Γεωστρατηγικό πόλο και «πυλώνα ασφάλειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη νοτιοαανατολική Ευρώπη» χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας με τη δημοσιογράφο του in Αλεξάνδρα Φωτάκη στο συνέδριο του East Macedonia & Thrace Forum II που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη από το City Hub Events του ομίλου Alter Ego Media σε συνεργασία με την Tsomokos Communications, με στόχο την ανάδειξη του κρίσιμου γεωστρατηγικού και οικονομικού ρόλου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι προφανώς και η Ελλάδα θα λάβει μέρος στο θαλάσσιο διάδρομο για τη Γάζα, προσθέτοντας ότι χρειάζονται να γίνουν κι άλλα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.
Για την φρεγάτα «Ύδρα»
Αναφερόμενος στην εμπλοκή της φρεγάτας Ύδρα σε επεισόδιο στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια» στην κατάσταση με τις επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή, προσθέτοντας ότι «είμαστε εκεί με αμυντικό και όχι επιθετικό ρόλο».
Απαντώντας «σε όσους λένε ότι πρέπει να είμαστε ουδέτεροι» είπε πως ως «πρώτη ναυτική δύναμη δεν έχουμε μόνο προνόμια, έχουμε και υποχρεώσεις», ενώ ερωτηθείς για τους κινδύνους απάντησε πως «πάντα υπάρχει στάθμιση κινδύνου» και επανέλαβε:
«Δεν θα εμπλακούμε σε επιθετικές ενέργειες» και ότι «βρισκόμαστε εκεί για να προστατεύσουμε την ελληνική ναυσιπλοΐα».
Ξεκαθάρισε παράλληλα πως δεν θα σταλούν ελληνικές στρατιωτικές μονάδες στην Ουκρανία.
Δύσκολα θέματα συζήτησης με την Τουρκία
Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αφού είπε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, συμπλήρωσε πως πρέπει να πάρουμε τα πράγματα σε λογική σταδιακής εμβάθυνσης.
«Πρέπει να συζητήσουμε και τα μείζονα προβλήματα» είπε ο κ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας. Πρόσθεσε πως ο διάλογος με Φιντάν θα συνεχίσει για όλα τα ζητήματα και έκανε γνωστό πως θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν τον Μάιο.
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία να διαχειριστούμε ζητήματα που έχουν παράγει κρίσεις στο παρελθόν».
Για το Κυπριακό είπε ότι είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να καθίσουν να συζητήσουν το μέλλον της Κύπρου στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι διμερές» την υπόθεση Μπελέρη. «Διατηρούμε ανοιχτές όλες τις επιλογές», είπε προσθέτοντας ότι «το βέτο δεν είναι αυτοσκοπός».