Υπήρχε ένα μυστικό για την επιτυχή εθελοντική στράτευση των γυναικών, ένα μυστικό το οποίο ξεκλείδωσε πρώτος και με επιτυχία το 1977 (με νωπή ακόμα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο), ο τότε υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ. Όταν έφερε στη Βουλή τον σχετικό νόμο, καθιέρωσε επιπλέον και τα κίνητρα που πρόσφερε η πολιτεία στις γυναίκες ώστε να υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή στην εθελοντική στράτευσή τους. Έδωσε ως κίνητρο τα λεγόμενα μόρια για πρόσληψη στο Δημόσιο. Τότε, όπως οι παλαιότεροι γνωρίζουν, δεν είχε καν εφευρεθεί το ΑΣΕΠ, υπήρχε ένα όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων στο Δημόσιο, αναγκάζοντας τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιβάλει τα μόρια για προσλήψεις με ισχυρότερο μόριο την εθελοντική εργασία.
Αλλά ο Ευάγγελος Αβέρωφ δεν έμεινε μόνον στα μόρια, καθιέρωσε στα στρατόπεδα ειδικά καταλύματα για τις γυναίκες, ειδική εκπαίδευση (προσαρμοσμένη στα ισραηλινά πρότυπα) και το σημαντικότερο ειδικά προνόμια (περισσότερες άδειες, υπηρέτηση σε μονάδα της αρεσκείας τους) στις εθελόντριες στρατιωτίνες μητέρες.
Ο νόμος αυτός δεν έχει καταργηθεί καθότι, ως γνωστόν ένας νόμος καταργείται μόνον με άλλον νόμο. Συνεπώς η εξαγγελία Νίκου Δένδια για εθελοντική στράτευση γυναικών θα πρέπει να βασιστεί σε αυτόν τον νόμο, με το ερώτημα όμως, όπως και ο ίδιος είπε, που πρέπει να απαντηθεί, είναι: “πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική στράτευση των γυναικών».
Μαθαίνω λοιπόν πως ήδη προωθείται το πρώτο κίνητρο: Οι δόκιμες αξιωματικοί γυναίκες θα μπορούν να υπηρετούν στις τεχνικές δεξιότητες και ειδικότητες. Θα μπορούν επίσης να παραμένουν στο στράτευμα για τη συμπλήρωση των μεταπτυχιακών τους
Αυτή η εθελοντική κατάταξη γυναικών κατά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας θα ήταν σαν ο ελληνισμός αντί για 11 εκατομμύρια, να γίνει ξαφνικά 5,5 εκατομμύρια ή αν θέλετε ανάποδα. «Με την προσφυγή και στον γυναικείο μας πληθυσμό δεν είμαστε 11,5 εκατομμύρια, γινόμαστε 22 εκατομμύρια. Θα παρατηρήσατε ότι ο δείκτης συμμετοχής των γυναικών στον στρατό (της γειτονικής μας χώρας) είναι κάπου στο 0,3% έναντι του πολύ καλού δικού μας» όπως είπε.
***
Σύγκρουση αρχηγών, πιρουέτες και sugar daddies στη Βουλή
Τα είχε όλα χθες η συζήτηση (και η ψηφοφορία) στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: «πιρουέτες», sugar daddies, σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς έξω από τη Βουλή και πολιτική σύγκρουση σε επίπεδο αρχηγών. Κάτι που εγκαινιάζει πλέον την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών. Με τον Πρωθυπουργό να αντιπαρατίθεται τόσο με τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και με τον Σωκράτη Φάμελλο τοποθετώντας το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της στασιμότητας, της στείρας αδράνειας και της άρνησης. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να δεσμευτεί πως θα στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και να αποφύγει αντίστοιχες κυβιστήσεις όταν το θέμα έρθει για συζήτηση στη Βουλή.
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στον Στέφανο Κασσελάκη ο πρωθυπουργός μίλησε για υποκρισία: «Έχετε έναν πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο, αμερικανικό, με υποτροφία. Και αυτή την υποτροφία το πανεπιστήμιο είχε τη δυνατότητα να του τη δώσει ακριβώς επειδή το πανεπιστήμιο, το μη κρατικό πανεπιστήμιο, το αμερικανικό, δεν μοιράζει μερίσματα και έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες… Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, ο οποίος σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το University of Pennsylvania να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε »όχι, να μην γίνει αυτό».
