Πέντε επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες από την περιοχή του Έβρου έκλεισαν την δεύτερη ημέρα του East Macedonia & Thrace Forum II που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη από το City Hub Events του ομίλου Alter Ego Media σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.
Τη συζήτηση συντόνισε η Φελίνα Καζάκου, και οι πέντε επιχειρηματίες κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους αλλά και μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας ώστε η περιοχή παρά τις δυσκολίες να καταφέρει να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και να κρατήσει τον κόσμο στον ακριτικό αυτόν τόπο της χώρας μας.
Η Ελένη Ναλμπάντη, ιδρύτρια της επιχείρησης αργυροχρυσοχοίας Kazanabla Jewels & Nalbanti Jewels εξήγησε γιατί μια τόσο επιτυχημένη εταιρεία επιμένει να δραστηριοποιείται στην ακριτική περιοχή διαθέτοντας δύο καταστήματα και ένα διαδικτυακό ηλεκτρονικό κατάστημα. “Ειμαι Εβρίτισσα” είπε η κα Ναλμπάντη προσθέτοντας πως “αν δεν επιχειρήσω εγώ στον τόπο μου, τότε ποιος θα έρθει να το κάνει;”. Κάλεσε δε το κράτος να προσφέρει κίνητρα στους επιχειρηματίες της περιοχής.
Η Χρύσα Αργυρακάκη, η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού, υπογράμμισε ότι “όλα μας τα πρότζεκτ έχουν προτεραιότητα την ανάγκη για δημιουργία” και ότι προτάσσει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία, τα ήθη και έθιμα της Θράκης. Σε μπουτίκ ξενοδοχείο της, λειτουργεί μόνιμη γκαλερί, παρέχει στέγη σε τοπικούς παραγωγούς, ενώ τοπικά προϊόντα χρησιμοποιούνται στο μενού των ξενοδοχείων της. Επίσης έχει ιδρύσει και Σήμα Ηθικής Επιβράβευσης για προϊόντα και παροχής υπηρεσιών με απώτερο στόχο να ενισχύσει τον προβληματισμό του κόσμου και όσων δρουν επιχειρηματικά για μια βιώσιμη ανάπτυξη και για προτεραιότητα στις ηθικές αξίες που πρέπει να είναι πιο πάνω και από το κέρδος, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η Κούλα Λεγγέτση μέλος του τοπικού Επιμελητηρίου και επιχειρηματίας στον τομέα των υπηρεσιών αναφέρθηκε στο μητρώο γυναικείων επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Έβρου με σκοπό να ενημερώνει με προγράμματα που τρέχουν τις γυναίκες επιχειρηματίες ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ως φορέας προσπαθούν να πιέζουν το κεντρικό κράτος ώστε οι επιδοτήσεις να δίδονται πιο γρήγορα και να αναζητηθούν νέα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων της περιοχής.
Η Κική Χατζησάββα, ιδιοκτήτρια οινοποιείο και καλλιεργήτρια αμπελώνων, αναφέρθηκε στο πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να εργάζεται στην ύπαιθρο. “Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα”, είπε, όπως π.χ. η έλλειψη εργατικών χεριών.
«Στον Έβρο νιώθουμε παραμελημένοι από το κεντρικό κράτος, δε βλέπουμε τις υποδομές που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί», τόνισε η κα Χατζησάββα, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση με τα τρένα λέγοντας ότι «ο σιδηρόδρομος είναι απών από την πόλη», ενώ απηύθυνε έκκληση οι εξαγγελίες που έγιναν για έργα υποδομών να γίνουν πραγματικότητα σύντομα. Ζήτησε δε στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς πολύς κόσμος από την περιοχή έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό.
Αναφερόμενη στη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τον Εβρο πέρσι, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τα αμπέλια της, υπογράμμισε ότι οι πληγέντες ακόμα δεν έχουν πάρει καμιά αποζημίωση, ενώ ζήτησε φορολογικά κίνητρα και κάποιες επιδοτήσεις για τους πληγέντες της πυρκαγιάς ώστε να κάνουν μια νέα εκκίνηση.
H Δήμητρα Δετσαρίδου, που δραστηριοποιείται στην αγροτική οικονομία και την παραγωγή ζωοτροφών αναφέρθηκε στο πόσο δύσκολο είναι «να κρατηθούν οι επιχειρήσεις παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς δίνονται». Τόνισε πως είναι μεγάλο το κόστος μεταφοράς των προϊόντων και ότι είναι «άχρηστος ο σιδηρόδρομος!».
Επισήμανε ότι συχνά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές από τους αρμοδιους φορείς, και προειδοποίησε ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν εάν δεν έχουν την υποστήριξη της κάθε κυβέρνησης. «Χρειαζόμαστε στήριξη, ο Εβρος αδειάζει από κόσμο που κατεβαίνει στην Αλεξανδρούπολη», σημείωσε για να προσθέσει ότι είναι σημαντικό «να ενδυναμώσουμε τις υπάρχουσες επιχειρήσεις».