«Η ακοή είναι μια από τις πέντε αισθήσεις, η ακρόαση όμως είναι τέχνη» είχε πει ο Αμερικανός σκιτσογράφος Frank Tyger και το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, για κάθε ακροατήριο, είναι αν το μήνυμα που εκπέμπει, μπορεί να ακουστεί καθαρά και κρυστάλλινα στο πρόσωπο, ή την ομάδα ατόμων, που ορίζεται ως δέκτης.
Όσον αφορά την πολιτική, η πιο άμεση μορφή επικοινωνίας, πομπού και δέκτη, είναι μια ολομέλεια. Εκεί, που τα στελέχη και οι φίλοι του κόμματος θα πάρουν τον λόγο και θα τοποθετηθούν. Εκεί, που οι πολιτικοί έρχονται σε άμεση επαφή με τη βάση και συζητούν για εκείνα τα θέματα που τους πληγώνουν, αλλά και για εκείνα που τους… «πορώνουν».
Το ΒΗΜΑ ακολούθησε τον γραμματέα του ΠαΣοΚ Ανδρέα Σπυρόπουλο σε μία ολομέλεια που έγινε στο Καρπενήσι. Πέρασε μία ολόκληρη ημέρα με τον άνθρωπο που συνδέει, με τη θέση του, όλα τα κομμάτια του παζλ της Χαριλάου Τρικούπη. Με εκείνον που φροντίζει να ακουστεί το μήνυμα της βάσης στην κορυφή της ηγεσίας. Να ακουστούν τα παράπονα, αλλά και τα μπράβο των ανθρώπων που κυβέρνησαν, έχασαν, απαξιώθηκαν στο συλλογικό υποσυνείδητο και τώρα δείχνουν πως ανακάμπτουν.
24 ώρες με τον γραμματέα του ΠαΣοΚ
Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ξυπνάει νωρίς το πρωί και το πρώτο πράγμα που ακούει είναι το κλάμα ή το γέλιο της νεογέννητης κόρης του. Δηλώνει χαζομπαμπάς και όπως λέει «όσο χρόνο κι αν περνάω μαζί της είναι λίγος. Έχω φωτογραφίες και βίντεο στο κινητό μου για τις στιγμές που μου λείπει, αλλά δεν είναι το ίδιο, την σκέφτομαι όλη την ώρα».
Όπως εξηγεί στο ΒΗΜΑ πριν φύγει από το σπίτι θα την πάρει αγκαλιά. Αν χρειαστεί θα την αλλάξει και στη συνέχεια θα μετάβει, συνήθως, σε κάποιο τηλεοπτικό σταθμό. Στον δρόμο θα ανοίξει το κινητό του, για να δει το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και θα βρει λίγο χρόνο για να διαβάσει εφημερίδες.
Μετά την τηλεόραση πηγαίνει στη Χαριλάου Τρικούπη, μετέχει σε συσκέψεις, σε αυτό που δημοσιογραφικά ονομάζουμε ως πρωινό καφέ και στη συνέχεια, επικοινωνεί με γραμματείς ανά την Ελλάδα από τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις είναι το οικονομικό. Αυτό του μεταφέρουν στα τηλέφωνα. Η στέγαση και η συντήρηση των γραφείων των οργανώσεων κοστίζουν. Ενοίκια, λογαριασμοί και κοινόχρηστα τρέχουν και τα μέλη καλύπτουν αυτά τα έξοδα από την τσέπη τους ή με λεφτά που βγάζουν από εκδηλώσεις.
Η περιοδεία στο Καρπενήσι
Μετά τον πρωινό καφέ συνήθως έχει κάποια ραντεβού. Το μεσημέρι της Τετάρτης όμως μπήκε στο αυτοκίνητο για να πάει εκείνος σε ένα ραντεβού που ήταν στο Καρπενήσι. Κάθισε στη θέση του συνοδηγού και στο δρόμο μίλησε αρκετές φορές στο τηλέφωνο. Επικοινώνησε κατά τη διάρκεια της διαδρομής και με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη.
Όταν έφτασε στη Λαμία έκανε μία στάση, προκειμένου να δώσει μία συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Η μεταρρύθμιση στην παιδεία και η απονομή δικαιοσύνης για την τραγωδία των Τεμπών, μαζί με τις προτάσεις του ΠαΣοΚ για την κοινωνική κατοικία, αλλά και την υγεία ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν σε αυτό τραπέζι του τηλεοπτικού διαλόγου.