***
Η Ούρσουλα και το «Beautiful Day»
Έχοντας λάβει και επισήμως το χρίσμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για μια δεύτερη πενταετή θητεία ως προέδρου της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρείται φαβορί για να ηγηθεί εκ νέου της Ε.Ε. σε μια φάση καταλυτική για το παρόν και το μέλλον των 450 εκατ. κατοίκων του 27μελούς ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Σε μια περίοδο που «η ειρηνική και ενωμένη Ευρώπη αμφισβητείται όσο ποτέ άλλοτε από λαϊκιστές, εθνικιστές και δημαγωγούς», όπως είπε η ίδια μετά το τέλος της ψηφοφορίας όταν ανακοινώθηκε υπό τους ήχους του τραγουδιού των U2 «Beautiful Day» το αποτέλεσμα (400 υπέρ έναντι 89 κατά). Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και την βαθιά πληγή στην Γάζα να παραμένει ανοιχτή, οι προκλήσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, μπαίνουν στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, μια αναμέτρηση που αρκετοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων. Αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα αντιμετωπίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο νέο ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει.
***
Μια ενδιαφέρουσα παρασκηνιακή συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ
Μαθαίνω πως υπάρχει στο παρασκήνιο μια συζήτηση (χωρίς ωστόσο να υπάρξει ακόμα αποτέλεσμα) για το πως μπορεί να γίνει η ένταξη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ του νυν ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου που ασκεί, όπως λένε στην Κουμουνδούρου σκληρή αντιπολίτευση στη ΝΔ. Υπάρχει η πρόβλεψη για τις προκριματικές, αλλά συζητείται ότι για ένα ή δυο άτομα μπορεί να υπάρξει κεντρική πολιτική απόφαση με την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής.
***
Καταργούνται τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης
Την κατάργηση των πιστοποιητικών «Γέννησης» και «Οικογενειακής κατάστασης» προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Αλλά ο υπουργός απάντησε και για τον Actionbot, τον βοηθό τεχνητής νοημοσύνης. Ο κ. Παπαστεργίου είπε συγκεκριμένα στον ΣΚΑΙ. ότι «ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης Actionbot, που φτιάξαμε τον Δεκέμβριο και έχει ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο ερωτήσεων, θα κάνει δύο πράγματα και το ένα είναι η έκδοση πιστοποιητικών με απλή φωνητική εντολή».
***
Τα «αρσενικά» μαχητικά που… πίνουν, βρίζουν και καπνίζουν
Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος που τα θρυλικά F-4 Phantom έχουν ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία και ετοιμάζονται εκδηλώσεις για να τα τιμήσουν. Όσοι έχουν πετάξει με αυτά τα «αρσενικά αεροσκάφη» δεν το ξεχνούν ποτέ, ακόμα και εάν στην πορεία έχουν πετάξει με σύγχρονα F-16.
Οι πιλότοι μας τα αποκαλούν «αρσενικά μαχητικά», γιατί όπως λένε βρίζουν, καπνίζουν και πίνουν. Βρίζουν γιατί ο θόρυβος των μηχανών τους είναι τρομακτικός, πίνουν γιατί καταναλώνουν πολλή κηροζίνη και καπνίζουν επειδή κατά την απογείωσή τους εκπέμπουν καυσαέρια. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας: Το F-4E Phantom II είναι διθέσιο, δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Είναι Αμερικάνικης κατασκευής και τα πρώτα F-4 βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το 1963. Πρωταγωνίστησαν στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Τα πρώτα Ελληνικά Phantom αποκτήθηκαν το 1974 με το αμυντικό πρόγραμμα Peace Icarus. Παρά το γεγονός ότι είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς, 36 Ελληνικά Phantom έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα Peace Icarus 2000) με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής. Τα F-4E Phantom επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και εξοπλίζουν τις 338 Μ και 339 Μ.