Πέτρος Μπελέρης στο ΒΗΜΑ: «Δεν λυγίζουμε. Είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθούμε»

Ο γιος του καταδικασμένου σε δυο χρόνια φυλάκιση εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, μίλησε στο Βήμα για τα επόμενα νομικά βήματα που θα οδηγήσουν στη δικαίωση και για την οργή που βράζει.

Για ποινή – τιμωρία «μαθηματικά»… δουλεμένη κάνει λόγος ο γιος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, Πέτρος, μιλώντας στο Βήμα κι αναφερόμενος στην πρόσφατη (την περασμένη Τρίτη) απόφαση της αλβανικής δικαιοσύνης, που έκρινε τον πατέρα του ένοχο για την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς ψήφων, καταδικάζοντάς τον σε δύο χρόνια φυλάκισης.

Παρόλα αυτά, «είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθούμε», υποστηρίζει ο Πέτρος Μπελέρης, περιγράφοντάς μας τον πατέρα του ως «δυνατό» κι «ανεπηρέαστο» και τη Χειμάρρα ως ένα τόπο, όπου «επικρατεί οργή».

«Ξέρετε, δεν είναι μόνο ο πατέρας μου φυλακισμένος, αλλά και τα δημοκρατικά δικαιώματα μιας ολόκληρης κοινότητας. Ο κόσμος εκεί 11 μήνες μετά τις εκλογές αναγκάζεται να βλέπει αυτούς που ο ίδιος τιμώρησε με την ψήφο του να διοικούν. Ο ηττημένος δήμαρχος που ασκεί καθήκοντα έως σήμερα είναι ένα πρόσωπο πλήρως απαξιωμένο, υποτελές, χωρίς ενσυναίσθηση, που θα κριθεί από την ιστορία. Όσο και να απειλείται η ελληνική εθνική μειονότητα και δη οι Χειμαρριώτες, «έχουν αποδείξει ιστορικά ότι δεν λυγίζουν. Δεν λυγίζουμε», διαμηνύει.

Καταρχάς, σε τι κατάσταση είναι ο πατέρας σας; Έχει κάνει δηλώσεις μετά την απόφαση χαρακτηρίζοντας τη δίκη «παρωδία» και τη δημοκρατία στην Αλβανία «υβριδική». Ποιες είναι οι συνθήκες κράτησής του;

Οι συνθήκες κράτησης είναι οι τυπικές συνθήκες κράτησης μιας φυλακής. Τουλάχιστον ως έγκλειστος δεν έχει στερηθεί κάποιο δικαίωμα στην επικοινωνία ή στις επισκέψεις. Μπορώ να πω ότι υπάρχει σεβασμός προς το πρόσωπο του από τους άλλους κρατουμένους, μια κατανόηση ότι άδικα κρατείται. Ο πατέρας μου είναι δυνατός, ανεπηρέαστος και περιμένει με υπομονή την ημέρα της δικαίωσης.

Όντως του δόθηκε ως αντάλλαγμα η ελευθερία του για να εγκαταλείψει το Δήμο Χειμάρρας;

Είναι αλήθεια ότι είχε τέτοιες προτάσεις από τις πρώτες μέρες έως τον Δεκέμβριο.

Αν δούμε ψύχραιμα την εξέλιξη της υπόθεσης έως σήμερα, κρίνοντας τα γεγονότα, είναι προφανές -σε όλους πλέον- ότι ο στόχος των σκευωρών είναι να μην αναλάβει καθήκοντα Δημάρχου ο Φρεέντης Μπελέρης.

«Ο πατέρας μου απήχθη, δεν συνελήφθη»

Περιμένατε την ποινή που του απαγγέλθηκε;

Δυστυχώς, ναι. Ήταν μια αναμενομένη απόφαση. Τα γεγονότα το αποτυπώνουν. Όταν ο αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ραμα, αντιλήφθηκε ότι χάνει τον Δήμο Χειμάρρας άρχισε μια ανελέητη και τραγική επίθεση. Δυο μέρες πριν τις εκλογές ο πατέρας μου απήχθη, δεν συνελήφθη, απήχθη, με σκοπό να χάσει στις εκλογές και να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας. Αφού τελικά κέρδισε, κρατήθηκε παράνομα προφυλακισμένος, όντας ο μόνος που έχει φυλακιστεί με κατηγορίες για ανάλογο αδίκημα στην Αλβανία.

Δεν του επετράπη να ορκιστεί, όπως επέλεξε ο κυρίαρχος λαός, παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα του εκλέγειν- εκλέγεσθαι. Στη συνέχεια, ήρθε η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, χωρίς ούτε ένα στοιχείο, με ποινή – τιμωρία «μαθηματικά»… δουλεμένη. Στις χώρες που δεν λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών δεν υπάρχουν δίκαιες δίκες.

Τι συνέβη με τους τρεις μάρτυρες; Ο ένας δεν εμφανίστηκε καν να καταθέσει.

Ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας είναι ένας 23χρονος καταδικασμένος για κλοπές και απάτες. Στο δικαστήριο παραδέχτηκε ότι χρηματίστηκε από μυστικά κονδύλια της αλβανικής αστυνομίας για να παγιδεύσει τον πατέρα μου, με 7.000 ευρώ.

Ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο επικεφαλής του Α.Τ. Χιμάρας, που επιβεβαίωσε ότι χρηματίστηκε ο πρώτος μάρτυρας και ότι τον καθοδηγούσε. Μετά την υπόθεση πήρε προαγωγή.

Ο τρίτος μάρτυρας, αδερφός του πρώτου που χρηματίστηκε, δεν εμφανίσθηκε καν να καταθέσει. Είναι εκπληκτικό ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας Χειμαρριώτης ανάμεσα σε 20.000, ούτε ένας άνθρωπος, χωρίς να έχει σχέση με την αστυνομία, που να υποστηρίξει την κατηγορία.

Επιβεβαιώθηκε η πλαστογραφία δικαστού, όπως γράφτηκε σε ρεπορτάζ;

Δεν ξέρω αν όσα γράφτηκαν στον Τύπο είναι αληθινά. Βέβαια, η εφημερίδα που τα ανέδειξε δεν θα δημοσίευε κάτι χωρίς να έχει κάνει εμπεριστατωμένη έρευνα. Αυτό που θέλω να τονίσω για τους αναγνώστες σας είναι ότι η συγκεκριμένη πέρασε τον έλεγχο καταλληλόλητας για να γίνει δικαστής σε αυτό το δικαστήριο με περίεργο τρόπο.

Δηλαδή;

Πέρασε από την πρωτοβάθμια επιτροπή παρά την αντίρρηση των διεθνών παρατηρητών. Στον δεύτερο βαθμό, ο δημόσιος επίτροπος ζήτησε να αποπεμφθεί από το δικαστικό σύστημα. Στην εισήγησή του αναφέρει κάποια σημεία από αυτά που έγραψε η εφημερίδα. Παρόλα αυτά, κατά περίεργο τρόπο, όχι απλώς παρέμεινε στο σύστημα, αλλά έγινε και πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου κατά της διαφθοράς.

«Είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθούμε»

Τι θα κάνετε από εδώ και πέρα; Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας; Εκκρεμεί και το συνταγματικό δικαστήριο. Πού αλλού θα προσφύγετε;

Αναμένουμε να λάβουμε την απόφαση και το σκεπτικό της, ώστε να υποβάλλουμε έφεση. Παράλληλα, στις 19 Μαρτίου, έχουμε δίκη στο συνταγματικό δικαστήριο για τα μέτρα κράτησης. Είναι η ανώτατη δικαστική βαθμίδα στην Αλβανία. Εφόσον δεν καταπέσει η σκευωρία ούτε στο Εφετείο, θα προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας και αργότερα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθούμε! Εξίσου βέβαιο είναι ότι θα φτάσουμε στο τέλος αυτή την υπόθεση και τους υπευθύνους της. Ευελπιστούμε η δικαίωση να έρθει από την αλβανική δικαιοσύνη.

Ποιοι είναι οι σύμμαχοί σας;

Η συγκινητική υποστήριξη του κόσμου είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος. Η πολιτική δίωξη του δημάρχου Χειμάρρας συσπείρωσε ακόμη περισσότερο τους Χειμαρριώτες, ευαισθητοποίησε τους Έλληνες, ταρακούνησε τον αλβανικό λαό.

Αρκετοί δημοσιογράφοι, σύσσωμη η αντιπολίτευση, αναλυτές, δικηγόροι, δικαστές και διανοούμενοι τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ μας και κατά του καθεστώτος Ράμα, κόντρα στην προπαγάνδα και τα ψεύτικα εθνικιστικά παραμύθια που βομβαρδίζει η αλβανική κυβέρνηση.

Η μεγαλύτερη νίκη είναι ότι αναδειχθήκαν τα προβλήματα μας και αυτά που χρόνια καταγγέλλουμε σε όλο τον κόσμο περισσότερο από ποτέ. Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή πηρέ θέση ενάντια σε αυτήν την αδικία και την πρόκληση κατά των Ελλήνων της Αλβανίας. Είναι θέμα αρχής.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια πράγματα ενδεχομένως να είναι ανήκουστα και πολύ ξένα στις πρακτικές της. Δυστυχώς όμως στην σημερινή Αλβανία είναι η πραγματικότητα.

Χρέος της είναι να διασφαλίσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, ειδικά όταν αφορούν μειονότητες κι ευρωπαίους πολίτες. Πόσο μάλλον όταν αυτά παραβιάζονται με τέτοιον πρωτοφανή τρόπο από μια προς ένταξη χώρα και από ένα δικαστικό όργανο, στο οποίο και η ίδια επένδυσε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.