Η μεταρρύθμιση για την Παιδεία και τα μη κρατικά πανεπιστήμια, για το ΠαΣοΚ ξεκίνησε την Τρίτη με τη θυελλώδη, όπως εξελίχθηκε, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδα και τελείωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Μεσολάβησε η τριήμερη διαβούλευση και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία προέκυψαν 159 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ. Αριθμός ικανοποιητικός για να περάσει και να εγκριθεί το νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα, 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου Πιερρακάκη και σε αυτούς προστέθηκε ακόμη ένας ανεξάρτητος βουλευτής. Έτσι διαμορφώθηκε ο τελικός αριθμός. Κανένας άλλος βουλευτής όμως της αντιπολίτευσης δεν στήριξε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ανάμεσα τους και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, που μετά και την κομματική πειθαρχία, που επέβαλε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, καταψήφισαν συντεταγμένα ένα νόμο που τον χαρακτήρισαν, ως «διευθέτηση συμφερόντων».
Υψηλοί τόνοι και αποκαλύψεις Ανδρουλάκη
Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του που ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει συνολική απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η δημόσια παιδεία στη χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες.
Ο κ. Ανδρουλάκης αποκάλυψε, καταθέτοντας στα πρακτικά σχετικό έγγραφο που δείχνει όπως ανέφερε πως κάποιοι ήξεραν το περιεχόμενο του νομοσχέδιου και προέβησαν στις κατάλληλες κινήσεις δηλώνοντας ότι «οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο γνώριζαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά πριν ακόμα αυτό δημοσιευθεί είχαν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την πρόθεσή τους να ιδρύσουν παράρτημα στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μίλησε για επικοινωνιακούς μηχανισμούς της κυβέρνησης που διαστρεβλώνουν και στοχοποιούν τις θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη, γιατί, όπως είπε, «φοβάστε την πρόταση, την προοδευτική μας πρόταση, τη διαφορετική οπτική, γιατί είχατε συνηθίσει στον λαϊκισμό και τα ευχολόγια. Στηρίξατε την ηγεμονία σας στον φόβο για τα χειρότερα. Αυτό έχει τελειώσει. Ο ελληνικός λαός πλέον έχει άλλη επιλογή, με συγκεκριμένες προτάσεις για την υγεία, την παιδεία, την ακρίβεια, την στεγαστική κρίση, τα εργασιακά, την ανάπτυξη της χώρας. Αρχίστε να το συνηθίζετε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κόντρα για το άρθρο 16
Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως το ηγετικό προφίλ του Νίκου Ανδρουλάκη ενισχύθηκε αυτές τις ημέρες, καθώς το ΠαΣοΚ κινήθηκε ουσιαστικά, με προτάσεις και τις ανέδειξε κατά τη διαδικασία. Άκουσε τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα και δεν άσκησε έναν
στείρο αντιπολιτευτικό λόγο. Παράλληλα, επισημαίνουν πως διαχρονικά τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για τη δημιουργία μη κυβερνητικών και μη κρατικών ιδρυμάτων. Με ισχυρό όμως δημόσιο πανεπιστήμιο.
Αυτή είναι και μία από τις διαφορές που έχουν με τη Νέα Δημοκρατία και στέκονται σε αυτό αλλά και στην «μαρτυρία απάτης» όπως χαρακτήρισαν την τοποθέτηση του υπουργού επικρατείας Μάκη Βορίδη.
Όπως δηλώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη «στην κυβέρνηση, αρνούνται να δεσμευτούν για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο της αναθεώρησης του άρθρου 16, ενώ όλες αυτές τις ημέρες διατείνονταν ότι νομοθετούν «μη κερδοσκοπικά» παραρτήματα, την ίδια στιγμή που κλείνουν το μάτι στα funds ότι σε τέσσερα χρόνια θα μπορούν απροκάλυπτα να ασκούν την ακραία κερδοσκοπική τους δραστηριότητα». Παράλληλα κατηγορούν και το προεδρείο της Βουλής για άγαρμπες μεθοδεύσεις καθώς φίμωσε 10 βουλευτές στο κλείσιμο της συνεδρίασης.
Τα γενιτσαρικά τάγματα του… Δουδωνή
Ένα στοιχείο που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ απευθυνθήκαν προσωπικά στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη σε έντονο ύφος. Πολλοί μάλιστα θυμήθηκαν τα χρόνια που ήταν μαζί στη Χαριλάου Τρικούπη και τον χαρακτήρισαν ως «γενίτσαρο» που διαστρεβλώνει τις θέσεις του κόμματος.
Ο συνταγματολόγος Παναγιώτης Δουδωνης ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα πως «αντίθετα με εσάς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας εγώ έχω ψηφίσει τον κ. Πιερρακάκη στις Ευρωεκλογές του 2014. Ο κ Πιερρακάκης συνεχίζει μια παράδοση που πηγαίνει πίσω στον Σουλτάνο Ορχάν και το 1327, αυτή των γενιτσαρικών ταγμάτων. Προσήλθε χθες και σήμερα στη Βουλή ως επικεφαλής γενιτσαρικού τάγματος κατά της δημοκρατικής παράταξης».
Την φράση αυτή του γενιτσαρικού τάγματος επανέλαβε κι ο πρόεδρος Του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας κι απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε πως «εσείς ήσασταν πάντοτε στη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να μη θυμάστε τη θέση του ΠΑΣΟΚ, 20 χρόνια πάντα στο πρόγραμμά του. Αυτοί που είναι σήμερα υπουργοί σας, και τότε στελέχη μας, και διαγκωνίζονται ποιος είναι γνησιότερος εκπρόσωπος του εσωτερικού γενιτσαρικού τάγματος της Νέας Δημοκρατίας, ξέχασαν τι έλεγαν 20 χρόνια; Υποκρισία, πολύ μεγάλη υποκρισία, γιατί προσπαθείτε πάντα να κάνετε το άσπρο μαύρο» δήλωσε χαρακτηριστικά