Οι πολίτες της Αθήνας δεν λησμονούν ότι από την τηλεμαχία των υποψήφιων δημάρχων, πριν μερικούς μήνες, αναδείχθηκε για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές υποψήφιος τόσο ικανός και κατάλληλος για τη θέση του δημάρχου, όσο ο καθηγητής Χάρης Δούκας, που είχε ασχοληθεί μάλιστα με την υποψηφιότητά του ελάχιστο χρόνο. Οι Αθηναίοι κατανόησαν ότι η «προσωπικότητα» του δήμαρχου θα είχε ιδιαίτερη σημασία για τη ζωή τους, και αυτό αποδείχθηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης που του έδωσαν.
Από τη στιγμή όμως που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο δήμαρχος, άρχισαν έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις του, ακόμη και παρεμβάσεις στις οικονομικές δυνατότητες του δήμου με τον αποκλεισμό του από την «Ανάπλαση Α.Ε.». Και φυσικά, τα φαινόμενα αυτά δεν προέρχονται από τους πολίτες.
Αιχμές κατά του δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα άφησε κατά τη διάρκεια της ώρας του πρωθυπουργού ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τη στεγαστική κρίση και τα κλειστά ακίνητα, και αντιμετώπισε με ειρωνεία την αναφορά του Δημάρχου σε «συλλογικότητες» .
Ο Δήμαρχος αντέδρασε λέγοντας ότι οι άστεγοι, τα άτομα με αναπηρία, οι φοιτητές, οι καλλιτέχνες, η κοινωνία των πολιτών, αυτές είναι οι συλλογικότητες, τις οποίες υπερασπίζεται, και λυπάται, πραγματικά, για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Οσον αφορά, εξάλλου, τα κλειστά ακίνητα, ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει την προσπάθεια που κάνει, τις σχετικές συζητήσεις που είχε με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κυρία Σοφία Ζαχαράκη, αλλά και τη δημόσια τοποθέτησή του στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Κάλεσε, τέλος, τον πρωθυπουργό να στηρίξει εμπράκτως τις πρωτοβουλίες του δήμου για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών.
Πολλή συζήτηση έγινε, εξάλλου, για τις απόψεις του δημάρχου σχετικά με τις καταλήψεις, ενώ ο ίδιος ήταν σαφέστατος. Πιστεύει, όπως είπε, ότι στις γενικές συνελεύσεις τους οι φοιτητές αποφασίζουν να γίνει ένας αγώνας διεκδίκησης για τομέλλον τους και έχουν δίκιο, και για τις καταλήψεις στα κτίρια ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όπου δεν πρέπει να υπάρχουν καταλήψεις, να τηρηθεί ο νόμος».
Τέλος, σχετικά με την νομιμότητα των καταλήψεων επεσήμανε ότι υπάρχουν δυσκολίες μεγάλες να βρεθεί χώρος για έκφραση, πολιτισμό και δραστηριότητες και ότι εδώ πρέπει και ο ίδιος να δώσει μία ευκαιρία σε συλλόγους, σε συλλογικότητες να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν και να εκφραστούν. Οι απόψεις αυτές του δημάρχου με επίκεντρο τις «συλλογικότητες» ξεσήκωσαν θύελλα.
Αντιδράσεις, εξάλλου, ακολούθησαν τις προάλλες, γιατί ο δήμαρχος αποφάσισε να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, φωτίζοντας το δημαρχείο με την σημαία της Γεωργίας Λαλέ, μια καλλιτεχνική δημιουργία, που ανέβηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, και απεσύρθη με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Σε προηγούμενο άρθρο μου από τη στήλη αυτή είχα εκφράσει τις απόψεις μου «Περί σημαίας Ελληνικής».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο δήμαρχος υποδέχθηκε στην Αθήνα τον κολομβιανό ακαδημαϊκό Κάρλος Μορένο, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, με την ιδιότητά του ως εμπνευστή της «πόλης των 15 λεπτών». Η «πόλη των 15 λεπτών» δεν είναι θεωρητική έννοια, πρόκειται για μια πόλη στην οποία οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, εκπαίδευση, πράσινο, ψυχαγωγία) εντός τετάρτου της ώρας. Προϋπόθεση φυσικά είναι η μετακίνησή τους είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο.
Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών βρέθηκαν τα θέματα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, της πράσινης μετάβασης των πόλεων και της ελεύθερης πρόσβασης στον δημόσιο χώρο. Συμφώνησαν μάλιστα να συγκροτηθούν κοινές ομάδες εργασίας, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες ολιστικών παρεμβάσεων στην αρχή σε πιλοτικό επίπεδο και σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας.
Ο Χάρης Δούκας είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για μια διαφορετική Αθήνα και να κερδίσει τη μάχη για την κλιματική αλλαγή. Για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία του ουδέν σχόλιον εγένετο.
Ως κάτοικοι αυτής της πόλης, ας ευχηθούμε σύντομα να σταματήσει η αντιπαλότητα, που τελικά δεν ωφελεί κανέναν, στην ουσία μάλιστα βλάπτει εμάς τους Αθηναίους πολίτες, που εκφραστήκαμε πριν λίγους μήνες, τόσο λίγους μάλιστα, που δεν αντέχουν σε τέτοιες κριτικές και παράλογες απαιτήσεις.
Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.