βγούμε από τη ζώνη ασφαλείας μας. Θα το κάναμε έτσι κι αλλιώς αλλά το Πρόγραμμα ήταν μια πολύ καλή αφορμή. Ήταν η πρώτη φορά και για αυτό μαζί με τη Στέλλα Κάσδαγλη (σσ επίσης συνιδρύτρια) αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από κάτι που ξέραμε να κάνουμε αλλά να το δούμε ως μια ευκαιρία για να εξελιχθούμε.
Το Πρόγραμμα ήταν αυτό που τώρα θα λέγαμε διαγενεακό mentoring, κάτι που θέλαμε να κάνουμε έτσι κι αλλιώς σε μεγαλύτερη κλίμακα και τόσο στοχευμένα και πλαισιωμένα.
Στόχος μας ήταν πενήντα γυναίκες που βρίσκονταν λίγο πριν ή λίγο μετά την ολοκλήρωση της επαγγελματικής τους πορείας να προσφέρουν εθελοντικά mentoring σε πενήντα γυναίκες που κάνουν τώρα τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Δύο τα ωφελούμενα μέρη: οι mentees αλλά και οι μέντορες», αναφέρει στο ΒΗΜΑ η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Συνιδρύτρια του Women on Top και Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης και Εκπαιδευτικών Παρεμβάσεων.
Το Women On Top εργάζεται για την επαγγελματική και οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και για την ισότητα στην αγορά εργασίας, έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα εξέλιξης από το 2012.
«Το Πρόγραμμα μάς βοήθησε πάρα πολύ να εξελίξουμε τους τρόπους με τους οποίους αναζητάμε γυναίκες για να διευρύνουμε τη δεξαμενή των μεντόρων μας. Και από άποψη δημιουργικότητας αλλά και από άποψη ανάπτυξης δικτύου. Αναπτύξαμε μηχανισμούς, δεξιότητες, ώστε να πείθουμε γυναίκες να γίνουν μέντορες γιατι έχουν να προσφέρουν.
Η συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα άφησε μια κληρονομιά για το πώς διαχειριζόμαστε τα έργα – και από άποψη προϋπολογισμού αλλά και από άποψη υλοποίησης. Μας εμπιστεύτηκε ένα Πρόγραμμα σαν τα “Σημεία Στήριξης” και κατ΄επέκταση το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα που ήταν για εμάς σπουδαίο. Πριν από ενάμιση χρόνο, μέσω crowdfunding ιδίων πόρων αλλά και δωρεών, φτιάξαμε τη δική μας πλατφόρμα mentoring.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο τρέχει από την ομάδα μας καθημερινά και εξελίσσεται. Είναι ένα έργο που μας δίνει πίσω σε καθημερινή βάση, δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί για να δούμε το αποτύπωμά του», προσθέτει η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου.
Βιωματικά πολυαισθητηριακά εργαστήρια στα σχολεία από το «Διαβάζω για τους Άλλους»
Με όραμα ο κάθε πολίτης -βλέπων ή μη- να μπορεί να διαβάσει όποιο βιβλίο θέλει, το «Διαβάζω για τους Άλλους» στοχεύει στη μεγιστοποίηση της παραγωγής ακουστικών βιβλίων για τα τυφλά και έντυπο-ανάπηρα άτομα. Αποστολή του η ισότιμη πρόσβαση για τους μη βλέποντες και τις άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στη γνώση, στη μάθηση και στα βιβλία.
Η ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των ηλικιωμένων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας μέσω των ζωντανών αναγνώσεων λογοτεχνικών αποσπασμάτων από εκπαιδευμένους εθελοντές αναγνώστες.
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με το κοινωνικό πρόβλημα της μη ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης στη γνώση και τη μάθηση.
«Το Πρόγραμμα ήταν για εμάς μια ευκαιρία να υλοποιήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στον τρίτο άξονα δράσεων του οργανισμού που είναι η ευαισθητοποίηση, το οποίο είναι κι ένα πεδίο που χρηματοδοτείται πιο δύσκολα.
Διοργανώσαμε βιωματικά πολυαισθητηριακά εργαστήρια τα οποία έλαβαν χώρα εντός του σχολικού πλαισίου με τη συμμετοχή εκπαιδευμένων εθελοντών και εκπαιδευτικών. Βοηθήσαμε τα παιδιά να καταλάβουν πώς ζουν, πώς κινούνται, πώς διαβάζουν τα παιδιά με οπτική αναπηρία.
Απώτερος στόχος μας να μειώσουμε τα φαινόμενα αποκλεισμού των ατόμων με απώλεια όρασης στο σχολικό περιβάλλον», αναφέρει στο ΒΗΜΑ η Αργυρώ Σπυριδάκη, Ιδρύτρια και Διευθύντρια του «Διαβάζω Για τους Άλλους».
Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία της Αττικής και της Κρήτης με πολύ χαρακτηριστικό για τη σημασία του έργου το παράδειγμα ενός μαθητή της Β’ τάξης του Δημοτικού ο οποίος είπε: «πρώτη φορά μάς μίλησαν για τους τυφλούς». Η φράση αυτή καταδεικνύει την αναγκαιότητα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (και) σε θέματα αναπηρίας.
«Η συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα μάς έδωσε εμπειρία αλλά και την ευκαιρία να συνεργαστούμε με άλλους φορείς. Κερδίσαμε τα πρώτα γράμματα της αλφαβήτου ώστε να μπορούμε τώρα πια να συνεργαστούμε κάτω από άλλα πλαίσια. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες», συμπληρώνει η Αργυρώ Σπυριδάκη αναφέροντας πως το Πρόγραμμα του βοήθησε να εντοπίσουν ακόμα μια ανάγκη.
