Ερευνητές του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης δημιούργησαν από αποτσίγαρα θερμοακουστικά οικολογικά πάνελ που βελτιώνουν την ακουστική και τη θέρμανση.
Οι έρευνες αναφέρουν ότι πάνω από 5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα καταναλώνονται ετησίως σε όλο τον πλανήτη, αφήνοντας δισεκατομμύρια από τα αποτσίγαρα ή τα φιλτράκια καπνού πεταμένα στους δρόμους και τα ποτάμια δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, τεράστιο οικολογικό πρόβλημα.
Οι ερευνητές του Universidad Politecnica de Madrid κατάφεραν να δημιουργήσουν θερμοακουστικά οικολογικά πάνελ με απορρίμματα αποτσίγαρων που βελτιώνουν τις ακουστικές και θερμομονωτικές ιδιότητες των συμβατικών πάνελ γύψου!
Αποτσίγαρα και περιβαλλοντικό κόστος
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα αποτσίγαρα αντιπροσωπεύουν 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιβαλλοντικό κόστος. Ως εκ τούτου, το να μπορούμε να τους δώσουμε μια νέα ζωή που επιτρέπει τη μείωση των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον αποτελεί σημαντική πρόκληση για την επίτευξη μιας πιο κυκλικής και βιώσιμης οικονομίας. Μια ομάδα ερευνητών από το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης (UPM) ανέλαβε αυτήν την πρόκληση και κατάφερε να δημιουργήσει έναν νέο τύπο θερμοακουστικών ecopanel χρησιμοποιώντας αποτσίγαρα ως κεντρικό στοιχείο για τη μόνωση.
Η ενσωμάτωση των αποβλήτων
Η χρήση συμβατικών μονωτικών υλικών γνωρίζει μεγάλη άνθηση λόγω της αύξησης των θερμικών και ακουστικών απαιτήσεων που ορίζονται από τους κανονισμούς για την κατασκευή και την αποκατάσταση κατοικιών. Αυτά τα υλικά επιδιώκουν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και να βελτιώσουν τη θερμική και ακουστική ζωή των κατοίκων. Ωστόσο, η αύξηση της χρήσης του δεν είναι χωρίς προβλήματα για το περιβάλλον. Για παράδειγμα, η εταιρεία πληροφοριών του κλάδου Alimarket προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση των απορριμμάτων ορυκτοβάμβακα τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές επέλεξαν να αναζητήσουν νέα υλικά που ενσωματώνουν απόβλητα και παρέχουν στο κατασκευαστικό στοιχείο καλύτερη θερμική και ακουστική απόδοση, ενσωματώνοντας κριτήρια κυκλικής οικονομίας.
«Στόχος μας ήταν να βρούμε έναν τρόπο να βελτιώσουμε την ακουστική απορρόφηση στη γυψοσανίδα δίνοντας παράλληλα μια νέα ζωή σε ένα υλικό που είναι δύσκολο να καταστραφεί και να ανακυκλωθεί, όπως τα αποτσίγαρα και αν βελτιώσουμε παράλληλα και τη θερμομόνωση τότε όλα θα είναι πολύ καλύτερα», εξηγούν οι συγγραφείς που συμμετείχαν στη μελέτη.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν με μια συμβατική μήτρα γύψου στην οποία ενσωμάτωσαν ένα από τα απόβλητα από τον καπνό, που ήταν συγκεκριμένα φίλτρα τσιγάρων.
«Τα αποτσίγαρα υποβάλλονται σε διαδικασία καθαρισμού πριν από τη χρήση, προετοιμάζονται σε διαφορετικές μορφές και αναμειγνύονται με τον σοβά, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνονται στην επιφάνεια φινιρίσματος του τελικού κομματιού», εξηγούν ερευνητές από την Ανώτατη Τεχνική Σχολή Κτιρίων του UPM.