Ανυπόστατα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα όσα λέγονται για το μπάζωμα του χώρου στο δυστύχημα στα Τέμπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι πολιτικοί αρχηγοί χτίζουν καριέρες στα Τέμπη και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη που ερευνά τις ευθύνες για την τραγωδία.
Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη (Σκάι) αφορούσε τα ομοφοβικά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη. «Έχετε δίκιο να ξεκινάτε με ένα θέμα που πρέπει να μας κινητοποιεί όλους για να μην επαναληφθεί η εικόνα της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και οι ύποπτοι θα δικαστούν με το νέο νομικό πλαίσιο. Υπήρξε μία κινητοποίηση της κοινωνίας που λέει δεν είμαστε αυτοί»
«Η κυβέρνηση» προσέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης «κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για το μπούλινγκ στα σχολεία, γιατί στο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν πολλά νέα παιδιά. Η πλατφόρμα για το bulling ενεργοποιείται για να καταπολεμήσει περιστατικά βίας. Προφανώς δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο κατασταλτικά. Έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας κυρίως στις γειτονιές. Είναι θέμα που μας στεναχωρεί και μας κινητοποιεί για να κάνουμε κάτι ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο όπως στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, εφόσον υπάρχουν παραπομπές στη δικαιοσύνη πρέπει να δικαστούν.
Τι είπε για τα Τέμπη
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ στενάχωρη και δυσάρεστη» τη συζήτηση για τα Τέμπη. «Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα φημών που αδικούν το μέγεθος της τραγωδίας και δεν βοηθούν στην αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης. Τον τελευταίο λόγο μπορεί να έχει μόνο η δικαιοσύνη. Θεωρώ απολύτως λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Εμείς σε άλλες στιγμές επιλέξαμε να μην κάνουμε το ίδιο», δήλωσε.
Αναφερόμενος στα περι συγκάλυψης ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς αναρωτιέμαι; Δεν θα ξεχάσω την ημέρα που βρέθηκα στο τοπίο του δυστυχήματος. Είναι ό,τι πιο δύσκολο κάνω και ξέρω ότι έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος ώστε να πάνε οι γερανοί για να βρούμε σορούς. Αυτή ήταν η πραγματικότητα και να λένε κάποιοι για μπάζωμα και τσιμέντωμα. Λυπάμαι και οργίζομαι. Η δουλειά έγινε από τους επιχειρησιακούς παράγοντες με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρχαν βαγόνια που εξαφανίστηκαν; Τι συνέβη; Εξαερώθηκαν; Περιμένω απαντήσεις από τον δεύτερο πραγματογνώμονα».
Ευθύνες στους πολιτικούς αρχηγούς
«Λυπάμαι γιατί σε αυτό το περιβάλλον της ψηφιακής δημοκρατίας υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες από πολιτικούς αρχηγούς που προσπαθούν να χτίσουν καριέρες με παλαβομάρρες ενόψει Ευρωεκλογών και αναφέρομαι στον Κ. Βελόπουλο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια για τα Τέμπη» υπογράμμισε
Τι είπε για την ακρίβεια και κατώτατο μισθό
«Είναι το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα. Πώς απαντάμε; Με αυξήσεις μισθών. Θα επιμείνω σε αυτό γιατί έχουμε θέσει στόχο το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ και ο κατώτατος 950. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οικογένειες που απέκτησαν παιδί το 2023 θα αποκτήσουν πρόσθετη στήριξη» Τόνισε, επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού που θα φτάσει πάνω από 800 ευρώ.
Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα
Τέλος στα σενάρια για το έκτακτο επίδομα Πάσχα έβαλε ο Πρωθυπουργός. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι «Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο προϋπολογισμό. Πρέπει να ξέρουμε ότι θα υλοποιηθεί. Αν πρέπει να κάνουμε κάτι, θα κάνουμε κάτι στο τέλος του χρόνου. Θα μπορούσα να σκεφτώ ότι έρχονται εκλογές και άρα «δώσε κάτι», αλλά δεν θα το κάνω. Δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα» είπε.
Αποστάσεις από Ασημακοπούλου leaks
Αποστάσεις κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου σχετικά με την υπόθεση των e-mails που φέρεται να έστειλε η ευρωβουλευτής σε απόδημους Ελληνες.
«Η υπόθεση με τα email που φέρεται να έστειλε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στους απόδημους πρέπει να διερευνηθεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης.
«Η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί και από τη δικαιοσύνη και από το υπουργείο Εσωτερικών. Κάνουμε και εμείς τη δική μας έρευνα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος, διέταξε εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κατοίκων του εξωτερικού.