«Υλοποιούμε μια πρόταση, μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη, εκπαιδεύοντας εκπαιδευτικούς στο πώς θα δημιουργούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την αναπηρία μέσα στην τάξη.
Και θέλουμε να πάμε κι ένα βήμα παραπέρα με το πώς οι εκπαιδευτικοί θα συμπεριλαμβάνουν παιδιά με αισθητηριακές αναπηρίες στο μάθημα. Συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα καταγράψει τις “σωστές” λέξεις που χρησιμοποιούμε για την αισθητηριακή αναπηρία και θα δοθεί τόσο σε εκπαιδευτικούς, όσο και σε δημοσιογράφους».
“Messolonghi by Locals”, χαρτογραφώντας την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου
Ο Αλέξανδρος και η Κύρα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Μεσολόγγι. Έφυγαν για σπουδές όμως η επιστροφή στον τόπο τους ήταν για εκείνους μονόδρομος.
«Μεγαλώσαμε σε έναν τόπο ακούγοντας διαρκώς πόσο όμορφος είναι και πόσο δεν έχει αναδειχθεί και δεν έχει μέλλον. Όταν σπουδάσαμε και θελήσαμε να επιστρέψουμε, ακούσαμε “τι θα κάνετε στο Μεσολόγγι;”
Υπήρχε η αίσθηση ότι το να γυρνάς στην επαρχία εμπεριέχει κι ένα μεγάλο κομμάτι προσωπικής αποτυχίας: γυρίζεις πίσω, άρα δεν έχεις κάτι καλό να κάνεις», αναφέρουν στο ΒΗΜΑ ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος και η Κύρα Παπανικολάου, Συνιδρυτές και Διαχειριστές του “Messolonghi by Locals”, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία το 2018.
Σκοπός του οργανισμού είναι η ενίσχυση της συλλογικότητας στην τοπική κοινότητα του Μεσολογγίου μέσω της συμμετοχικής χαρτογράφησης της πόλης με τη μορφή πολιτιστικών διαδρομών αλλά και μέσα από την δημιουργία και προώθηση πολιτιστικών δράσεων.
Οι δράσεις του οργανισμού αφορούν στην μελέτη, ανάδειξη και διαφύλαξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβαλλοντικού πλούτου και στη δημιουργία προγραμμάτων εναλλακτικού πολιτιστικού τουρισμού και οικοτουρισμού.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να έχεις όνειρα και θέληση. Δεν έχει σημασία πού μένεις. Για αυτό έχουμε και το σλόγκαν “Live Local, Think Global”. Ο τόπος δεν είναι όριο, είναι πηγή έμπνευσης, κίνητρο κι όχι περιοριστικός παράγοντας», σημειώνει η Κύρα Παπανικολάου η οποία έκανε το Διδακτορικό της αφού είχε πια επιστρέψει στο Μεσολόγγι.
«Να δημιουργήσουμε μια νέα ευκαιρία για τον τόπο μας, αυτό θέλαμε. Μέσω της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα είχαμε ένα εξάμηνο καθημερινής δράσης. Όραμά μας είναι η δημιουργία μιας ενεργής και δυναμικής τοπικής κοινότητας που συμμετέχει στα κοινά, εκφράζεται, δημιουργεί, συνεργάζεται και δρα με συλλογικό πνεύμα για συλλογική ευημερία.
Η στόχευσή μας είναι ο κόσμος που θέλει να δει κάτι διαφορετικό, προσπαθήσαμε πόρτα-πόρτα να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους. Είχαμε ήδη παρουσία στον τόπο με τους Saltsinistas, οπότε δεν εμφανιστήκαμε ξαφνικά. Είχαμε γνωρίσει ανθρώπους που μας έφεραν κοντά οι κοινές μας ανησυχίες και οι δράσεις και ήταν πιο εύκολο να “αγκαλιάσουν” την προσπάθεια.
Σημαντικό κομμάτι του οργανισμού είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Θέλουμε τα παιδιά από μικρά να έχουν τη γνώση και να ανακαλύψουν τον τόπο τους. Για παράδειγμα δίνουμε μεγάλη έμφαση στη λιμνοθάλασσα και στη ζωή των ψαράδων.
Έτσι, τα δύο τελευταία χρόνια κάνουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν τα σχολεία της περιοχής, με τα παιδιά να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες των ψαράδων. Τα παιδιά γνωρίζουν τη λιμνοθάλασσα μέσα από τα μάτια των ψαράδων, αποκτούν βιωματική γνώση.
Τώρα πια προσπαθούμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο το κομμάτι του τουρισμού για αυτό θα ανοίξουμε ένα κέντρο πληροφόρησης. Είμαστε ο κόμβος για να γνωρίσει κανείς κι άλλους τοπικούς φορείς.
Χειροπιαστό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας μας είναι το τριήμερο Φεστιβάλ που διοργανώνουμε κάθε χρόνο», προσθέτει ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος με πλατύ χαμόγελο για όσα έχουν καταφέρει αλλά και για όσα έρχονται.
H περίοδος υποβολής αιτήσεων για τον 7ο Κύκλο των «Σημείων Στήριξης» λήγει στις 30 Απριλίου 2024. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο του 2024.
Κεντρική Φωτογραφία: Διαδικτυακά εργαστήρια για μαθητές στην Αττική με στόχο την αντιμετώπιση του ειδικού φόβου που σχετίζεται με τις εξετάσεις υγείας, από την οργάνωση «ΑΝΑΣΣΑ» σε συνεργασία με την ομάδα του Εργαστηρίου Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του 6ου κύκλου του Προγράμματος «Σημεία Στήριξης», με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.