Ωστόσο, ψηφοφόροι που τον γνωρίσαν τον πλησίασαν και του μίλησαν. Συζήτησαν. Του μετέφεραν πως το αυξανόμενο κόστος ζωής, έχει εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς στα νοικοκυριά και πως «η κατάσταση με την ακρίβεια δεν πάει άλλο, είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα για κάθε πολίτη που ζει στη συγκεκριμένη περιοχή και τα βγάζει δύσκολα πέρα» του ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Τι λέει ο κόσμος στις συγκεντρώσεις
Αναχώρηση από τη Λαμία, με έναν ακόμη καφέ στο χέρι, μία ολιγόλεπτη στάση για ανεφοδιασμό και υπομονή… γιατί ο δρόμος για να φτάσεις στους ορεινούς όγκους της Ευρυτανίας είναι δύσκολος και με πολλές στροφές.
Στο Καρπενήσι τα μέλη του ΠαΣοΚ ζέσταναν με την παρουσία τους την παγωμένη αίθουσα της Νομαρχιακής. «Μας έχει ξεχάσει η πολιτεία» είπε κάποιος από τους παρευρισκόμενους και συνέχισε τονίζοντας πως το δημογραφικό αποτελεί μία μεγάλη πληγή για το Καρπενήσι «πριν 10 χρόνια εδώ είχαμε σχεδόν τον διπλάσιο πληθυσμό, είχαμε ζωή, τώρα περπατάς και δεν βλέπεις κανέναν, ούτε φοιτητές υπάρχουν, ούτε τουρισμός».
Μία κυρία που καθόταν δεξιά από τον γραμματέα όταν πήρε τον λόγο είπε πως «δεν έχουμε δουλειές για να μείνουν τα παιδιά μας στο Καρπενήσι και φεύγουν για την Αθήνα. Φεύγουν και ξέρουμε πως δεν θα γυρίσουν πίσω».
Πολλοί πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και αντιδήμαρχοι που ήταν στην συγκεκριμένη εκδήλωση τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο για μείωση φορολογίας, για τις απομακρυσμένες περιοχές, ως ένα μέτρο προσέλκυσης επενδύσεων που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που στάθηκαν και σε όσα γίνονται στο εσωτερικό του κόμματος. Όπως ο πρώην γραμματέας της τοπικής Κώστας Καρβέλης, που απευθυνόμενος στον Ανδρέα Σπυρόπουλο του είπε «χαίρομαι που σας βλέπω ενωμένους, υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, αλλά η εικόνα είναι καλή και χαίρομαι που βλέπω και νέα παιδιά να βγαίνουν μπροστά, χρειαζόμασταν νωρίτερα αυτή την ανανέωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τελευταίος, και αφού τοποθετήθηκαν όλοι, μίλησε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος από το ενδιαφέρον που έδειξαν οι κάτοικοι της περιοχής που γέμισαν την αίθουσα. «Μεγάλωσα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας και γνωρίζω πως είναι να ζεις σε απομακρυσμένη περιοχή, χωρίς καλούς δρόμους και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους. Να ανοίξουν επιχειρήσεις, να δουλέψουν ή να συνεχίσουν την οικογενειακή επιχείρηση» ανέφερε μεταξύ άλλων και έκλεισε την ομιλία του αναλύοντας το σχέδιο που έχει το ΠαΣοΚ για την περιφερειακή ανάπτυξη, τον πρωτογενή τομέα και τη σύνδεση τους με τον τουρισμό που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και φορέα επενδύσεων, αλλά μόνο αν υπάρχει σωστό σχέδιο.
Μετά τη λήξη της ολομέλειας τα μέλη του ΠαΣοΚ έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες με τον γραμματέα. Τους. Πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής όμως ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είχε συνάντηση και με τον Δήμαρχο της περιοχής Χρήστο Κακαβά, που μόλις ανέλαβε
καθήκοντα και ανήκει στον προοδευτικό χώρο. Οι δύο άντρες συζήτησαν αυτοδιοικητικά θέματα και ανανέωσαν το ραντεβού τους, καθώς η ώρα είχε περάσει κι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος έπρεπε να επιστρέψει στη δική του βάση, για να αλλάξει την κόρη του και να τη βάλει για ύπνο…